Újabb lendületet kap a magyar űrprogram?!

Legkésőbb 2025-ben, a magyar űrprogram keretében, ismét lesz magyar űrhajós – jelentette be a közösségi oldalán pénteken a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a videóüzenetben közölte, hogy az űrutazás kutatási célokat fog szolgálni.

Az űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket.

Három dolgot tudtunk meg a videóból!

 • 1. 99 millió dolláros új magyar űrprogram indul.
 • 2. 2025-re lesz új magyar űrhajós, aki a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végezhet kutatásokat.
 • 3. Az első magyar űrhajós Farkas Bertalan a Külügyminisztériumban dolgozik.

Viszont rendet kellene vágni abban, hogy a magyar űrprogramban mégis kinek, mi a feladata?

2018. novemberében a külgazdasági és külügyminiszter 27/2018-as utasításával az űrkutatásért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Ferencz Orsolyát, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet űrkutató csoportjának tudományos főmunkatársát. A józsefvárosi önkormányzati fideszes képviselőnő tevékenységét a biztonságpolitikáért felelős államtitkár útján a külgazdasági és külügyminiszter irányítja.

Ferencz Orsolya megbízatása először 2018-ban egy évre, majd 2019-ben újabb egy évre, a tavalyi meghosszabbítás pedig már két évre szólt.

2020. december 31-én Áder János köztársasági elnök nagykövetté nevezte ki Ferencz Orsolyát.

A Józsefváros.hu úgy tudja a kinevezés tényleges külszolgálattal nem jár, vagyis Ferencz Orsolya nem utazik ki egy másik országba, hogy ott nagykövetként hazánkat képviselje.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019. decemberében, Moszkvában állapodott meg Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával magyar-orosz űrkutatási projektek indításáról, valamint a 2024-2025-ben a Nemzetközi Űrállomásra felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának és kiképzésének megkezdéséről.

A külügyér most hebegett-habogott arról, hogy az oroszokkal is megmarad az „űrprogram”, ám a magyar űrhajós kutatását és az ISS-re való felküldését már a NASA-val, pontosabban egy meg nem nevezett beszállítójával képzeljük el.

Tavaly a költségvetés átcsoportosítás következtében a Külgazdasági és Külügyminisztérium egymilliárd (1.000 millió) forinthoz jutott az űrtevékenységgel kapcsolatos feladatok finanszírozására.

Ez még bagatel összeg volt a ma bejelentett több, mint 29 milliárd (29.000 millió!) forinthoz képest

Szijjártó Péter 2020. szeptemberében járt Washingtonban, akkor megállapodást írt alá a Richard Branson féle Virgin Galactic űripari céggel. A megállapodás értelmében a magyar űrkutatási tevékenységet végző vállalatok lehetőséget kapnak egy szoros tudományos, mérnöki-műszaki együttműködésre a Virgin Galactic céggel, amely az egyik legjelentősebb szakmai szereplőnek számít a magántulajdonban lévő vállalatok között. Ez érdekes, hiszen maga Branson is, mint űrturista járt nemrég a Kármán-vonal fölött, azaz saját tulajdonú „űrrepülőjével” elhagyta a Föld légkörét és a Kármán Tódor által meghatározott 100 km-nél messzebb jutott.

Ugyanakkor Szijjártó mai bejelentésében hangsúlyozta, hogy ebben az esetben nem űrturizmusról van szó, hanem arról, hogy magyar kutatóűrhajóst küldünk a Nemzetközi Űrállomásra.

24 milliárd forint megy az európai űrprogramba

A Piac&Profit júniusban szedte össze, hogy merre gurulnak a magyar űrforintok.

Néhány év alatt megnégyszereztük a magyar befizetést az Európai Űrügynökségnél (European Space Agency, ESA). Azt vállaltuk, hogy 2022-ig 14 millió euróval járulunk hozzá az űrrepülési és Naprendszer-kutatási programcsomaghoz, 8 millióval a kozmikus biztonsági programhoz, 6 millióval a technológiafejlesztéshez, 3 millióval a műholdas navigációs programhoz, 2024-ig 8 millióval a PRODEX kutatási programhoz, mely az ESA tudományos kísérleteinek fejlesztését szolgálja, 2025-ig 16 millióval az űrtávközléshez és 2028-ig 14 millió euróval a földmegfigyelés területéhez.

Összesen tehát mintegy 69 millió eurót – közel 24 milliárd forintot – teszünk be az európai űrközösbe pár év leforgása alatt.

Ezek nyilván nem puszta jófejségi hozzájárulások:

mivel az ESA „geo-return”, vagyis földrajzi visszatérítés elvén működik, a befizetéseink célzottan visszatérülnek a hazai űrszektorban tevékenykedő magyar kutatóhelyekhez és vállalkozásokhoz. De nemcsak fizetünk, barátkozunk is: egy év leforgása alatt űrkutatási együttműködési megállapodást kötöttünk Brazíliával, Franciaországgal, Izraellel, Portugáliával, Szingapúrral és Törökországgal, valamint az amerikai Virgin Galactic űrrepülési céggel is.

2021. június 17-én ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ Budapesten.

Balázs János, a Központ (korábban Balázs-Diák Módszertani Központ) ügyvezető igazgatója és tulajdonosa nyitóbeszédében Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós személyét és példáját méltatta. Mint mondta, a vadászpilótából lett űrhajós és űrkutató „ikonikus alakká vált”, mert hitt abban, hogy képes lesz először „önmaga gravitációs teréből” kilépni ahhoz, hogy valami világra szólóan nagy dolgot vigyen véghez, amellyel egyúttal hazánkat, nemzetünket is magasba emeli.

„Egy ember minduntalan többet akarása az, amelyet tisztelni és ünnepelni lehet benne”

– összegzett az igazgató, hozzátéve még a kitartás fontosságát, amely motiváló erőként hathat a mai diákságra, illetve a

„fegyelmezettséget és a céltudatosságot, az akaraterőt, amellyel Farkas Bertalan képes volt az önfelülmúlásra.”

 

űrprogram

4 thoughts on “Újabb lendületet kap a magyar űrprogram?!

 • Ez az! Erre van a magyarnak szüksége! Oktatás? Meg egészségügy, szociális problémák, alacsony nyugdíjak, az EU-s bérekhez képest a béka segge alatti fizetések? Kit érdekelnek? Mikor a fényességes az űrbe vágyik? Igaz, hogy pl a MÁV-nál télen PB-gázpalackról üzemeltetett disznópörzsölövel olvasztják ki a befagyott váltókat, de mi az ahhoz képest, hogy százmilliárdokat sz@rhatnak el az űrhajózásra? Remélem, hogy a nagyravágyó sündisznócskának ez a terve nem jön össze. Romokban az ország, de a karamellából ez sajnos nem látszik

 • Pingback:

 • AZ ún „ŰR” MÉG MINDIG CSUPÁN KÉT FÜL KÖZÖTT LÉTEZIK!!!…- ISTEN TEREMTETTE: KEREK E VILÁGUNKBAN!!!
  ELKESERÍTŐ, HOGY 4 ÉV is KEVÉSNEK BIZONYULT MÉG (dr. Ferencz Orsolya „űrkutatásért” felelős miniszteri biztosnak BEVALLANI!!!), HOGY IGENIS VAN az a PÉNZ, AMIÉRT SZEMBEMENETEL HITÉVEL, „SZÍV-HANGJÁVAL” és a JÓISTENÜNK ADTA TÖRVÉNYEKKEL!!!

  LÉLEKÖLŐ ez a NAPONTA GERJESZTETT HAZUGSÁG-CUNAMI, MELYEKET HADARVA SODOR a DARWIN MAJMOK és GYERMEKEINK KÉPÉBE!!!…- hiszen élettapasztalata ellenére erőszakolja meg tanú-bizonyságait a TEREMTŐNEK és ENGED INKÁBB a JÚDÁS FAJ NYOMÁSÁNAK a NASA=SA(T)AN FÉLE HOLLYWOODOO ELME-ROGGYANTÓINAK!!!

  Miről is beszélek?

  Arról, hogy Nektek és Nekem, mint alapvetően a keresztyéni hagyományokon és tanításokon felnevelkedett embereknek végképp nem szabad, hogy csapdába csaljanak a Fenevad (Dávid-Dúvad-Fenevad!) géntorz „megtestesülései”!!!

  Ugyanis hajdanán a Pártusok=Parasztok (az ANYAFÖLDből ÉLETET FAKASZTÓK!!!) tudták csak igazán Isten ÉGI=IGEi igazságát=igeiségét vagyis, hogy: Kerek E Földünk Teremtett Istenlényei vagyunk!!!
  Íme, a valójában BABILONI=BIBLIAI ISTEN IGAZSÁGOK MAGjában a szent gyűjteményben még mindig fellelhető és ki nem irtott utalások Földanyánk TEREMBURA ALATTI „laposságáról és kerekségéről”!?☯️

  1. Zsolt 24,1
  Dávid zsoltára.
  „Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai.”
  A példabeszédek 8-ik fejezetéből:
  27.
  Mikor készíté az eget, ott valék; mikor felveté a mélységek színén a kerekséget;
  31
  Játszva az ő földének kerekségén, és gyönyörűségemet lelve az emberek fiaiban.
  32
  És most fiaim, hallgassatok engemet, és boldogok, akik az én útaimat megtartják.
  33
  Hallgassátok a tudományt és legyetek bölcsek, és magatokat el ne vonjátok!
  34
  Boldog ember, aki hallgat engem, az én ajtóm előtt virrasztván minden nap, az én ajtóim félfáit őrizvén.
  1. 1Móz 47,13
  És kenyér nem vala az egész föld kerekségén, mert igen nagy vala az éhség, és elalélt vala Égyiptom földe, és a Kanaán földe az éhség miatt.
  2. 1Sám 2,8
  Felemeli a porból a szegényt,
  És a sárból kihozza a szűkölködőt,
  Hogy ültesse hatalmasok mellé,
  És a dicsőségnek székét adja nékik;
  Mert az Úré a földnek oszlopai,
  És azokra helyezé a föld kerekségét.
  3. 1Krón 16,30
  Rettegjen az egész föld az ő orczájától; a föld kereksége is megerősíttetik, hogy ne ingadozzék.
  4. Jób 18,18
  A világosságról a sötétségbe taszítják, a föld kerekségéről elüldözik őt.
  5. Jób 37,11
  És az köröskörül forog az ő vezetése alatt, hogy mindazt megtegyék, a mit parancsol nékik, a föld kerekségének színén.
  6. Zsolt 24,1
  Dávid zsoltára.
  Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai.
  7. Péld 8,27
  Mikor készíté az eget, ott valék; mikor felveté a mélységek színén a kerekséget;
  8. Péld 8,31
  Játszva az ő földének kerekségén, és gyönyörűségemet lelve az emberek fiaiban.
  9. Ézs 14,17
  A ki a föld kerekségét pusztasággá tette, városait lerontá, és foglyait nem bocsátá haza!
  10. Ézs 18,3
  Föld kerekségének minden lakói és földnek lakosai meglássátok, mikor a hegyeken zászló emelkedik, és hallgassatok, ha kürt szól!
  11. Ézs 24,4
  Gyászol és megromol a föld, elhervad és megromol a földnek kereksége, elhervadnak a föld népének nagyjai.
  12. Ézs 26,18
  Mint terhesek vajudtunk, de csak szelet szűltünk: szabadulása nem lőn e földnek, és nem hulltak el a föld kerekségének lakói.
  13. Ézs 34,1
  Jőjjetek népek és halljátok, nemzetségek figyeljetek, hallja a föld és teljessége, e föld kereksége és minden szülöttei.
  14. Ézs 40,22
  Ki ül a föld kereksége fölött, a melynek lakói mint sáskák előtte, ki az egeket kiterjeszti mint egy kárpitot, és kifeszíti, mint a sátort, lakásra;
  15. Sir 4,12
  Nem hitték a föld királyai, sem a föld kerekségének lakosai, hogy szorongató és ellenség vonuljon be Jeruzsálemnek kapuin.
  16. Lk 21,26
  Mikor az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, a mik e föld kerekségére következnek: mert az egek erősségei megrendülnek.
  17. Csel 11,28
  Felkelvén pedig egy azok közül, névszerint Agabus, megjelenté a Lélek által, hogy az egész föld kerekségén nagy éhség lesz; a mely meg is lőn Klaudius császár idejében.
  18. Csel 17,31
  Mivelhogy rendelt egy napot, melyen megítéli majd a föld kerekségét igazságban egy férfiú által, kit arra rendelt; bizonyságot tévén mindenkinek, az által, hogy feltámasztá őt halottaiból.
  19. Csel 24,5
  Mi ugyanis úgy találtuk, hogy ez veszedelmes ember, és hasonlást támaszt a föld kerekségén levő valamennyi zsidó közt, és a nazarénusok felekezetének feje,
  20. Jel 12,9
  És vetteték a nagy sárkány, ama régi kígyó, a ki neveztetik ördögnek és a Sátánnak, ki mind az egész föld kerekségét elhiteti, vetteték a földre, és az ő angyalai is ő vele levettetének.
  …és most jöjjön a naprakész „tananyag”!!!☦️☯️✅

  https://www.youtube.com/watch?v=to21MtU5Mrc

  Ui: Lapos Föld vs. Gömb Föld: 1szerűen (N)AGYszerűen!!!
  Ahogyan eddig még soha nem láttad vagy hallottad!!!

  TUDD és TEDD az IGAZSÁGOT!!!

  Szerrel és tettel: Pálos Trend
  https://www.youtube.com/watch?v=lqCFP6yXbJ8

 • Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük