Békesi László kiszámolta: megint átverődtünk….., nem is akárhogy!

Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter közösségi oldalán írt elemzésében levezette, miként vert át minket a regnáló kormány. Nem mintha nem éreznénk nap, mint nap a saját bőrünkön, ám ilyen összeszedetten biztosan nem gondolja végig az “átlag polgár”, pedig kellene…..

Gyürkőzzünk neki…..

“November 11-től a kormány 4,5%-kal emelte a 2022 évi nyugdíjakat és egyszeri nyugdíjprémiumot fizetett a csökkenő, de az eredeti számításokat meghaladó GDP növekedés alapján. Ezekről az intézkedésekről a kormány és propaganda médiái valamennyi csatornán azt harsogják, hogy a kormány ígéretének és kötelezettség vállalásának megfelelően, ebben az évben, a nehéz gazdasági körülmények között is megvédi a nyugdíjak vásárló – azaz reál – értékét, a nyugdíjasok számíthatnak a kormány támogatására.

Valamennyi propaganda szólam gátlástalan, brutális hazugság!

Nézzük meg közelebbről a részleteket. A KSH nyilvánosságra hozta a 2022 október havi inflációs adatokat. E szerint a nominális infláció év/év alapon 21,1%-kal, a maginfláció 23,4%-kal, az élelmiszerek ára 31%-kal, az u.n. nyugdíjas kosár inflációja 27%-kal emelkedett. Az év végéig várható év/éves nominális infláció különböző szakértői becslések szerint 15-17%-os, a maginfláció 18-20%-os, az élelmiszerek áremelkedése 40% feletti, a nyugdíjas árindex 30% feletti lesz. (A legoptimistább MNB és kormány becslés is 15%-ot meghaladó inflációval számol. Ezzel szemben a kormány a nyugdíjakat a novemberi emeléssel együtt összesen 13,4%-kal emelte. Ez azt jelenti, hogy óvatos becslések szerint is 2022-ben a nyugdíjak 3-3,5%-kal kisebb mértékben emelkedtek, mint az átlagos infláció – a tényleges, nyugdíjasok vásárlásait terhelő áremelkedésekről nem is szólva.

Magyarul egy átlag nyugdíjjal – 250.000 Ft – rendelkező honfitársunk havonta kb. 7-9.000 Ft-tal kap kevesebbet, mint a tényleges áremelkedés, azaz szó sincs a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzéséről.

Ez azonban nem minden….

A novemberi 4,5%-os nyugdíj kiegészítést a nyugdíjasok 10,5 hónap után kapták kézhez. Ez azt jelenti, hogy minden nyugdíjas nyugdíjának 4,5%-val 10,5 hónapon át hitelezte a kormányt. Ez összesen kb. 140 Md Ft.

Ha ezt a pénzt a kormánynak a pénzpiacról kellett volna felvennie – pl. lakossági állampapírok értékesítésével – akkor legalább 11-12%-os kamatot kellett volna fizetnie az állampapírok után. Ez kb. további 14-15 Md Ft.

Ha mindezeket összevetjük,

akkor a nyugdíjasok ebben az évben kb. 135-140 Md forinttal, azaz 3,5%-kal kevesebb kiegészítést kaptak, mint a tényleges infláció! (Az u.n. nyugdíjprémium – aminek nincs köze az inflációhoz – ezt a veszteséget minimális mértékben csökkenti.)

Mi lesz 2023-ban?

Az MNB óvatos és optimista becslése szerint 2023-ban év/év alapon a nominális infláció 14%-ra várható. (Szakértői prognózisok ennél 2-3%-kal magasabb inflációt várnak.) Ez azt jelenti, hogy január elsejével legalább 14%-kal kellene emelni a jelenlegi nyugdíjakat, hogy azok vásárlóértéke megközelítse a jelenlegi, jelentős veszteséget képviselő szintet.

Magyarul – ha nem változtat a kormány a jelenlegi szabályokon – ez az a minimális nyugdíjemelés, amit a nyugdíjasok elvárhatnak, sőt megkövetelhetnek!”