Budapesti hétköznapokKiemelt hírek

Csillagváros lesz Budapest, közel 50 űrhajós tart konferenciát nálunk

űr

Az alábbi hír semmi mást nem bizonyít, hogy mint azt hogy egy kis ország is lehet űr nagyhatalom, még ha űrhajósai nem is utazgat oda-vissza a mindenségbe, azért még a költő sora szórendjét megbolygatva,  a mindenséggel mérheti magát.

Vicc a “rég múltból”

A Keleti pályaudvarra befut Moszkva felől a vonat, és egy ballonos hajol ki az ablakon, aki oda járt iskolába. Mikor észrevesz egy hordárt, kiabálni kezd neki:
– Hordár! Hordár! – a hordár odamegy, mire a férfi mondja neki. – Még hordár! Még hordár! A hordár odahívja még néhány kollégáját, de a férfi csak rázza a fejét és mondja. – Nem elég! Még hordár! Még hordár!
A hordárok gondolják, hogy itt valami zsíros munka lesz, az összes hordár odahívják a Keletiből. – Nem elég! Még hordár! Sok hordár!
Elhívják a Nyugatiból és a Déliből is a hordárokat, sőt még Ferihegyről is mindet. Mikor már több száz hordár tolong a vonatnál, a férfi elégedetten tekint körbe, és elkiáltja magát:
– Budapesti hordárok! Hozom nektek a moszkvai hordárok üdvözletét!…

És ami nem vicc

Ez a vicc jutott eszembe, amikor megtudtam, hogy Farkas Bertalan meghívására várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers – ASE) 33. kongresszusára. A Szövetség jelenlegi elnöke az az orosz Oleg Kotov, aki a századik orosz űrhajósként több mint fél évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrmisszó során két űrsétát is megtett, emellett társa volt az egyik első űrturistának, a magyar származású Charles Simonyinak is. A november 1-5. között tartó rendezvény jelentős lépés az űrkutatás népszerűsítése, és az abban egyre jelentősebb szerepet vállaló magyar egyetemek, kutatóintézetek, vállalkozások számára.

Nem először Budapesten

A rendezvényt 1986-ban is Budapesten tartották, és azóta többek között Washington, Peking, Moszkva, Tokió is helyszíne volt. A közlemény kiemelte, hogy Magyarország erőn felül teljesít az űrkutatásban, a közelmúltban több belföldi fejlesztésű űrtechnikai eszköz szerzett nemzetközi elismerést.

A 2020-ra tervezett kongresszus a járvány miatt került át idén őszre. A vendégek szakmai és ismeretterjesztő programokon vesznek majd részt, mindenszentek napján fát avatnak az elhunyt űrhajósok emlékére a budapesti Városligetben, majd ellátogatnak több vidéki városba, ahol az űrkutatás iránt érdeklődőkkel találkoznak.

Forrás

A programokról a rendezvény honlapja tájékoztat.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Újabb lendületet kap a magyar űrprogram?!

 

About Author

Szólj hozzá!