Csőzik polgi Orbán lelkiismeretét célzó kérése: lendítse előre Érdet a fejlődés útján! - Városi Kurír

Sorting by

×

Csőzik polgi Orbán lelkiismeretét célzó kérése: lendítse előre Érdet a fejlődés útján!

A Kormány saját illetékességét belátva egyedi döntésekkel az utóbbi néhány hétben is több települési önkormányzatot részesített útfejlesztési támogatásban kiemelt, esetenként több milliárd forint nagyságrendű összeggel, köztük 6 kerületi önkormányzatot összesen 8,7 milliárd forinttal, vagy Veszprém megye székhelyét 4,5 milliárd forinttal. Hasonló nagyságrendű éves kormánytámogatással és természetesen az önkormányzat hozzájárulásával néhány éven belül Érd megyei jogú várost is átjárhatóbbá tehetnénk – írta Faceboook bejegyzésében Csőzik László, Érd független, ellenzéki támogatással megválasztott polgármestere.

Hirdetés

Érd a poros utak városa

“Városunk legalapvetőbb problémájával fordulok Önhöz és Magyarország Kormányához. Olyan ügyről van szó, amely több évtizeden át elmaradt fejlesztések sorozatából és a stratégiai döntések elmaradásából fakad. E hátrányra, a városi infrastruktúra egyes elemeinek hiányos voltára, jelesül az úthálózat katasztrofális állapotára a település ideális körülmények között pozitív tulajdonsága, a magyarok országon belüli vándorlásának vonzása is ráerősített az elmúlt években” – vázolta fel a helyzetet Csőzik.

“Kirívóan aránytalan és egy megyei jogú városhoz méltatlan

is, hogy sem az utak, sem a járdák kiépítettsége, állapota és minősége nem megfelelő.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy Érd jelenlegi helyzete szinte példa nélkül áll nem csupán hazánkban, de a hasonló pozíciójú és népességi adatokkal rendelkező európai városok körében is.

Ez egy olyan, több kormányzati és önkormányzati ciklust átívelő örökség, amelynek kezelésére ugyan születtek tiszteletet érdemlő próbálkozások, a látványos eredmények azonban elmaradtak.

Érd lakosai egyöntetűen úgy érzik, hogy életkörülményeiket jelentősen visszaveti a fejletlen úthálózat, érzékelhető előrelépéssel azonban jelentősen javulna a település élhetősége.

Az aszfaltozatlan, poros, murvás és összefüggő járdakapcsolattal, biztonságos gyalogosátkelőkkel nem rendelkező utak jelenleg nem csupán nehezen közlekedhetők és balesetveszélyesek, de az állandóan szálló por miatt veszélyesek is az érintett környékeken élők egészségére.

Érd úthálózata jelenleg 440 kilométer hosszúságú. Ennek mindössze a 15%-a portalanított, jó minőségű aszfaltút. További 30% az egészségre káros, poros, murvás út, és 55% a földutak aránya. Vagyis az utak 85%-a burkolásra, felújításra szorul.”

Pártokon átívelve….

“Úgy érzem, ez pártokon és világnézeteken átívelő, konszenzusos ügy, hiszen megkülönböztetés nélkül minden érdi választópolgár érdekét szolgálja. Érd forráshiányos költségvetését és a más települések esetében tapasztalt kormányzati szándékot ismerve

kérem a Miniszterelnök Urat, hogy célzott támogatással Érdet is lendítse előre a fejlődés útján!”

Ígérettel teli a padlás

“Örömmel vettük tudomásul azonban, hogy korábban több kormánypolitikus is ígéretet tett Érd támogatására. Kósa Lajos 2018-ban, a Modern Városok Programjának lebonyolításáért felelős tárca nélküli miniszterként 60 milliárdos érdi útprogramot hirdetett. Idén tavasszal pedig Balla György miniszteri biztos úr a vele folytatott több fordulós kompenzációs tárgyalások kapcsán jelentette ki nyilvánosan, hogy a kormány települési fejlesztésekre is pluszforrást nyújtana. A részünkre megítélt 777 milliós forintos idei kormánytámogatást azonban kényszerűségi okokból alapvető, törvényben előírt kötelező feladataink ellátására kell fordítsuk, fejlesztésre egyáltalán nem jut ebből a keretből.

Az említett nyilatkozatok ellenben bizalommal töltik el az érdieket, hogy a Kormány felismerte a problémát és hajlandó segíteni az útkrízis rendezését. Ennek megfelelve tisztelettel kérem a Miniszterelnök Urat és a Magyar Kormányt, hogy támogassa az érdiek életminőségét javító útfejlesztéseket, s legyen partnerünk abban, hogy Érd méltó legyen a megyei jogú városi ranghoz!

-zárta levelét Csőzik polgármester.

 

érd

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.