Kerítésen innen

Amit Orbán csinál nem más, mint a fegyveres kéregetés tipikus esete

fegyveres kéregetés

Mi is az a fegyveres kéregetés? Szakmai becslések szerint a kormány augusztustól a jelenlegi piaci áraknál is magasabb energiadíjakat szabna az átlagnál többet fogyasztó családokra- írja a Népszava.

Szikár dolgok a számok

A kormányzat által közzétett számítások alapján éves szinten akár 1828 milliárd forinttal is javíthatja a költségvetést, ha az Orbán-kormány, ígéretéhez híven, az átlagon felüli lakossági energiafogyasztás díját piaci szintre emeli – becsülte a lap megkeresésére Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője. Feltevése szerint az évi 3,3 milliárd köbméteres lakossági gázfogyasztásból körülbelül évi egymilliárd köbméter díja emelkedhet augusztus 1-től piaci szintre. (Igaz, a kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Németh Szilárd rezsikormánybiztos úgy becsülte, az intézkedés csak a háztartások negyedét érinti.) Az eseményen közölt számadatokból a szakértő arra következtet, hogy a kormány 913 forintos köbméterenkénti tőzsdei gázárból indul ki. A kettő szorzata alapján az állami MVM-hez egy év alatt 803 milliárd folyhat be. A villamos energia esetében a lakosság a 42 terawattóra (tWh) éves országos fogyasztás 29 százalékát, 12,2 tWh-t képviseli.

Igy lesz a könnyes mínuszból mosolygós plusz

A kormányeseményen közölt számarányokból szerinte kilowattóránként (kWh) 242 forintos piaci ár, a kettő szorzatából pedig 1025 milliárdos állami többletbevétel következik. HIRDETÉS A szakmai becslések mindazonáltal nagy mértékben szórnak. Pletser Tamás korábban maga is 510 forint körüli tőzsdei gáz-, illetve 140 forintos piaci villamosenergia-árral számolt, amiből „csak” évi mintegy 650 milliárdos állami többletbevétel adódik. A piaci árú számlázás alapvető tisztázatlanságai miatt a szakértő a többletbevétel idei, 2022-es törtévre tehető mértékét egyelőre nem kívánta megbecsülni. A kormányinfón elhangzottak alapján – miszerint jelenleg a lakosság hatósági áron átlagosan havonta 15833 forintot fizet a gázért és 7750 forintot a villanyért, ami „piaci áron” havi 143441, illetve 50833 forint lenne – egyelőre igencsak szerteágazó becslések látnak napvilágot.

Mennyi az annyi?

A lap számításai szerint például a közzétett adatokból 748 forintos gáz- és 174 forintos piaci áramár adódik. A kabinet szerint az általuk közölt átlagszámlák gáz esetén havi 144 köbméter, áram esetén pedig havi 210 kWh fogyasztást takarnak. Ebből következően a kormány köbméterenként 110 forintos gáz-, illetve kWh-nként 36,9 forintos lakossági díjjal számol. (Azon ezúttal átsiklunk, hogy a KSH számai ettől némiképp eltérnek.) A háztartások hatósági energiatarifáiban ugyanakkor – legalábbis a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemrég közzétett beszámolója szerint – a gáz és a villany mint piaci termék „csak” köbméterenként 50,2, illetve kWh-nként 12,34 forint értéken szerepel. A számlában ez a tétel fedi ugyanis a – tőzsdének is megfelelő – nagykereskedelmi árat. A számla fennmaradó része a hálózat működtetésének díja, néhány kisebb tétel és az áfa.

Eltúlzott árbecslés

A kormányzat piaci árbecslései ugyanakkor egyelőre igencsak túlzónak tűnnek – értett egyet a szakmai értékelésekkel, a szakértő. Ugyanakkor az is tény, hogy az utóbbi hetek során a tőzsdei árak igencsak megugrottak. Lap számításai szerint a CEEGEX nevű hazai gáztőzsdén az elmúlt egy hónap során köbméterenként 616 forintos, az áramtőzsdén pedig kWh-nként 125 forintos átlagár alakult ki, ami már közelít a lap által becsült kormányzati áradatokhoz. Az Erste elemzője szerint a kormány ceruzája az elavult hálózat felújítási szükséglete miatt foghatott vastagon. Mindazonáltal egyelőre mindenki a konkrét szabályokra vár, amit a kormány különböző illetékesei az érintett társadalmi csoportok képviselőivel folytatott egyeztetésekre hivatkozva a következő napokra ígérnek..

Forrás: Marnitz István cikke a Népszavában.

És még mindig…..

Friss!

Szólj hozzá!