Nagyon megdrágult az élet az ezredforduló óta

Az EU-ban átlagosan több mint egyharmadával lettek magasabbak az árak 17 év alatt, de Magyarországon ennél sokkal nagyobb áremelkedés volt.

Az Eurostat szerint az EU-ban átlagosan 36,5 százalékkal nőttek a termékek és szolgáltatások árai 2000 és 2017 között, de ezen belül elég nagy a szórás. Németországban csak 28,6 százalékkal drágult az élet, míg Romániában 257 százalékkal. A második helyen a nem EU-tag Izland áll (108,3 százalék), a harmadik helyen pedig Magyarország, 98 százalékos drágulással, vagyis 17 év alatt lényegében megduplázódtak az árak.

Az egyes termékcsoportokat nézve érdekes, hogy leginkább az alkohol és dohány ára nőtt, EU-s átlagban 92,1 százalékkal. Romániában több mint hétszeres, Bulgáriában négyszeres, a harmadik helyen álló Magyarországon is több mint kétszeres volt a drágulás ezen a fronton.

Magyarország egy termékkörben listavezető: az egészségügyi termékek (például gyógyszerek) és szolgáltatások 17 év alatt 156,8 százalékkal drágultak. Hasonló léptékű áremelkedések volt 2000 óta a vendéglátás (éttermek és hotel) terén és a rezsiköltségekben: a lakhatás és a közműdíjak nálunk 139 százalékkal nőttek.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Kérem, vigyázzanak, a pénztárcák nyílnak! – 7 éve nem volt ekkora áremelkedés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük