„Amíg feltételes módban van, addig komolytalan” – Üzentek Orbán egykori iskolájából

Ahogy arról beszámoltunk, e hét pénteken a demonstrációk jegyében telik országszerte. A 444.hu újságírója ellátogatott a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium általános iskolai épületéhez, -Orbán Viktor egykori iskolájához- ahol hasonlóan számos magyarországi oktatási intézményhez, pedagógusok és szülők élőlánccal tiltakoznak a tanárok és a diákok helyzete miatt.

Orbán alma matere….

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium az alábbi közleményt adta ki:

„Mi, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola alulírott tanárai (magánszemélyként, nem az intézmény hivatalos állásfoglalását közzétéve) a következő közleményt tesszük: Kiállunk mindenki mellett, akit azért ért az elmúlt években, évtizedekben hátrány, mert a jobbá tétel szándékával fel mert szólalni az oktatásügy akkori vagy jelenlegi állapota ellen. Kiállunk a megfélemlítettek, a véleményüket vállalni nem merők, a meghurcoltak, az azonnali hatállyal munkából felmentettek mellett. Elutasítjuk, hogy az oktatás összetett és szerteágazó problémáit a megkérdezésünk nélkül, valódi párbeszéd nélkül, felülről, erőből, parancsszóval próbálják megoldani. Felhívjuk a társadalom figyelmét, hogy az utolsó órában vagyunk: ha nem lesz változás, az oktatás össze fog omlani. Mi maradni és tanítani szeretnénk – egy olyan iskolai rendszerben, ami a diáknak és tanárnak egyaránt jó, hasznos, emberséges. Ami nem gyermekmegőrzőként funkcionál, amiben a gyerekek és tanárok nem túlterheltek, ahol jó tanulni és ahol megéri dolgozni. Ennek az eléréséhez kérjük már évek óta (és most is) a társadalom támogatását.”

A közleményt 55-en írták alá, közülük 48-an a nevüket is vállalták.

Egykor Orbán Viktor miniszterelnök is ebbe az intézménybe járt

A péntek reggeli élőlánc egyik megkérdezett tagja nem sok reményt fűzött ahhoz, hogy a tiltakozások valódi eredményre vezetnek. Esélyt sem lát arra, hogy a kormány tegyen valamit a korszerű oktatásért, mégsem látja értelmetlennek a tiltakozásokat. Szerinte ez az egyetlen eszközük, hogy szolidaritást ébresszenek a társadalomban

A pedagógus havonta nettó 235 ezer forintot keres, nettó 400 ezernél már el tudná engedni a pluszmunkát. Szerinte a kormány azért szűkíti a tiltakozást a bérkérdésre, hogy letörje a szolidaritást.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta: jövőre 21 százalékkal, 2024-ben a jelenlegi bázishoz viszonyítva közel 25 százalékkal, 2025-ben pedig 29-30 százalékkal emelnék a béreket az uniós kohéziós pénzekből, amikről még nem egyeztek meg Brüsszellel.

„Amíg feltételes módban van, addig komolytalan”

– mondta egy másik tanár, aki nem érti, miért kell ehhez megvárni az uniós pénzeket, miért nem lehet állami forrásból finanszírozni. Egy harmadik pedagógus a lap munkatársának úgy kommentálta a bejelentést:

Szegény ember az, aki ígérni sem tud

Gödöllőn péntek reggel három iskolát kötöttek össze élőlánccal. Országosan egész nap zajlanak a megmozdulások.

Friss!