"A pánikkeltés és a tények ismertetése két külön dolog. A Velencei tó évek óta jelzi, hogy nem bírja így tovább"! - Városi Kurír

Sorting by

×

“A pánikkeltés és a tények ismertetése két külön dolog. A Velencei tó évek óta jelzi, hogy nem bírja így tovább”!

Azzal, hogy nagy tavaink partján gombamód nőnek ki a csili-vili szállodák, apartmanházak, a vízben pedig egyre több vitorláskikötő terjeszkedik, a laikus tóhasználónak is az jut eszébe, hogy ennek nem lesz jó vége. A természetet használatra kaptuk és nem NER-tulajdonba!

Hirdetés

Hullahegyek között…..

A Facebookon találtuk az alábbi helyzetjelentést a Velencei tó vízéről:

“Jön az első igazán strandos hétvége a Velencei tavon, de sokan nem tudják azt, amiről mi pecások már napok óta beszélünk: valami történt a vízzel. Vártam pár napot hátha hivatalos állásfoglalás is lesz az ügyben de látszólag nem történt semmi.

Szerte a tavon, strandokon mindenhol százával vannak a haltetemek, küszök, balinok, harcsa, keszeg, ponty és mellettük elhulott vízimadarak. Nem szép látvány, főleg ha gyerek egy pár napja döglött dévérrel játszik.

Nem a pánikkeltés a cél,

azonban úgy gondolom mindenkinek joga van tudni, hogy a helyzet nem biztos, hogy ideális egy hétvégi, kellemes fűrdőzéshez, miközben

több száz kiló haltetemet szednek össze napok óta és agonizáló halak kisérik a csónakos pecás útját a tavon.”

Frissítés:

A Mohosz az alábbi tájékoztatást adta ki a témában:

“Az első vizsgálati eredmény szerint a halakkal egyértelműen lokálisan kialakult relatív oxigénhiány végzett. A természetes, vagy akár a mesterséges eredetű mérgezés lehetősége, valamint emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható a halpusztulás okai közül. A relatív oxigénhiány normál esetben nem lett volna letális a halak számára, azonban az általában áprilisban ívó halak csak június közepén kezdtek el ívni, miközben a természetben hozzávetőlegesen 2 hét alatt zajlott le egy olyan biológiai folyamat, amely normál időjárás esetében legalább két hónap alatt történik meg.

A rohamosan felmelegedő vízben leívó, majd újra táplálkozni kezdő, ívástól legyengült állapotban lévő halat valószínűsíthetően hirtelen érte egy olyan oxigénhiányos sokkhatás, amelyből az elpusztult egyedeknek már nem volt visszaút.

A relatív oxigénhiány kialakulásában döntő szerepet játszott a hirtelen felmelegedés és napsütés hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása és a szélcsendes időjárás is. Megdöbbentő, hogy bő egy hét alatt 15 fokról 25 fokra növekedett a vízhőmérséklet, sőt a mintavételek során a felszín-üledék felett a Német-tisztáson 28,7-28,8 °C közötti értékeket mértek a szakemberek.

A készenlét, a monitoring a jövőben is folyamatos lesz, változás esetén haladéktalanul tájékoztatjuk a közvéleményt

Zárásul fontos kiemelni a következőket. Az elpusztult halmennyiség – bár a látvány horgász szemmel különösen szívfájdító – egyáltalán nem számít jelentősnek a tó halállománya arányában, azonban a tó alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyiségének ismeretében egy tartósan aszályos, hőhullámos időszak esetén akár további kisebb, lokális halpusztulásra is számítani kell a nyár folyamán, de ennek megelőzése egy ilyen kiterjedésű vízterület esetében ismereteink szerint egyáltalán nem lehetséges.

A Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok, az emberi igénybevétel oldaláról jelenleg kiváló, így korlátozást, azonnali beavatkozást nem igényel, tehát minden adott egy önfeledt nyári Velencei-tavi pihenéshez!”

“Pár gondolat ezzel kapcsolatban

Lokális halpusztulásról írnak, miközben a Tó legkülönbözöbb szegleteiből érkeznek fényképek az elpusztult halakról. A Mohosz becslése szerint 200 kilót távolítottak el eddig és még 200 kiló lehet a tóban.

Érdekes dolog ez, mi tegnap is voltunk bennt csónakkal és az 1km-es utunk során 30-40 kiló tetemet biztosan össze tudtunk volna szedni a 15-30 méterenként található dögökböl, a jelenleg még a felszínen agonizáló halakat nem is számolva.

A pánikkeltés és a tények ismertetése két külön dolog

A Tó évek óta jelzi, hogy nem bírja így tovább, miközben minden jól látható helyen fejlesztések vannak a part környezetében maga a víz sosem volt még ilyen sebezhető.”

További hírek a Velencei tóról!

(Fotó: Facebook)

tó

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.