Trump: elhalaszthatják az Észak-Koreával tervezett csúcstalálkozót

Az amerikai elnök szerint elhalaszthatják az Észak-Koreával tervezett csúcstalálkozót. Donald Trump a Mun Dzse In dél-koreai államfővel tartandó találkozója előtt, a Fehér Ház Ovális irodájában beszélt erről újságíróknak kedden.

“Ha nem történik meg, akkor talán később kerül rá sor, lehet, hogy június 12-én nem sikerül megtartani” – utalt Donald Trump a június 12-re, Szingapúrba tervezett találkozóra. Majd újságírói kérdésekre válaszolva kétszer is megismételte korábban hangoztatott álláspontját: Észak-Korea atomfegyver-mentesítésével Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nagyobb biztonságban, országa pedig nagyobb jólétben lenne.

Phenjan pár nappal ezelőtt jelezte: amennyiben a csúcstalálkozón csupán “egyoldalú atomfegyver-mentesítésről” lenne szó, a találkozót akár le is mondhatják. Trump erre így reagált az újságíróknak: senkit nem hibáztat, de “nem boldog” az észak-koreai álláspont megváltozásától. Megállapította, hogy ez a változás Kim Dzsong Un és Hszi Csin-ping kínai elnök második találkozója után történt. Az amerikai elnök “világszínvonalú pókerjátékosnak” nevezte a kínai elnököt.

A dél-koreai elnök még reméli, hogy a történelmi találkozó megtartható

A sajtóval tartott találkozón jelen volt Mun Dzse In dél-koreai elnök is, aki kedden reggel megbeszélést folytatott Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval. Mun elnök az újságíróknak reményét fejezte ki, hogy a találkozó – amelyet “történelminek” nevezett – megtartható. “Azért, mert voltak a múltban kudarcaink, nem kell pesszimistáknak lennünk a jövőt illetően” – fogalmazott, dicsérve egyúttal az amerikai elnök erőfeszítéseit. Amint mondta: Donald Trumpnak “drámaian pozitív” változásokat sikerült elérnie Észak-Koreával.

“Talán egy napon látogatást tehetek majd egy egységes Koreában” – tette hozzá Trump. Ugyanakkor leszögezte: pillanatnyilag “két sikeres Koreában” gondolkodik, Észak- és Dél-Korea szerinte két ország marad, és egy napon majd Phenjan és Szöul dönti el, hogy tárgyaljon-e a két ország egyesítéséről.

Mike Pompeo: Washington a június 12-i csúcsra készül

Washington változatlanul a június 12-i csúcstalálkozóra készül Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden.

Sajtóértekezleten az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az amerikai kormányzat változatlanul a június 12-én tartandó találkozóra készül, és “minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ez sikeres legyen”. A miniszter nem kívánt találgatni azzal kapcsolatban, hogy a találkozót esetleg egy későbbi időpontban tartják, vagy akár el is maradhat. Ismételten hangsúlyozta, hogy – sikeres csúcstalálkozó esetén – Észak-Korea számíthat amerikai beruházókra és amerikai tőkére.

A külügyminiszter egyben méltatta Kína szerepét az Észak-Korea körüli válságban, mint fogalmazott: Kína “történelmi segítséget” ajánlott fel az Észak-Koreára gyakorolt nemzetközi nyomásgyakorlás során.

Mike Pompeo a sajtóértekezleten beszélt arról is, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Irán elfogadja a hétfőn megfogalmazott amerikai követelések némelyikét.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akar rendszerváltozást elérni Iránban.

“Az irániaké a döntés, hogy milyen vezetőket akarnak az ország élén” – fogalmazott Pompeo. Majd kifejtette, hogy szerinte “nem olyan nehéz” a hétfőn megfogalmazott amerikai követelések teljesítése, különösen az, hogy Irán hagyjon fel a terrorcselekményekkel. Ez a kérés “nem puszta fantázia szüleménye” – fogalmazott a tárcavezető.

Pompeo kitért arra is, hogy az Egyesült Államok európai szövetségeseivel együtt diplomáciai eszközökkel rendezhető az iráni atomalku amerikai felmondása után kialakult helyzet. “A közös értékrend és érdekek vezethetnek el bennünket ahhoz a közös következtetéshez, hogy szükséges választ adni az egész világot érintő iráni fenyegetésre” – mondta.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Trump változatlanul készül a szingapúri csúcstalálkozóra

Donald Trump és Kim Dzsong Un Szingapúrban találkozik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük