Amerikai intőt kapott Kijev és Budapest is

Keményen beszólt David B. Cornstein amerikai nagykövet a magyar és az ukrán kormánynak is a két ország egyre romló kapcsolatai miatt, Magyar Levente külügyi államtitkár zárt beszélgetésen próbálta magyarázni a bizonyítványt diplomatáknak – értesült több forrásból a Népszava.

Diplomáciai krízis

Hétfőn délelőtt két órán át próbálta elmagyarázni a magyar álláspontot az Ukrajnával egyre jobban elmélyülő diplomáciai krízissel kapcsolatban a parlamenti államtitkár. Magyar Levente előadása nem hozott sok újdonságot, a sajtóból eddig már megismert nyilatkozatok mintegy összefoglalóját jelentette inkább.

Így Magyar Levente felsorolta az elmúlt időszak kárpátaljai magyarellenes atrocitásait, a nyelvtörvény ügyét, és a legfrissebb fejleményeket, a Mirotvorec szélsőséges ukrán honlap akcióját, amelynek keretében több száz kárpátaljai magyar köztisztviselő személyes adatait hozta nyilvánosságra, azokét, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek.

Nyelvtörvény

Magyar Levente arról is beszélt a megjelent diplomatáknak, hogy a magyar hatóságok információi szerint a Mirotvorec több ukrán kormánytisztviselővel is szoros kapcsolatot ápol. (Jarábik Balázs kisebbségkutató a Parameter.sk-n megjelent múlt heti cikkében „magas rangú ukrán tisztviselőkkel” folytatott háttérbeszélgetéseire hivatkozva egyenesen azt írta, a magyarellenes akciók az ukrán titkosszolgálatokkal, de legalábbis tudtával folynak.)

A külügyi államtitkár ezen kívül azt is elmondta, hogy a nyelvtörvény és más, a magyar kisebbség szempontjából fontos és problémás ügyekben az ukrán vezetés hónapok óta nem tesz semmit. (Petro Porosenko elnök a július 9.-i EU-Ukrajna csúcson írta alá azt a zárónyilatkozatot, amelyben garantálja, hogy a törvény 2020 helyett 2023-ban lép csak hatályba. A Velencei Bizottság ajánlásait figyelembe fogják venni, s a jogszabály kapcsán a magániskolákra nem vonatkozik majd a magyar tanítási nyelvű órák számának csökkentése. De azóta egyik ügyben sem történt intézkedés.)

Álszent aggodalmak

Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet hozzászólásában ugyanakkor arról beszélt, az ukrán kormány elkezdte a Velencei Bizottság ajánlásainak és a zárónyilatkozatba foglaltak életbe léptetését. A Népszava forrásai szerint Niclas Trouvé svéd nagykövet nagyon kritikus hangnemben bírálta a magyar kormányt az ügyben. A diplomata szerint álszent dolog, hogy az a kormány aggódik egy listázás miatt, amelyik idehaza maga is civil szervezeteket, értelmiségieket listáztat, és szintén álszentek a magyar aggodalmak a Kárpátaljára telepítendő ukrán katonákkal kapcsolatban, amíg a kormány közben arra büszke, hogy hány magyar katonát telepített a szerb-, vagy a horvát határhoz.

Amerika kész segíteni a vitás kérdésekről szóló megegyezésben

Felszólalt David B. Cornstein is. Az amerikai nagykövet szintén bírálta a kijevi és a budapesti vezetést. Mint mondta, a jelenlegi helyzet csak Moszkva érdekeit szolgálja, amelyik igyekszik aláásni az ukrán integrációs folyamatokat az EU-ba és a NATO-ba, ezért sürgette a feleket, hogy egyezzenek már meg végre a vitás kérdésekben, majd az amerikai diplomácia segítségét is felajánlotta. Orosz források szerint, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin négyszemközti beszélgetésein „minden bizonnyal regionális kérdések is szóba kerülnek”, illetve, az orosz fél „nyitott a paksi hitelszerződés pénzügyi feltételeinek újratárgyalására”, természetesen „az orosz érdekek figyelembe vételével is”.

Egy érdekes kijelentése volt még Magyar Leventének: az államtitkár állítólag egy ízben azt mondta, a magyar-ukrán konfliktus „eddig jogi természetű volt”. „Ha eddig jogi volt, de ezután ezek szerint már nem, akkor vajon milyen lesz a jövőben?” – tette fel a kérdést a lap forrása, hozzátéve, az államtitkár nem fejtette ki bővebben, mire gondolt.

(Forrás: Népszava)

Bokros Lajos: Aljas lett a magyar diplomácia. Nem csoda: fejétől bűzlik a hal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük