Biztosan indul amerikai vizsgálat Orbán ellen korrupció miatt

A Frontiers of Freedom szerdán tett bejelentést Orbán Viktor és több családtagja, barátja, minisztere ellen az emberi jogok megsértése és a korrupció miatt. A vizsgálat – a Frontiers of Freedom elnökhelyettese szerint – biztosan elindul.

A törvény felhatalmazza az elnököt

Független Hírügynökségnek Radványi K. Miklós, az amerikai szervezet elnökhelyettese azt mondta, szeptemberig megszülethet a döntés, de a Global Magnitsky Törvény alapján biztos, hogy vizsgálat indul Orbán Viktor, Orbán Győző, Lévai Anikó, Tiborcz István, Lázár János, Rogán Antal, Polt Péter, Matolcsy György és Mészáros Lőrinc ellen.

A törvény felhatalmazza az amerikai elnököt, hogy megtagadja a vízumot attól, befagyassza a vagyonát annak, aki súlyosan megsérti az emberi jogokat, korrupciós és/vagy pénzmosási ügyekbe keveredik.

Radványi Miklós emlékeztetett rá, az amerikai pénzügyminisztériumnak van egy speciális, profi nyomozó osztálya, amely kifejezetten pénzügyekre, banki műveletekre szakosodott. A szakértők keze – legálisan – mindenhova elér, ahol bármilyen amerikai érdekeltség van, bármilyen pénzmozgást le tudnak követni a világban. Ha egy amerikai nagykövet vagy ügyvivő korrupciót emleget, kijelentései mögött ott vannak a pénzügyi nyomozók bizonyítékai.

A Független Hírügynökség kérdésére, hogy miért érezte elérkezettnek az időt arra, hogy pont most tegyenek ilyen lépéseket, azt mondta: kezdett elege lenni abból, hogy ő is, mint sokan mások csak írogatják a cikkeket, de valójában nincs komolyabb hatás, semmi nem változik.

Olaf-lavina

Viszont most, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF is elindította a lavinát, úgy gondolta, hogy jó lenne ezt nemzetközivé szélesíteni: s pontosan ez fog történni, amikor az Egyesült Államokban is elkezdenek nyomozni, annak már lehet hatása.

Ezek az emberek nem csak nyolc éven keresztül loptak, csaltak, sikkasztottak, hazudtak – ezt teszik 1993, az elhíresült Székház-eset óta. A témát nem én találtam ki, s nem avatkozom bele semmilyen magyar belpolitikai ügybe, pláne nem választásba, én az egész ügyet az amerikai érdekek szempontjából kezelem.

Őt amerikai állampolgárként az érdekli, Orbán Viktor miként befolyásolja az amerikai nemzetbiztonságot, külpolitikát.

(Forrás: Független Hírügynökség)

Előzmény: 

Orbán Viktor és társai nem kívánatosak Amerikában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük