Bárándy Péter: Orbán autoriter rendszerének förtelmes bukás lesz a vége

A bírósági rendszert szisztematikusan meg akarja törni a magyar kormányzat, de az igazságszolgáltatáson belül lényegében egyedüliként az még tartja magát, állítja Bárándy Péter ügyvéd, a terület egykori minisztere. A volt tárcavezető erről októberben az Élet és Irodalomnak adott interjújában beszélt.

Bárándy az igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazta, klasszikusan a bíróságok színvonala, demokráciájuk szintje határozza meg ezt a rendszert. Hozzá igazodnak, a bírák keze alá dolgoznak a társszervek:

“Legalábbis így van ez nyugodt időkben. De most háború van.

Egy autoriter rendszer, így az itteni is, elsőként a számára legkönnyebben elérhető ügyészséget és a rendőrséget támadja meg és gyűri maga alá. Nálunk az ügyészséggel kezdte. Ennek következményeként a vádhatóság mintegy negatív koncepciós perként nem indít eljárást, amikor kellene, viszont időnként, lökésszerű hullámokban koncepciós ügyekkel árasztja el a bíróságokat.”/…. / “Ez a szervezet nálam nagyon rossz minősítést érdemel, pedig sok tisztességes, felkészült ember dolgozik ott. Sínylődnek.”

A bíróságok lennének a szisztéma tengelyében,

s nem véletlen, hogy tönkretételük, megtörésük érdekében mindent meg is tesz a hatalom:

“Nagy a nyomás a mostani bíróságokon, de tiszteletre méltó az ott dolgozók többségének a tartása is. Ma még bizalommal lehet bírósághoz fordulni. Az igazság megtalálásnak és kimondásának ösztöne még ott van. Ezért még mindig jónak tartom a munkájukat. De a vektor lefelé mutat. Kiváló bírókat sikerült már elzavarni, nyugdíjba kergetni, és hiába ítélt javukra a nemzetközi bíróság, többségüket olyan mélyen megsértette, ami történt, hogy már nem tudtak visszamenni. Mint, akit megcsal élete nagy szerelme…”

Kitért arra, hogy a társadalomtól független bíráskodás tényleg nem létezhet, mert a társadalmat szolgálja ki. De a hatalomtól függetlennek kell lennie:

Ha hősiességre van szükség, akkor baj van…

“A bíróságnak ehhez biztosítania kell az ott dolgozók számára, hogy e hivatásrendben még a születésétől fogva gyáva ember is bátran viselkedjen. Csak azért, mert bíró. Akinek nem kell hősnek lennie, csak függetlennek. Ha mégis hősiességre van szükség, mint most gyakran, akkor baj van.”

Az ügyvéd szerint 2010 óta egyfolytában pusztulnak azok az értékek, amelyekről azt gondoltuk, hogy a rendszerváltozás után folyamatosan kiteljesednek. Azt megelőzően, az útról, ha letértünk is, az irányt nem vétettük el:

“Ha érzékelnék az emberek, mi történik,

már akkor elkergették volna a hatalmat, amikor az elvette a magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat. Magántulajdonra tenyerelt. A szabadságjogokkal is így van. Ahogy a szocializmusban megszoktuk, hogy fő szabály szerint nem hagyhatjuk el az országot, most is megszoknak rengeteg mindent. Nagyon a széléig kell elmenni a hatalomnak ahhoz, hogy mondjuk a szólásszabadság vagy az egyesülési szabadság korlátozása komoly ellenállást váltson ki. A megfővő béka helyzetét látom. Fokozatosan lesz forróbb és forróbb a víz. Észre sem veszi, és alattvaló lesz a polgárból. Csakhogy a főtt békaság meglehetősen irreverzibilis és végső soron igencsak legyőzött állapot. ”

A nem teljesen hülye autoriter rendszer is felismeri….

Hangoztatta, egy nem teljesen hülye autoriter rendszer is felismeri, hogy létkérdés számára az ellenzék cselekvőképességének felszámolása. Ezen belül először is az, hogy ne legyen a vetélytársaknak sajtójuk, vagy akárcsak hozzáférésük a sajtóhoz:

“Gyalázom-e az ellenzéket, ha azt mondom, politikai formációként nem létezik? Mondhatnám, hogy megvették, hogy elgyávult, hogy elvesztette a képességét a harcra. Csakhogy ez jórészt az autoriter rendszernek tudható be. A hatalom ezzel saját magát is súlyosan sebezhetővé tette. Egyre kevesebb teret hagy a politikailag megformált ellenállásnak, amivel a dühnek, a koordinálatlan ellenszegülésnek teszi ki magát. Förtelmesen bukás lesz a vége.”

Ez a rendszer tagadja a szabadság, az alkotmányosság értékeit.

Az igazságosságra törekvés nem ismerhető fel ténykedésében:

“Van itt például egy ember, akinek a vagyona évente megtízszereződik anélkül, hogy bármit létrehozott volna. Nem a miénkből veszi el véletlenül? Ki tiltakozik emiatt, kit zavar? Ez a romlás. Nem lenne szabad ebbe beletörődni. Igen, el is kell szakadni.”

Úri huncutok ellopják a családi ezüstöt…

A neves ügyvéd gondolatai megfontolandóak, és elgondolkodtatóak. Miképp lehetséges, hogy -mondjuk így- úri huncutok ellopják a családi ezüstöt, s a magyar nép ezt szó nélkül tudomásul veszi. Orbán már mindenkibe belerúgott, aki nem része a NER-nek. Köddé vált a több mint 3000 milliárdos magánnyugdíjpénztári vagyon, tönkre tették több százezer rokkantnyugdíjas életét, becsapták -többek között- a pedagógusokat, a mentősöket, a szociális területen dolgozókat. Megvezettek több mint 2 millió nyugdíjast, még mindig közel 100 ezer kisnyugdíjas tengődik 50 ezer forint vagy az alatti nyugdíjból. Miközben százmilliárdokat költenek propagandára, évente egy kisvárosnyi ember hal meg azért, mert nem jutott időben megfelelő orvosi ellátáshoz.

Még hosszasan sorolhatnánk mindazokat a bűnöket,

amelyeket Orbán és talpnyalói az ország ellen elkövettek. A hatalom csúcsán állók szépen megtollasodtak, számukra eljött a Kánaán. Egy ország “gyönyörködhetett” Borkai Zsolt, a győri polip egyik meghatározó figurája pucér fenekében. Vajon mikor döbben rá a magyar emberek józan többsége, hogy az országot félelemben tartó hűbérúr és alattvalói egy, az országot behálózó “családot” alkotnak, saját törvényeik szerint élnek, s gazdagodnak. A magyar polip csápjai a legkisebb faluba is elérnek, aki ellenáll, az sok könyörületre nem számíthat.

Ma megállíthatjuk Orbán ámokfutását

Amennyiben az önkormányzatokban csökken a Fidesz befolyása, repedések jöhetnek létre az eddig kikezdhetetlennek tűnő hatalmi rendszerben. Megdől Orbán legyőzhetetlenségének mítosza, elkezdődhet a bálvány ledöntése.

A teljes cikk itt olvasható

9 hozzászólás

 • Avatar
  2019.10.13 - 15:23
  Közvetlen hivatkozás

  Ez így igaz!!Nekem erről, mindig a Ceausescu jut eszembe.Mikor ki
  kísérték őket a Per után a “kegyelmes asszonnyal,a frissen meszelt fal elé.És szitává lőtték őket. Így van ez,akit az ÚRISTEN el akar veszejteni,annak először,a józan eszét veszi el!!!

  Válasz
 • Avatar
  2019.10.15 - 06:14
  Közvetlen hivatkozás

  Az igaz , hogy Orbán Viktornak elment már a józan esze , de attól még nem kellene , hogy a mienk is elmenjen . Senki nem gondolhatja komolyan , hogy az Ő barátja a saját tehetségéből gazdagodik . Sikerült teljesen hülyét csinálnak belőlünk , most pedig az a kérdés , hogy hogyan lehetne ezen változtatni . Lehetőleg még az előtt mielőtt Orbán Viktor hatalmi mámorában még a 3-ik Világháborút is kirobbantja ..

  Válasz
 • Avatar
  2019.10.23 - 08:18
  Közvetlen hivatkozás

  iGEN!fÉLELMETES LEHET A VERGŐDÉSE-H MENTSE A BŐRÉT MINDENRE KÉPES AZ ILYEN!

  Válasz
 • Avatar
  2019.10.29 - 14:16
  Közvetlen hivatkozás

  KORÁBBAN, A BÍRÓSÁG SOK EMBERNEK KESERÍTETTE MEG AZ ÉLETÉT A DIKTATÓRIKUS MÓDSZERE MIATT!!
  BÁRÁNDY PÉTER SZAVAI MANIPULÁLÁSOK!
  VÉDI ÉS HALLGAT AZOKRÓL, AKIK SZÉTLOPTÁK AZ ORSZÁGOT (GYURCSÁNY, DOBREV, DEMSZKY, BAJNAI)!

  “Ha hősiességre van szükség, akkor baj van…”
  A trágár szavakat/cselekedeteket és manipulálásokat tartja hõsiességnek?

  “Nagyon a széléig kell elmenni a hatalomnak ahhoz, hogy mondjuk a szólásszabadság vagy az egyesülési szabadság korlátozása komoly ellenállást váltson ki.”

  Az emberek azt tapasztalják, hogy a legközönségesebb viselkedések/kijelentések (amik, ellen mindenki tiltakozik) jelenti az ellenzék számára a szólásszabadságot vagy az egyesülési szabadságot!

  “ne legyen a vetélytársaknak sajtójuk, vagy akárcsak hozzáférésük a sajtóhoz:”
  MICSODA HAZUGSÁG! A Kormányinfón is az ellenzék képviselõi kérdeznek a legtöbbet!!
  A Városi Kurir is az ELLENZÉKET SZOLGÁLJA!!

  “Ez a rendszer tagadja a szabadság, az alkotmányosság értékeit.”
  MICSODA HAZUGSÁG! AZ EMBEREK “CSAK” MOST KEZDIK ÉREZNI EZEK IGAZI MÜKÖDÉSÉT!

  “Orbán már mindenkibe belerúgott, aki nem része a NER-nek. Köddé vált a több mint 3000 milliárdos magánnyugdíjpénztári vagyon, tönkre tették több százezer rokkantnyugdíjas életét, becsapták -többek között- a pedagógusokat, a mentősöket, a szociális területen dolgozókat. Megvezettek több mint 2 millió nyugdíjast, még mindig közel 100 ezer kisnyugdíjas tengődik 50 ezer forint vagy az alatti nyugdíjból. Miközben százmilliárdokat költenek propagandára, évente egy kisvárosnyi ember hal meg azért, mert nem jutott időben megfelelő orvosi ellátáshoz.”

  HAZUGSÁGOK TÖMKELEGE!

  AZ ORBÁN KORSZAK IGENIS SOKAT TETT AZ EMBEREKÉRT, DE GYURCSÁNYÉK ÉS BAJNAIÉK SEMMIT!!

  “melyeket Orbán és talpnyalói az ország ellen elkövettek. A hatalom csúcsán állók szépen megtollasodtak, számukra eljött a Kánaán. Egy ország “gyönyörködhetett” Borkai Zsolt, a győri polip egyik meghatározó figurája pucér fenekében. Vajon mikor döbben rá a magyar emberek józan többsége, hogy az országot félelemben tartó hűbérúr és alattvalói egy, az országot behálózó “családot” alkotnak, saját törvényeik szerint élnek, s gazdagodnak.”

  AZ ORSZÁG ELLEN AZ ELLENZÉK KÖVET EL BÜNÖKET!
  MIÉRT HALLGAT AZ ELLENZÉK A SOKKAL TÖBB KORRUPCIÓBA KERÜLT POLGÁRMESTERJELÖLTRÕL, AKIKET A GYALÁZATOS KORRUPCIÓK ELLENÉRE MEGVÁLASZTOTTAK!
  AZ ELLENZÉK OLDALÁN SOKKAL TÖBB ÉS NAGYOBB BÜNT ELKÖVETETT POLGÁRMESTERJELÖLT VAN, AKIKRÕL HALLGAT AZ ELLENZÉK!

  MÁR LERÁGOTT CSONT BORKAI ÜGYE, AKIT SOKKAL TÖBB JÓT TETT A MAGYAR EMBEREKÉRT, MINT AZOK AKIK KORRUPCIÓIRÓL HALLGAT AZ ELLENZÉKI MÉDIA!!

  “Ma megállíthatjuk Orbán ámokfutását”

  Az ellenzék gyözelme Manipulálásokon és Hazugságokon alapszik, ami NEM lesz hosszú életü!!

  Válasz
  • Avatar
   2019.11.12 - 20:34
   Közvetlen hivatkozás

   Most vagy nagyon sokat fizetnek neked vagy neked is elment az eszed hogy ennyi badarságot mondasz…… ?‍♀️?‍♀️??

   Válasz
  • Avatar
   2019.11.26 - 13:14
   Közvetlen hivatkozás

   Jól megtanultad a leckét, de ilyen emberekkel nem lehet vitatkozni, csak fújják, fújják a béta írott szöveget… reméljük nem sokáig. Kíváncsi leszek majd a pálfordulás újra.

   Válasz
  • Avatar
   2019.11.27 - 08:46
   Közvetlen hivatkozás

   Igen, megtanultuk: aki tagja vagy seggnyalója a NER-nek az magyar ember aki nem az nem is magyar, ugye?

   Válasz
 • Avatar
  2019.11.05 - 16:53
  Közvetlen hivatkozás

  …..”förtelmes bukás lesz a vége”…

  És, mi lesz utána? Mert ez az ellenzék azonnal egymás torkának esik…a nép meg csak áll, és néz..

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük