A halak hullanak, mint a legyek, a gárdonyi önkormányzat hallgat! – Frissítve!

Mint arról beszámoltunk, a “Velencei tó évek óta jelzi, hogy nem bírja így tovább”, a halak hullanak, mint a legyek. Azzal, hogy nagy tavaink partján gombamód nőnek ki a csili-vili szállodák, apartmanházak, a vízben pedig egyre több vitorláskikötő terjeszkedik tovább, a laikus tóhasználónak is az jut eszébe, hogy ennek nem lesz jó vége. A természetet használatra kaptuk és nem NER-tulajdonba!

Hullahegyek között…..

“Jön az első igazán strandos hétvége a Velencei tavon, de sokan nem tudják azt, amiről mi pecások már napok óta beszélünk: valami történt a vízzel. Vártam pár napot hátha hivatalos állásfoglalás is lesz az ügyben de látszólag nem történt semmi.

Szerte a tavon, strandokon mindenhol százával vannak a haltetemek, küszök, balinok, harcsa, keszeg, ponty és mellettük elhullott vízimadarak. Nem szép látvány, főleg ha gyerek egy pár napja döglött dévérrel játszik.

Nem a pánikkeltés a cél,

azonban úgy gondolom mindenkinek joga van tudni, hogy a helyzet nem biztos, hogy ideális egy hétvégi, kellemes fürdőzéshez, miközben

több száz kiló haltetemet szednek össze napok óta és agonizáló halak kísérik a csónakos pecás útját a tavon.”

-írta közösségi oldalán egy érintett tópartlakó.

Tömeges halpusztulás: mit tett az önkormányzat?

-tette fel a kérdést a Gárdonyi Közlöny.

“Az oldalon eddig tartózkodtunk a Velence-tavi halpusztulással kapcsolatban leírni a gondolatainkat. Ennek a bejegyzésnek sem az a szándéka, hogy bizonyítsa vagy cáfolja az elmúlt napokban olvasható álláspontokat.

Mindössze annyit szeretnék bemutatni, hogyan reagált a város vezetése ebben az élethelyzetben.

Gárdony a Velencei-tó legnagyobb idegenforgalmát bonyolító, legnépesebb városa. A tó körüli települések közül a leghosszabb partszakasszal. A probléma így itt hangsúlyos igazán. Mégis,

Gárdony Város Önkormányzata az elmúlt öt napban semmilyen hivatalos közleményt, állásfoglalást nem adott az ügyben.

Sem a polgármester, sem a képviselő-testület tagjai nem adtak tájékoztatást a felmerült problémával kapcsolatban. A polgármester közösségi oldalának legfrissebb bejegyzései között egy városi futballcsapatról szóló hír, a Circum Aurora légtánc és tűzszínház előadása olvasható. A mai nap pedig közzétett egy hétvégén készített alig egy perces videót, amiben Tóth István a Tini Strandon fülig érő mosollyal azt mutatja be, a tóparti szakaszon minden rendben volt a hétvégén.

Természetesen nem arról szeretnénk olvasni, hogy az ügyben milyen felelőssége van a városi hivatalnak,

hiszen tiszta sor, ebben a kérdésben is majd az állami, vízügyi vagy egyéb más szervekre hárítják a problémát, ha egyszer megszólalnak egyáltalán.

Egyszerűen azt várnánk, hogy egy ilyen esetben szóba álljon a saját választópolgáraival a város vezetése. Egy tájékoztatást szeretnénk a település vezetőitől, miért pusztul a tó élővilága és mit kíván tenni a város vezetése a kialakult helyzetben?! Ha nem tudják, vagy nincs érdemi információjuk, az is elég lenne, csak mondjanak valamit. Ez lenne a dolguk!

Tudomásunk szerint az Alba Natura Civil Alapítvány helyi szakmai szervezetként próbálta keresni az önkormányzatot a város honlapján megtalálható elérhetőségeken a pénteki napon, de még csak fel sem vették a telefont. Szombaton a Sirály és a Napsugár strandokat hívták, hasonló eredménnyel.
Ezzel szemben Velence Város Hivatalos facebook oldalán három közlemény is olvasható a témában.

A város vezetői, a képviselő-testülettel együtt a mai reggelen tótisztítási akciót szerveztek, amelyen a polgármester és a képviselők mellett polgárőrök, horgászok és városi önkéntesek összegyűjtötték az elpusztult haltetemek a part menti területekről. A munkához csónakot, maszkot, gumikesztyűt és merítőhálót is biztosítottak.

Ezt így is lehet…

A halak összegyűjtésére Gárdonyban is szerveződött egy kizárólag önkéntesekből álló csapat. A számukra éppen az a Crosswater kölcsönző biztosította a csónakokat, amely az egyik legnagyobb kárvallottja a Holdfény sétány kapcsán hozott városvezetői döntéseknek.”

Frissítés!

Az Alba Natura Civil Alapítvány facebook oldaláról:

“Aggodalomra ad okot, hogy a hétvége előtt 400 kg haltetemmel kalkulátak, ami most 3000 kg! Az alábbi közlemény Velence Város hivatalos oldaláról vesszük át, Gárdony Város oldalán nem találtuk és a Hétfői Gyorsba sem fért be a hír.

“A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye – Tájékoztatás a Velencei-tavi halállomány jelenlegi helyzetéről 2.

Június 17-én, csütörtökön virradóra több ponton kisebb mértékű halpusztulás kezdődött a Velencei-tó területén, mely adataink alapján a szombati napon érte el a csúcspontját. A tapasztalt sajnálatos, de nem egyedi jelenségről számos lakossági bejelentés érkezett a MOHOSZ felé a tóért aggódó horgász- és nem horgásztársaktól egyaránt; majd kialakult egy hatékony helyi összefogás a károk és különösen azok esetleges negatív turisztikai következményeinek enyhítése céljából. A további, hiteles tájékoztatás érdekében a MOHOSZ OHSZK és a Velencei-tavi Kirendeltség újra ismerteti a jelenlegi helyzetet, s egyben a rendkívüli esemény kapcsán továbbra is valamennyi médiumot e formában kívánja tájékoztatni, kérve a közlemény pontos átvételét.

Mint ismert, a Kirendeltség a jelenséget észlelve azonnal megkezdte munkatársaival és a horgászszervezet önkénteseivel az elhullott halak begyűjtését és azonosítását, kapcsoltan a helyi vízügyi igazgatósággal, valamint az Állatorvostudományi Egyetem halegészségügyi laborjával együttműködve a több pontos vízminőségi és halélettani mintavételezést.

Mivel a legfontosabb feladat a tetemek mielőbbi, folyamatos összegyűjtése és elszállítása volt, ennek elősegítésére és a további pusztulások megakadályozására a térségben egy példaértékű összefogás alakult ki a halgazdálkodásra jogosult horgászszövetség, a hatóságok, az önkormányzatok, a helyi horgászszervezetek és az egyéb civil, önkéntes szerveződések aktív részvételével.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elrendelte vízminőség-védelmi készültséget és jelentős élőerőt vont be a védekezésbe,

a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság több nagyteljesítményű szivattyút adott, Velence Város Önkormányzata és több civil szervezete több ponton önkéntes munkát szervezett, de a helyi önkéntes tűzoltók is kivették a részüket a munkából, s többen magánszemélyként is önzetlenül segítettek. Ezúton is szeretnénk mindenki munkáját, segítségét megköszönni!

Az eddigi adatok alapján az elpusztult és összegyűjtött halak zöme továbbra is szélhajtó küsz, balin, valamint túlnyomó részt karika- és dévérkeszeg volt, e fajok a begyűjtött mintegy 3000 kg-ból 90% feletti részarányt képviselnek, a maradékon a halfauna többi tagja osztozik.

Az eddig összegyűjtött halmennyiség még nem érte el a tó becsült halállományának 1%-át,

de a látvány horgász szemmel különösen szívfájdító, s természetesen a fürdőzőknek sem kellemes – a vízminőségvédelmen túl ezért is folyamatos az elpusztult halak eltávolítása, ATEV telephelyre történő elszállítása.

Bizakodásra ad okot, hogy a hétfői észlelések alapján az elmúlt 48 órában a már tendencia jelentősen javuló, s az időközben beérkezett újabb laboreredmények is megerősítették, hogy a halakkal a relatív oxigénhiány végzett, a mérgezés, valamint emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható.

A beérkezett adatok alapján továbbra is tényként kezeljük, hogy a relatív oxigénhiány kialakulásában döntő szerepet játszott a rohamos felmelegedés és az annak hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása, kapcsoltan a napkezdeti szélcsendes időjárás is. Szintén továbbra is helytálló, hogy a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról jelenleg jónak mondható, így a helyzet e tárgyban korlátozást, beavatkozást nem igényel.

Sajnos látnunk kell, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása

és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a jövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozása és kivitelezése, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés irányába mutat, mert ezek hiányában szélsőséges esetben újra előfordulhat akár a tó – a történelemben már ismert – újabb, átmeneti kiszáradása is.

Mindez a halállományon messze túlmutatva a turizmus biztonsága, az itt élők életminősége érdekében is kiemelten fontos kormányzati feladat lehet.

Látva a jelenlegi meteorológiai előrejelzéseket is, rögzítenünk kell, hogy egy tartósan aszályos, hőhullámos nyári időszak esetén akár további halpusztulásra is számítani lehet.

Ennek teljes megelőzése egy ilyen kiterjedésű vízterület esetében a jelen szakmai ismereteink és lehetőségeink szerint nem lehetséges, ugyanakkor a most kialakult együttműködések legalább a kárenyhítésben sokat segíthetnek. A készenlét, a monitoring a jövőben is folyamatos lesz, érdemi változás esetén haladéktalanul újra tájékoztatjuk a közvéleményt.

MOHOSZ Elnöksége
Budapest, 2021. június 21.”

 

 

halak

Egy hozzászólás itt: “A halak hullanak, mint a legyek, a gárdonyi önkormányzat hallgat! – Frissítve!

  • 2021.06.21 - 13:55
    Közvetlen hivatkozás

    Nyaralóm van Gárdonyban. Májustól Októberig itt élek. Május előtt is rendszeresen lejárok. Tavasszal még volt víz a tóban, jelenleg alig-alig. A part mellett élő ismerőseim szerint egyszerűen leengedték a vizet. Ezt jelenleg hivatalosan tagadják, de akkor hová tűnt a víz a tóból. Sajnos az a megmagyarázhatatlan mennyiségű kő és építőanyag szállítás amit magam is láttam a partnál, elhiteti velem, hogy valóban durva emberi beavatkozás történt,
    A múlt héten készítettem egy -két fényképet, amelyeken látni, hogy a Panoráma partszakaszon bokáig ér a víz. Nem csoda hogy elpusztulnak a halak.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük