Pedagógiai, nevelési gond megoldása helyett krimianalizálás: Családi pótlék felfüggesztéssel az iskolai erőszak ellen, a kamerákhoz nem ragaszkodnak, jöhet helyette a “piros gomb”

A terv szerint “zsebre megy”, ha egy gyerek erőszakosan, durván viselkedik az iskolában. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint meg kell találni, minek van visszatartó ereje, és hogyan lehet szankcionálni akár a szülőket is, ha a gyerekük erőszakos az iskolában.

Még nincs semmilyen törvényjavaslat, de a kormány a családi pótlék felfüggesztésén is elgondolkozott az iskolai erőszak elleni harcban. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a szerda reggeli Mokkában úgy fogalmazott:

meg kell vizsgálni, adott esetben milyen szankciók érhetnek szülőket, családokat, amelyeknek visszatartó erejük lehet. Ezek egyike érinthetné akár a családi pótlékot is.

Iskolarendőr és kamera….

Az államtitkár hétfői gyöngyöspatai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a zavartalan munkavégzés körülményeinek biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat. Ennek érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi.

Tervezet-csepegtetés

A TV2 műsorában a politikus néhány részletet is elárult a tervekből, bár többször is hangsúlyozta, hogy ezek csak

„gondolkodási fázisban vannak”,

és eleve csak olyan helyeken vezetnék be, ahol erre igény van. Az egyik terv egy olyan rendészet felállítása lehetne, ahol

„piros gomb megnyomásával bejön valaki és segít”,

de ilyen lehet egy kamerarendszer is.

„Fontos, hogy nem pedagógusok lennének, mindenképpen el kell választani a nevelő és a biztonsági funkciót. A lényeg, hogy legyen olyan személy, akinek van lehetősége és joga fellépni és kikísérni a gyereket a tanteremből.”

Maruzsa szerint ugyanilyen visszatartó ereje lehetne a kameráknak is, de senkit nem akarnak kriminalizálni.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük