Balázs Péter: mi 99-en a nevünket, az arcunkat adjuk Karácsony Gergely programjához (villáminterjú) - Városi Kurír

Sorting by

×

Balázs Péter: mi 99-en a nevünket, az arcunkat adjuk Karácsony Gergely programjához (villáminterjú)

Balázs Péter egykori magyar külügyminiszter, európai biztos, a CEU volt tanára, egyik alapítója a Karácsony Gergely főpolgármestert mint miniszterelnöki aspiránst támogató 99 csoportnak. Eredetileg csak ezt a témát terveztük, de az élet egy “Pegasus” képében közbeszólt.

Hirdetés

Egy decens válasz

– Bár nem ez lett volna az eredeti témánk, de megúszhatatlan, hogy a pegazus ügyről is szót váltsunk. Ön Bonnban és Berlinben együtt dolgozott azzal az emberrel – Czukor Józseffel -, aki állítólag előkészítette a Pegasus kémszoftver megvásárlását.

– Azt nem tudom, hogy ő játszott-e bármilyen szerepet ebben az ügyben. A lehallgatásokról is csak annyit tudok, mint a többi újságolvasó, és ha igaz, amit írnak, elítélem a történteket.

Mozgalom, vagy csoport

– Tudomásul veszem, hogy nem akar az ügyről és a személyről nyilatkozni, térjünk át a 99 csoportra! Beszéljünk a 99 csoportról!

– Mi 99-en a nevünket, az arcunkat adjuk Karácsony Gergely programjához, támogatjuk őt, de szervezett formában még nem találkoztunk valamennyien. Persze többen ismerjük egymást, tudunk egymásról.

– Mi lesz, vagy egyáltalán választás után lesz-e jövője ennek a csoportnak?

– Az előző válaszomból világos lehetett, hogy egyelőre nem gondolkodunk a választások utáni időszakban. Most az előválasztásra koncentrálunk és segíteni akarjuk a jelenlegi főpolgármestert főleg azzal, hogy alkalomadtán fellépünk, állást foglalunk mellette.

Neki-neki, meg vissza!

Jó úton halad az előválasztás, nem ront az a formula esélyein, hogy máris megköttettek bizonyos hátéralkuk, fogalmazzunk úgy: mini koalíciók, amik egyes jelöltek mögé több pártot is odaállítanak? Kérdezem ezt annak okán, hogy az előválasztás többek között azt a hiátust lenne hivatott kitölteni, ami az által keletkezett, hogy Orbánék eltörölték a választás második fordulóját és így a pártok már az első forduló előtt kénytelenek voltak egyezkedni. Az előválasztásnak nem éppen arról kellene szólnia, hogy végre kiderüljön, melyik jelölt mennyire erős?

– Az előválasztás részben a korábbi első fordulót pótolja, erőfelmérés és ennek alapján kiválasztódnak azok a személyek, akik az egyes választókörzetekben egyedüli kihívóként eséllyel felléphetnek a fideszes jelölt ellen.

– Hogy derülhet ki például, hogy valóban Hiller István-e a legerősebb a körzetben, ha mind a hat ellenzékipárt őt támogatja?

– Az  előválasztáson ellenzéki pártok és a személyek vetélkedése egyszerre zajlik. Nem könnyű ezt összeegyeztetni, mert a pártok is és az egyének is próbálnak pozíciókat biztosítani maguknak, fellépnek, szerepelnek, versengenek. Most először lesz országgyűlési előválasztás, nézzük meg, hogy milyen eredménnyel zárul. Egy biztos: sok tanulsága lesz.

Segédanyag

99 Mozgalom egy pártokon átívelő magyarországi politikai mozgalom, amelynek megalapítását 2021. május 15-én jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A bejelentés ahhoz kapcsolódott, hogy kiderült, ő lesz az Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Párbeszéd Magyarországért (Párbeszéd) és az LMP – Magyarország Zöld Pártja (LMP) miniszterelnök-jelöltje a 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztáson. (Wikipedia)

Kapcsolódó

 

Balázs Péter

 

Hirdetés
átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.