Bevásárlási tanácsok egy bevásárlásban gyakorlott gyermekorvostól

Tekintettel arra, hogy a napi bevásárlások intézése az egyik régi szenvedélyem, és tegnap este kétségbeesett megkeresés érkezett, hogy a rendelő rend újraszabályozásán túl, adjak tanácsot az embereknek a bevásárlásaik lebonyolításához gyorsan tollat ragadtam – írta közösségi oldalán Dr. Pölöskey Péter gyermekorvos.

Szóval az orvosi rendelők után közvetlenül azok a helyek a legveszélyesebbek koronavírus fertőzés szempontjából,

ahol a legkülönfélébb emberek nagy számban összegyűlnek, vagy akár időben nem is egyszerre, de megfordulnak. Mivel a nyári fesztiváloknak még nincs itt az ideje és csodálatos labdarúgó stadionjaink is az ürességtől kongnak (ezt még vizsgálják tudósok, hogy a koronavírus járvánnyal van-e összefüggésben) az üzletek és élelmiszerboltok kerültek igen előkelő helyre a veszélyességi listán.

Hogyan csináljuk tehát?

1. Ha betegek vagyunk, akkor engedjük el a személyesen végzett bevásárlás gondolatát

Azt úgy kell csinálni, hogy jó erősen rágondolunk arra, hogy a boltban sétálunk és vásárolgatunk, majd egy adott pillanatban már a homokos tengerpartra képzeljük magunkat, mivel a tengerparton ritkán gondolunk a bevásárlásra. Ez utóbbit, amúgy is célszerű begyakorolni, még szükségünk lehet rá a közeli jövőben.

2. Mindenképpen írjunk bevásárló listát

Célszerű most nem az abc betűrendje szerint elrendezni az árukat a papírunkon. Fejleszti memóriánkat, ha a boltunkat magunk elé képzelve úgy írjuk meg a listát, ahogy a legrövidebb utat bejárva elvégezhetjük a feladatot.

3. Ahol engedik ott nem ciki a saját bevásárlókosár, vagy szatyor használata

Az sem ciki, ha kesztyűt húzunk a bevásárló kocsi tolásához. Vannak, akik a fertőtlenítő áttörlésre esküsznek. Ha ilyen precíz embert látunk a bolt előtt kérjük meg, hogy a bevásárlókocsi kerekeinek olajozását is végezze el, mert jelentősen gyorsítja a haladást.

4. A bevásárlást férfiak végezzék!

Saját tapasztalatom, és tudományosan igazolt tény, hogy a női bevásárlás nagyságrendekkel hosszabb ideig tart, mint a férfiak boltokban végzett céltudatos tevékenysége. Sokan ezt nem is hívnák bevásárlásnak, inkább beszerzésnek. A férfiak, mint egy kötött pályás jármű (pl. troli) haladnak a bevásárló lista meghatározta útvonalon (csak a LIDL-ben szezonálisan felhalmozott csavarkészletek tudják eltéríteni őket). A nők ellenben jellegzetesen dodzsem-minta szerint haladnak, látványosan törekedve arra, hogy minél több kontaktus alakuljon ki köztük és a kihelyezett áruk között. Ez most nem jó!!!! Minden más, amit a hölgyek csinálnak egyébként és általában igen.

5. Aki meg tudja szerezni a legközelebbi (!!!!) LIDL, ALDI, stb. bolt alaprajzát és árukihelyezési tervét felhasználhatja a tervezéskor

Interneten ezek értéke egyébként napról napra nőni fog. Ezzel kapcsolatban megkérném a boltvezetőket, hogy a stratégiai marketing osztály tanácsait mellőzve ne most pakolják át az árukat a polcokon, mert ezzel kb. tízszeresére növelik a boltban eltöltött időt és így a fertőzés veszélyét. Ilyen – egyébként túl gyakran előforduló – események után volt, hogy egy héttel később is találtak bolyongó nyugdíjast a boltban, aki teljesen elveszett a labirintusban.

6. Ha már a nyugdíjasok. Az ő idejük nem most jött el

Végtelenül hosszú brazil szappanopera nézés vár rájuk. ODAHAZA!!!! Tudjuk, hogy a szociális életük legfőbb tere az élelmiszerbolt, de sajnos ugyanezt gondolják a vírusok is. A vírusok szappanopera nézési szokásai ellenben valószínűleg kevésbé látványosak.

7. Nem ez a megfelelő ideje a primőr áruk egyenként történő átválogatásának sem

Ahogy ezen írásból is látszik, én is szeretem (mint mindannyian) szakértőnek feltüntetni magam, de nincs az a rutinos kertes gazda, aki csupán az alma átválogatásával meg tudja állapítani, hogy melyiken mennyi koronavírus bandázik. Egy ilyen átválogatás után már lehet, hogy nem is lesz nagy különbség közöttük.

8. Gyereket még véletlenül se vigyünk magunkkal a bevásárláshoz

Máskor is bosszantóan viselkednek a boltban (gondolom Önök is észrevették a rosszalló pillantásokat), gyakran elvesznek (ez néha a pénztárcánkról is elmondható), de ami most fontosabb, hogy mindent, értsd MINDENT végig tapogatnak, főleg, ami cukorkának és csokinak látszik. Csak villanypásztorral lehetne kontrollálni őket. Ezek telepítése már elkezdődött, de addig is bambulja inkább otthon a MiniMaxot.

9. Ha valaki mégis tüsszentene

(ami bizony egészséges emberekkel is naponta többször előfordul) a boltban azt ne lincseljük meg. A lincselés szoros kontaktust igénylő folyamat, ami nagyon megnöveli a koronavírus fertőzés kockázatát. Kerüljük!!! Ellenben mi is figyeljünk oda, hogy zsebkendőbe, vagy ruhaujjunkba köhögjünk, tüsszentsünk. Jutalmazzuk elismerő pillantással azokat, akik mindent megtesznek azért, hogy nyálcseppecskéik ne kóricáljanak a bolt légterében.

10. Sorban állásnál ne lihegjünk egymás nyakába.

Mivel bizonyos emberek lihegése, akár 1 méterről is érezhető (erre egyébként a tegnapi kupica pálinka után feleségem is figyelmeztetett, úgyhogy tudományos tény), tartsuk egymástól ezt a távolságot. Nyugodtan hívjuk fel erre a velünk együtt várakozók figyelmét. Érdemes a bevásárláshoz egy fonendoszkópot (jó lesz a gyereké is) és szemüveget a zsebünkbe csúsztatva elvinni. Ezek felhelyezésével és hangosan doktorként bemutatkozva sokkal látványosabb hatást érhetünk el.

11. Fizetés: kerüljük a készpénzforgalmat, kizárólag pay passzel fizessenek.

Ezt a fizetési módot járványok idejére találták ki. Összeesküvéselmélet rajongók nézzenek már utána, hogy nem-e a multinacionális pay pass-érdekelt cégek küldék-e a nyakunkra ezt az egész koronás izét!

12.És főleg, gondoljunk azokra, akik napi 8-10-12 órában ott ülnek,

minket szolgálnak ki, és csak arra számíthatnak, hogy mi MINDANNYIAN vigyázunk az ő egészségükre!!!!

Vigyázzunk magunkra!!! Vigyázzunk egymásra!!!
dr.PP

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest