Sorting by

×

Budapesten téblábolt nyáron a fél amerikai Republikánus Párt!

Amióta megbukott Donald Trump, pártjának, a Republikánus Pártnak csalódott szavazói egyre inkább a magyar utat látják követhetőnek és mindent meg is tesznek ennek tanulmányozásáért. Lassan a magyar főváros lesz a republikánus politikai El Camino célpontja.

Republikánusok, vigyázó szemetek Budapestre vessétek

Donald Trump bukása óta az amerikai jobboldal nem győzi ajnározva emlegetni az egykori “szovjet csatlós” Magyarországot – írta meg elemző cikkében az egyik az USA-ban nagyon népszerű portál. Persze vannak olyanok is, mint például Heather Conley, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának regionális igazgatója  aki figyelmeztet a rajongás káros voltára is, de úgy tűnik, sokkal kevesebben hallgatnak rá, mint az elkötelezett TrumBán-hívőkre.

Az Orbán-hit előretörésében persze komoly szerepet játszanak az ottani republikánusok médiái is,

elég itt csak Tucker Carlsonnak, a Fox News sztár-műsorvezetőjének egyhetes magyarországi haknijára gondolni, amikor nemcsak innen jelentkezett az általa vezetett és egyben egyik legnézetteb politikai show, de a hírneves televíziós még a déli határkerítéshez is ellátogatott eladva azt és annak építtetőjét, Orbán Viktort az amerikaiak százezreinek, vagy esetleg millióink.

Hol vannak már azok a boldog hetvenes évek amikor egy olyan hajlíthatatlan újságíró volt az “amerikai nemzet lelkiismerete”, mint Walter Cronkite,

a televíziós híradózás úttörője, akit csatornája, a CBS azért küldött ki Vietnámba a háború vége felé, mert tudta, hogy neki egészen biztosan és joggal hiszi el minden szavát “Amerika”. Cronkite kezdetben még az irodájába betolt egyetlen kamerával készítette az egész országban népszerű esti híradóját a CBS Evening News-t . Ebből lettek mára a csili-vili show-k.

Republikánus

(Walter Cronkite bejelenti az amerikai népnek Kennedy elnök halálát)

Orbánia, a zarándok-központ

Tavasszal váratlanul Budapest adott otthont a Konzervatív Politikai Akció Konferenciának. Később Rod Dreher, a három hónapon át hazánkat tanulmányozó konzervatív véleményvezér Csernyánszky Judittal, a Klubrádió munkatársával folytatott beszélgetés közben elismerte, hogy igencsak hiányos az orbáni rendszerről alkotott képe, mindenesetre ez nem befolyásolta abban, hogy ódákat zengjen Orbánról. Szeptemberben, megérkezett Mike Pence, Donald Trump volt alelnöke, aki nemcsak résztvevő volt, de fel is felszólalt a Budapesten megrendezett Demográfiai Csúcson, és az évnek még nincs vége.

Úgy látszik a választási vereség által egyre agresszívabb republikánusok és az amerikai szélsőjobb behajtott a hatalom-megragadásnak ígéretével csábító illiberális zsákutcába.

(A cikk először a Respublika.hu oldalán jelent meg.)

“Amerika nem szabadabb mint Magyarország”

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.