Műtétre várnak nemcsak a betegek, de a listák is! – Az egészségügy sok éves rákfenéje a várólisták egyre növekvő hossza

A koronavírus-járvány kezdete óta a hosszú időre leállított beavatkozások miatt csaknem 16 ezerrel nőtt a műtétre várakozók száma. Mostanra 41 ezer beteg torlódott fel, az egészségbiztosítási alapkezelő pedig plusz pénzzel próbálja visszavágni a járvány alatt megnyúlt várólistákat.

Robbanás a harmadik hullám vége óta

Több intézkedéssel próbálják kurtítani az elmúlt másfél éves időszakban a koronavírus-járvány miatt megnőtt kórházi várólistákat – hangzott el a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság csütörtöki, egészség-gazdaságtani konferenciáján- számolt be róla a hvg.hu.

A Népszava beszámolója szerint az eseményen felszólaló Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója elmondta, hogy a harmadik hullám vége, vagyis idén május eleje óta 9 ezerrel (28 százalékkal) nőtt a műtétre várakozók száma,

így már 41 209 beteg áll sorba az ellátásokért, míg a pandémia kezdetén, tavaly március végén csak 25 240-en voltak.

Visszaállítják a teljesítményfinanszírozást

A várólistákat Kiss szerint 30 százalékos plusz finanszírozással igyekszik a NEAK visszavágni, továbbá szeptember elsejétől szerinte ismét érdekeltté válnak az intézmények abban, hogy minél több beteget fogadjanak, mert visszaállítják a teljesítményfinanszírozást is.

A konferencián az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter is felszólalt, mondandóját pedig a Medical Online beszámolója szerint, sokan úgy értékelték, hogy

az egészségügyért felelős államtitkárság helyett az OKFŐ szabja meg az egészségpolitika irányait, amelyet szervezetileg a belügyminiszter felügyel.

Takács Péter arról beszélt, a magyar egészségüggyel mindenki elégedetlen volt, megérett a helyzet az átalakításra, és ebben „kapóra jött a Covid”, így átalakításra készülnek a városi kórházak gazdálkodásában, központosítva számos feladatot, mint például a beszerzések, a pénzügy vagy a kontrolling.

Praxisközösségek

A költséghatékonyabb, illetve lakosságközpontúbb ellátást szolgálják a praxisközösségekbe telepített feladatok is – hangzott el. Arról is szó esett a konferencián, hogy a Magyar Orvosi Kamarával folytatott párbeszéd nyomán finomhangolják az új jogviszony-törvényt, új alapokra kerül az orvosi ügyeleti díjrendszer, az elvégzett munka mennyiségéhez igazítva a díjtételeket.

A hvg.hu is foglalkozott nemrég a kórházi várólistákkal, ezzel összefüggésben pedig azzal, hogy az állami szerveknek fogalmuk sincs arról, hogy a járványhelyzet miatt hány elmaradt műtét torlódott fel az egészségügyben. A több ezer halasztott beavatkozásra csak a várólisták növekedéséből lehet következtetni, ráadásul a szakértő szerint a helyzet rövid időn belül nem javul, sőt.

Kapcsolódó

 

várólisták
illusztráció: V.K.

4 thoughts on “Műtétre várnak nemcsak a betegek, de a listák is! – Az egészségügy sok éves rákfenéje a várólisták egyre növekvő hossza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük