Die Presse: Orbán álmában Magyarország focinagyhatalom – arccal az 50-es évek sikerei felé!

Amíg nem tekintjük stratégiai ágazatnak a sportot, addig a magyarok országa nem lehet sikeres. Épp ezért Orbán nem riad vissza semmilyen költségtől. 10 év alatt majdnem két milliárd eurót invesztált a fociba – írta a Die Presse-t szemlézve a Népszava.

Milliárdokat költ stadionokra, olyannyira, hogy

tavaly a GDP 4,6 százaléka ment el oktatásra, viszont 5 százalék a labdarúgás fejlesztésére. Vissza akarja hozni az 50-es évek nagy sikereit, amikor a Puskás vezette válogatott legyőzhetetlennek számított.

-írta a portál.

Az Orbán-indoklás…..

Azzal érvel, hogy

amíg nem tekintjük stratégiai ágazatnak a sportot, addig a magyarok országa nem lehet sikeres. Épp ezért nem riad vissza semmilyen költségtől. 10 év alatt majdnem két milliárd -2.000 millió eurót -mindez forintban: 70.000 millió- invesztált a fociba.

Számtalan stadion épült és sokat korszerűsítettek,

részben a központi büdzséből, részben TAO-ból, de az szintén közpénz.

A sportot a hatalom puha eszközeként használja,

vagy ahogy egy angol szakkönyv írta:

az része a nacionalista produkciónak.

A bírálók szerint ugyanakkor a stadionok modernizálása a konjunktúrát hivatott fellendíteni. Aratnak az építőipari cégek és a cementgyárak, amelyek bizonyosan a legjobb kapcsolatokat ápolják a Fidesszel.

Hogy 12 millió euróból Felcsúton is épült egy ilyen létesítmény – Orbán dácsájától mindössze kőhajításnyira – az felveti az urambátyám-rendszer vádját.

De nem csupán az ellenzék gyanítja, hogy az ilyesfajta beruházásokkal a párt támogatóinak kedveznek. Azaz a sport csupán eszköz a cél elérésére – zárja a bejegyzést. a Die Presse.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük