Sorting by

×

Mun elnök európai körútja Dél-Koreában is hír volt, durván negyven másodpercben – Nem említettek semmilyen egyetemet…

A kormánypárti sajtó hatalmas feneket kerített Mun Dzse In Dél-Koreai elnök minapi magyarországi látogatásának. Úgy tálalták, mint az év egyik, mindkét fél számára legfontosabb találkozóját. Megkértük dél-koreai tudósítónkat, számoljon be a látogatás ottani visszhangjáról. Cikke sokkal izgalmasabbra sikerült, mint egy egyszerű tudósítás.

Egy kis személyes bevezető

Emlékszem rá, hogy a tragikus budapesti városnéző hajó balesete után, amelyben túlnyomó többségében koreai turisták vesztették életüket, hirtelen mindenféle sajtóorgánum megtalált engem, még Arthurról  a sünömről is született újságcikk, és el kell mondjam, hogy az a cikk volt a legártalmatlanabb, a legkevesebb valótlanság szerepelt benne, mi több, még aranyos is volt  Azóta, csak nagyobb hullámokat felverő, Koreát érintő események kapcsán írok, a magyar közállapotok annyiban foglalkoztatnak, hogy számos kedves barátom, él ott, örülnék, ha egy kellemes, derűs országuk lenne.

Amikor, mint derült égből a villámcsapás, a Netflix elkezdte vetíteni az 오징어 게임, angolul “Squid game” című sorozatot,

amely nagyon erőszakos országnak mutatja be Dél-Koreát, rögvest megtaláltak a Korea-rajongók és az ellendrukkerek is, hogy akkor most

  • Korea tényleg olyan? Mondom, milyen?
  • Hát, hogy az eladósodott emberek egymást ölik a reményért?
  • Mondtam, persze, még egyenruhát is húznak hozzá, ott a gömb a fejük felett, abban gyűlik a pénz, minden egyes “játékos” halálával, de aki nem ezt csinálja, az pedig egyfolytában szerelmi háromszögekben leledzik, de minimum földig érő hajfonata van, a királyi család tagja, csodás hánbokban jár és K-POP-ot hallgat…

Nem tettem emoji-ikont, úgyhogy volt, aki elhitte és ha valami, hát ez, tényleg szomorú jel a magyarországi állapotokat illetően. Rajongani és gyűlölni, egy tőröl fakad. A saját életből, valós környezetből, megváltoztathatatlannak tetsző realitásból való menekülés eszköze mindkettő.

Mun Dzse In koreai elnök szerdán Magyarországon járt

Tisztázzuk,  nincs ebben semmi különös, hiszen csak az idei évben, már harmadszorra vesz részt európai körúton, hol a G10 találkozó okán, hol az ENSZ miatt, most a G20 találkozón volt, de  járt már Ausztriában és Spanyolországban, is. Ezúttal Magyarországra is ellátogatott, egy gazdasági(!) rendezvény keretében, ahol a visegrádi négyekkel tárgyalt további gazdasági befektetésekről, akkumulátor gyártásról, félvezető gyártásról, miegyébről.

Az itteni híradások nem említenek semmilyen közös egyetemet, mint a magyar sajtó, azonban Koreát tessék szíves nem összekeverni Kínával, még spekuláció szinten sem!

Mun elnök európai körútja szerdán és csütörtökön is hír volt, durván negyven másodpercben összefoglalva

Említették, hogy a koreai nagyvállalatok egy részének komoly befektetései vannak mármost is Magyarországon és és ezek száma a jövőben tovább nőhet..

Magyarország demokratikus berendezkedéséről, illetve annak hiányáról, természetesen senki, semmilyen formában nem nyilatkozott.

Egy befektetőt az érdekli, hogy profit származzon a befektetéséből, az emberei ne legyenek életveszélyben, adott esetben kihozhassa onnan a pénzét. Ha ennyire már biztonságos a gazdasági és egyéb környezet és kedvezőek a befektetési feltételek,

ugyan mi köze van Koreának, vagy bármely más államnak, mondjuk ahhoz, hogy az alkotmánybíróság van, de minek, a funkcióját elvették. Semmi. Belügy.

Tessék talán erről Angela Merkelt megkérdezni, akinek a vezetése alatt álló Németország, Korea után a második legnagyobb befektető Magyarországon, mi több, egy unióban léteznek, ahol aztán tényleg lett volna mód számonkérni a demokráciát, ha azt valóban a gazdasági érdekek elé helyeznék.

Korea demokráciájának állapota itt dől el, nem Magyarországon, Magyarországé pedig ott, nem Koreában

“Korea korrupt ország”

– mondják néhányan.

Korea akkor lenne korrupt ország, ha nem lennének korrupciós botrányok. Amíg vannak, addig ez az ország küzd a korrupció ellen, épp a botrány a bizonyítéka ennek.

Nálunk elnökválasztás lesz, a különböző pártok előválasztási harcai folynak éppen

A mostani kormánypárt már megválasztotta a maga jelöltjét, az ellenzéki pártok a napokban választanak. 15 évvel ezelőtti ingatlan-panamába próbálják belehúzni a liberálisok (mostani kormánypárt) jelöltjét a konzervatívok, mert nemigen találtak újabb jeleket. Ez, azért elég sokat elárul Dél – Korea “korrupt” voltáról azt hiszem.

Azok az emberek, akik a saját hitelüket már rég elvesztették, folyton kiabálnak, például Amerikából és sok távol töltött év után is csupán a bosszú fanatizmusa élteti őket, lélekben nem ott élnek ahol, hanem az elhagyott Magyarországon, véleményem szerint szánalomra méltók, a fanatizmus, a tisztánlátás maradékát is elveszi az embertől.

Korea, egy roppant érdekes ország

Amit csak tudok, megosztok a velem egy anyanyelvet beszélőkkel erről az országról. Jó dolog hídnak lenni, az mindig összeköt, sohasem a széthúzásra játszik. Szerintem Korea, épp olyan ország, mint a többi, van benne szép, jó, és kevésbé szép, meg kevésbé jó. Személy szerint én szeretem. Számomra értékes, élhető, kedves hely. Biztosan van, akinek nem az.

A vélemény mindig leszűrt eredmény, a vélemény kimondója maga a szűrő, ezért a vélemény mindig szubjektív. Sohasem keverendő össze a tényekkel, és rendkívül méltatlan bárkihez, akinek van hangja, olvasottsága, hogy a véleményt manipulációra használja fel. Szerintem. Bár, ez is csak egy vélemény.

Háttér, ami Magyarországon megjelent….

Megkezdték a tárgyalásokat egy komoly dél-koreai egyetemi kampusz létrehozásáról Budapesten

– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a magyar fővárosban tartott rendezvényen. A kormányfő a V4-Korea Üzleti Fórum megnyitóján elmondta,

a Magyarország és Dél-Korea közötti, egyébként szívélyes, jó és baráti kapcsolatokat egy szinttel feljebb emelik, stratégiai szintre, és a gazdaságon túl kiterjesztik a tudományra, a kutatásra és az oktatásra is.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy minél szélesebb és mélyebb együttműködés lesz Dél-Korea és az Európai Unió, Dél-Korea és a visegrádi négyek (V4), illetve Dél-Korea és Magyarország között, annál hamarabb nyeri vissza az egész európai kontinens a versenyképességét a világgazdaságban. Orbán Viktor és Mun Dzse In dél-koreai elnök szerdán a fórum nyitórendezvénye előtt is találkoztak, Orbán ott elmondta például, hogy „a dél-koreaiak nagyon becsületes emberek”. (MTI)

Kapcsolódó

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.