Ezermilliók “vallási könnyűzenére” – Orbán, megint, szélesre tárja a mi pénztárcánkat is

Az jár jól, akinek jó a patent – tépőzár – a bukszáján, mert 2019-ben és ígéret szintjén az elkövetkezendő években is sokszor nyitogatja a kormány hol erre, hol arra a neki kiemelten fontos cél érdekében. Végiggondolta már, hogy mire szánna szívesen?

A Magyar Közlöny hétfői számában közzétett kormányhatározat hangsúlyozza:

“az ezeréves magyar kultúra a jelen állampolgárainak és a jövő nemzedékeinek művelődése, önkifejezése és nemzeti identitása, valamint Magyarország kulturális fennmaradása szempontjából fundamentális jelentőségű érték, ennél fogva kiteljesítése az állam kiemelt felelőssége”.

“Vallási könnyűzene”

A Felház-bulikon és a Hit Gyülekezete ész osztásán hasító, de máshol jellemzően nem közönség-kedvenc műfaj megkülönböztetett kormányfigyelmet tudhat magáénak. Külön kormányhatározat szól a vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működését segítő források biztosításáról, amelyek célja a Kárpát-medencei vallási hagyományok megőrzése és élővé tétele.

A vallásos könnyűzene alkotói kiteljesedését elősegítő rendszerek kialakítását és fenntartását ettől az esztendőtől évi 905 millió forint kormányzati támogatás szolgálja.
A vallásos könnyűzene társadalmi kiteljesedését elősegítő rendszerek kialakítására és fenntartására a kormány idén legfeljebb 800 millió forintot biztost. Erre a célra 2020-ban egyszeri jelleggel legfeljebb 755 millió forintot, beépülő jelleggel pedig 5 millió forintot, majd 2021-ben beépülő jelleggel 40 millió forintot rendel a kormányhatározat.
A fenti két ígéret a rég nem érvényes 10 milliós “osztálylétszámunkkal” számolva 2019-ben 171.- forint/ fő.

“Nagyprodukciók létrehozása”

A hazai sportlétesítmények és a nemzeti kultúra összekapcsolása, ezáltal a magyar történelmi és irodalmi örökséget bemutató nagyprodukciók létrehozása érdekében indul el a Sportlétesítmények a kultúra szolgálatában program, amelyre ebben az évben négymilliárd forint áll rendelkezésre. A program megvalósítására a kormány 2020-tól beépülő jelleggel 1,6 milliárd forintot rendel.

Ez egy főre 400.- forintot kóstál.

Lázár Ervin program

A kormány létrehozza a Lázár Ervin programot, amely szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1-8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák részére tanévenként egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyeinek látogatását. A Lázár Ervin program idei megvalósításához hatmilliárd forintot, 2020-tól beépülő jelleggel 5,5 milliárd forintot biztosít a határozat.

Ami 600.- forintot jelent.

Összegezve: a hétfői napon 1.171.- forintról döntött “kormány bácsi”,

amit a ma született kisbabától az élete alkonyát élő honpolgárig mindannyiunk pénztárcájából csaklizott el. Mondhatnánk, hogy mi az az ezres! Ilyenkor ne feledjük, hogy mennyire tud hiányozni, ha pont az hiányzik!

Vélhetjük úgy, hogy a tervek között, amire a pénzünket elveszik, vannak olyanok, amiket szívesen támogat minden jóérzésű ember, de ilyenkor azonnal beugrik az évek alatti beidegződés: Már megint melyik kormányközeli zsebébe vándorol majd a szép terv örve alatt. Ez sajna olyan Orbán-átok, amit nehéz lesz levetkőzni akkor is, amikor a most regnálóknak már híre-hamvuk sem lesz.

(forrás: mti)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük