A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére - Városi Kurír

Sorting by

×

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal.

Hirdetés

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott.

“Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont” – írta közösségi oldalán Novák Katalin.

A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte: egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

“A magyar etnikumú román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos – etnikai, kulturális, vallási és nyelvi – jogok tiszteletben tartásának felelőssége elsősorban Romániára hárul, amelynek állampolgárai, rokon államként (anyaországként) Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt, miként arra a Velencei Bizottságnak a Nemzeti kisebbségek számára az anyaállamok által biztosított kedvezményes bánásmódról 2001-ben kiadott Jelentése, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a Szuverenitás, felelősség és nemzeti kisebbségek című 2001-es nyilatkozata is rámutat” – olvasható a bukaresti közleményben.

A román külügyminisztérium szerint ily módon a magyar köztársasági elnök nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak és nincs összhangban sem az 1996-ban Temesváron megkötött magyar-román alapszerződés, sem a húsz éve aláírt magyar-román 21. századi stratégiai partnerségi nyilatkozat szellemével.

Románia továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy pragmatikus kapcsolatokat ápolhasson Magyarországgal, a román és magyar állampolgárok érdekében, etnikumuktól függetlenül – mutat rá a román külügyi közlemény.

Forrás: MTI

Novák Katalin: az Úristentől kaptam ezt a feladatot

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére

  • 2022.05.22 - 10:05
    Közvetlen hivatkozás

    Kedves Novák asszonyság! Felhívom a maga, (sztem neki nem jár az “ön”) és a gazdája figyelmét,hogy elsősorban a Magyarországon élő,ide nem kevés adót,és egyéb járulékokat, valamint Európa legmagasabb ÁFA-ját fizető állampolgárokat kellene képviselnie. Értjük mi,hogy szavazatvásárlás céljából a fidesz 12 éve alatt százmilliárd forintok (csak úgy saccra) vándoroltak a külhoniaknak,miközben a magyar kormány/orbán,
    az itthoniakat pont lesz@rta. Pedig mi tartjuk el a hatalmasra duzzadt parlamenti vízfejet, ami úgy növekszik, mint a tehénszaros pocsolyában a baktériumok. A valaki valakijének kell valami jó kis zsíros állás, majd kerítenek neki, orbanisztánban már csak így megy. Még emlékszünk rá,hogy orbán valamikor takarékos kormányzást ígért. Ehhez képest madárfejűlajcsika már szinte csak helikopterrel közlekedik, és bátran állíthatom,hogy ilyen pazarló,urizáló, a népet semmibe vevő kormánya még nem volt ennek a szerencsétlen,tönkretett,lesrabolt országnak. És most pártkatona csere történt, most elment a savanyújóska,jött helyette egy másik aláírógép. Mi változik?Semmi….

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.