Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tanulmányozni fogja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kórházakat érintő vizsgálati eredményét – közölte a minisztérium sajtóosztálya kedden az MTI-vel.

Vizsgálják a kórházak gazdálkodását

A közleményben megjegyezték, az ÁSZ jelentéséről eddig megismert információkkal egybevág, hogy az Emmi már korábban intézkedési terv kidolgozását kezdte meg a kórházak gazdálkodásával kapcsolatban.

- Hirdetés -

Domokos László, az ÁSZ elnöke a Magyar Időknek adott, hétfőn megjelent interjúban azt mondta, pénzügyi szempontból „botrány” és „anarchia” jellemzi az egészségügy egyes területeit. Szerinte „rendszerszintű”, hogy az összességében több millió embert ellátó szakrendelők vezetői nem tartják be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem.

Rendkívüli ülést tart a kórházszövetség

A Magyar Idők keddi számában azt írta, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) rendkívüli elnökségi ülést hív össze, amelyre meghívják az Állami Számvevőszék képviselőjét is.

Az MKSZ várhatóan az elnökségi ülés után fog hivatalos állásfoglalást kiadni, de annyit megjegyeztek, Domokos László nem nevezett meg konkrét kórházakat, így addig nem tudnak érdemben a problémákra megoldást találni. A közbeszerzéseket a kórházak külön-külön kezelik, így az abban lévő anomáliákra sem tudnak egységes választ adni 0 tették hozzá. A szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakrendelők nem hozzájuk, hanem az önkormányzatokhoz tartoznak.

LMP: a kormány a felelős az egészségügy helyzetéért

A párt országos elnökségének titkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján az Állami Számvevőszék elnökének hétfői, a Magyar Időkben megjelent interjújára reagált.

Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott: az egészségügyben tapasztalható botrányokat a Fidesz-KDNP idézte elő, miután az elmúlt nyolc évben több száz milliárd forintot vont ki az ágazatból.

Történelmi mélyponton a finanszírozás

Az egészségügyi intézmények GDP-arányos finanszírozása történelmi mélypontra süllyedt, ezért ilyen környezetben nem lehet teljesíteni azokat a kritériumokat, amelyeket Domokos László számon kér a kórházak vezetőin – jelentette ki.

Közölte: a magyar betegeknek négyszeresen kell fizetniük a gyógyulásukért, mert a társadalombiztosítás mellett magánrendelésekre, hálapénzekre és az olyan alapvető eszközökre is költeniük kell, mint a kórházi WC-papír vagy a pelenka.

A kormány politikai leszámolásokra használja az ÁSZ-t

A politikus, aki felszólította a kormányt, hogy „ne használja az Állami Számvevőszéket arra, hogy politikai leszámolásokat (.) hajtson végre”, később úgy fogalmazott: a Domokos László által keltett „műbalhénak” az lehet a célja, hogy bevezessék a kancellári rendszert a kórházakban.

Más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a „XXI. századi pártok” között szükség lenne valamilyen együttgondolkodásra vagy együttműködésre. Ezek közé a pártok közé az LMP mellett a Jobbikot és a Momentumot sorolta.

Vona Gábor, mint az ellenzék vezetője

Arra a kérdésre, hogy elfogadhatónak tartaná-e, ha Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke lenne az ellenzék vezetője, azt felelte, hogy „én mindent lehetségesnek tartok”.

Ha létrejön egy „új pólus”, akkor majd meg kell hozni a döntéseket, hogy azt ki vezesse, és abban ki, milyen formában vegyen részt – tette hozzá. Egyúttal azt is elmondta, hogy az LMP szeptember és október folyamán készül döntéseket hozni az ügyben.

Közös gondolkodás, együttműködés a Jobbikkal

Kanász-Nagy Máté megjegyezte, hogy a Jobbikon belül nagyon komoly „pozitív folyamat zajlik”, mert a párt „szélsőséges, radikális” politikusoktól szabadul meg, ami megkönnyíti a közös gondolkodást, és lehetővé tudja tenni az esetleges együttműködést.

A politikus további kérdésekre válaszolva azt is elmondta, hogy a balliberális erők „XX. századi pártok”, és a múltat képviselik, ezért velük nem törekszenek megegyezésre.

Hozzátette, a DK-val semmilyen együttműködést nem tud elképzelni, ahogy a Párbeszéddel és a Magyar Liberális Párttal sem. Utóbbi kettőt úgy jellemezte, hogy „gazdatestet keresnek maguknak” a politikai életben, ezért „felkapaszkodtak az MSZP hátára”, mert önmagukban, önállóan, nem tudtak volna bejutni a parlamentbe.

(Forrás: MTI)

DK: válsághelyzet fenyeget az egészségügyben

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét