Aki koronavírus gyanúba keveredik, annak leírom, mire számíthat – saját tapasztalat alapján!

A történetnek még sajnos nincs vége, de eddig is tanulságos volt. Mint sokan tudjátok, én a Semmelweis Egyetemen phd hallgató vagyok, a feleségem (Zsófi) pedig szintén a Semmelweis Egyetemen tanul, negyedéves gyógyszerészhallgató.” – írta nyilvános facebook-bejegyzésében a budapesti “érintett”.

1. nap

 • 03.11. Nekem enyhe torokkaparás és köhögés tüneteim jelentkeztek.
 • 03.12. Délután 2 óra leforgása alatt erős köhögés, láz (38 fok felett), erős fejfájás, szédülés, hidegrázás jelentkezett. Egész este folytatódott, paracetamol nem vitte le.
  Éjszaka felhívtuk a koronavírus zöld számot a teendők miatt, hiszen mégiscsak „tőlünk”, a Gyógyszerésztudományi Karról regisztrálták az első magyar eseteket. Elmondták, hogy reggel a háziorvost hívjuk fel, egyéb információval nem szolgáltak. Így a zöld szám hívását én nem javaslom, ha valaki tisztában van azzal, hogy a tünetei hasonlítanak a koronavíruséra.
 • 03.13. Reggel rendelőnyitáskor telefonon felhívtuk a háziorvost. Ő mentőt hívott és felhívta a Szent László kórház Infektológiai Osztályát.
  A mentősök 2 óra múlva ki is érkeztek, a tünetek és a Semmelweis Egyetemmel való kapcsolat alapján engem elszállítottak, feleségemet ekkor még nem, mivel nem voltak jellegzetes tünetei. Viszont arra kérték, hogy maradjon a lakásban.
  Engem bevittek, közben egy balesetet is szenvedtünk a Szent István körúton, úgyhogy egy másik mentővel vittek tovább, de ez csak érdekesség.
  A Szent László kórházba érve a mentősök leültettek, hogy várjak és elmentek. A váróteremben folyamatosan 15-30 ember volt, aki vagy kontaktja volt már korábban megfertőzött személynek, vagy szintén gyanú miatt hozták be. 2 ablak nyitva volt a szellőzés miatt, rendkívül hideg volt, de a terem így sem szellőzött rendesen.
  Én vártam 3 órát, mire kérdezte az egyik nővér, hogy ki az, aki mentővel jött? Végül én lettem leteremtve hogy hol voltam eddig, pedig a pulttal szemben ültem végig.
  Mértek vérnyomást, oxigén-szaturációt és testhőt. Ekkor csak hőemelkedésem volt.
  Az eljáró orvos kikérdezett, megtapogatta a nyirokcsomókat, meghallgatta a légzést, tapintással a hasat vizsgálta. Az orvos azt mondta, hogy szerinte nem koronavírus, mert hasi panaszok nincsenek és magától mérséklődött a láz hőemelkedésig, de azért vesz mintát a SOTE-s kapcsolat miatt. Vett torokkenetet és orrkenetet, majd házi karantént írt elő. Azt mondta, hogy 2 nap múlva egy újabb mintavétel esedékes. Elmondása szerint az eredményt ügyfélkapun közlik. Javasolta, hogy kerüljem a tömegközlekedést, de mentőt nem ajánlott fel, ezért szájmaszkban hazautaztam a 3-as metró és a 4-es 6-os villamos segítségével. Igyekezetem legalább 1 m távolságot tartani a többi utastól, szerencsére nem volt nagy tömeg.
  Estére a torokfájás rosszabb lett és fájni kezdett a tüdőm és a légcsövem.
 • 03.14 Hajnalban ismét rázott a hideg, magas lázam volt.
  Reggel erős, fájdalmas és sok köhögés jelentkezett. A lázat már megfelelő időközönként adagolt 1800 mg ibuprofén sem tudta levinni 38 fok alá.
  Délelőtt felhívtuk a 112-es segélyhívót, hiszen előző nap már korona gyanúval felvettek és nem sétálhatok így be egy háziorvoshoz. Küldtek egy mentőt, ami 2 óra múlva meg is érkezett. Közben a mélyebb levegővételeknél elkezdtem hörgő hangot hallatni, néha mellkasi szúrásokkal. Ekkor Zsófival együtt mindkettőnket beültettek a mentőbe. Ismét több óra várakozás várt ránk, engem is új betegként kezeltek, hiába vették már fel előző nap is az adataimat.
  Engem tüdőröntgenre küldtek, aminek hamar, 20 percen belül meglett az eredménye, és nem mutatott tüdőgyulladást. Zsófit kikérdezték, állapotát felmérték, majd úgy döntöttek, hogy őt inkább nem tesztelik.
  Nekem a diagnózisom vírusos fertőzés lett, mely valószínűsíthetően bronchitist okozott és innen a fájdalom és a hörgő hang. Terápiát nem javasoltak, az általános állapotomat „egész jónak” ítélték meg ahhoz, hogy a házikarantént folytathassam. A hazajutásra azt mondták, hogy kerüljük a tömegközlekedést, de mentőt csak éjfél körül tudnának biztosítani. Végül az orvos engedélyt adott a tömegközlekedés használatára, mivel végülis nincs bizonyított koronavírus fertőzésünk.
  Koronavírus teszteredmény még mindig nincs, a kórház szerint napokba is telhet egy ilyen, mert leterhelt a labor. Holnap viszont újra mennem kell, hogy mintát vegyenek egy következő teszthez, mert a protokoll ezt diktálja, hiába nincs még az előzőnek sem eredménye.
  Jelenleg is hőemelkedésem van és fájdalmasan köhögök. Holnap folyt.köv.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük