Gárdonyban mindenki hülye, csak a tesitanár az, aki érti a dolgát? – Tóth polgármester tesz a Kúria (Magyarország legfőbb bírósági szerve) ítéletére (is)!

Többször beszámoltunk a Velencei-tó parti településen, Gárdonyban az önkormányzat és a polgármester hathatós közreműködésével folyó történésekről, amik messze nem a helyiek, vagy az odalátogatók érdekeit szolgálják. A Gárdonyi Közlöny Facebook oldal jóvoltából “újabb fejleményről” tudósíthatunk.

Figyelj, polgi!

A Kúria (Magyarország legfőbb bírósági szerve) Önkormányzati Tanácsa 2021. október 19-én hozott határozatával megsemmisítette Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. április 4-én kiadott vagyonrendeletét, mivel az eladhatóvá tette a 2,5 hektáros, a nemzeti vagyon részét képező agárdi szabad strandot.

A Kúria álláspontja szerint a polgármester és a város kormánypárti képviselői által meghozott döntés az Alaptörvénybe, valamint több jogszabályba is ütközik.

A vagyonrendelet ellen először az Önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó Fejér Megyei Kormányhivatal élt törvényességi felhívással 2021. május 3. –án. A Kormányhivatal hivatkozott arra, hogy Gárdony Város Építési Szabályzata (HÉSZ) szerint az érintett ingatlan zöldövezeti besorolású, funkcióját tekintve közpark, ezért forgalomképtelen nemzeti vagyon, amelynek eladását törvény tiltja.

E törvény szerint az eladás közérdeket sért, mivel a zöldterület a környezet klimatikus viszonyainak megőrzését, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és a testedzést szolgálja.

Állam az államban?

A Tóth István polgármester vezette képviselő-testület a törvényességi felhívásban foglaltaknak mégsem tett eleget,

ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal a Kúria Önkormányzati Tanácsánál a vagyonrendelet jogszabályba ütközésének vizsgálatát és megsemmisítését indítványozta.

A szabad strandból kiszakítandó 552 négyzetméteres területre a Surf Core Kft szerzett földhasználati jogot 8,4 millió forintért az aláírástól számított 60 évig, azaz 2076-ig. A területen a bérlő a part menti 30 méteres védett építési sávon belül, egy 400 négyzetméter alapterületű, többszintes épületet tervezett felhúzni, apartmanokkal, vendégszobákkal, amelyre már építési engedéllyel rendelkezik.

Felvetődik, hogy az építési engedély kiadása is jogellenes

(mindenek előtt tisztességtelen) volt azzal, hogy az ezt lehetővé tevő helyi építési szabályzatot az építési engedély kiadását követően, tehát utólag akarta módosítani a testület. A Fejér Megyei Főügyészség a Surf Core kft.-vel kötött bérleti szerződés miatt pert indított az önkormányzat és a vállalkozás ellen a földhasználati jog törléséért, a szerződés semmisségének megállapításáért és az eredeti állapot helyreállításáért, mivel a jogszabály maximum 15 év időtartamra szóló bérleti jogra ad lehetőséget, a 60 éves bérleti szerződés jogellenes.

A perről, annak kimeneteléről nincs információnk, azonban a terület tulajdon lapi bejegyzése szerint a Surf Core Kft. szeptember 20. óta felszámolási eljárás alatt áll.

Ennek ellenére

az október 6-i testületi ülésen Tóth István és a kormánypárti képviselők megszavazták annak a helyi építési szabályzatnak a hatóságok felé véleményeztetésre történő továbbítását , amelyben nevesítve volt a Surf Core Kft, mint építési engedéllyel rendelkező cég.

Tóth István polgármester emellett visszautasította a Kúria indítványát

is azzal, hogy

az Alaptörvény megsértésének vizsgálata véleménye szerint nem tartozik a Kúria hatáskörébe.

Magyarán

a Kúria, a Fejér Megyei Kormányhivatal több főosztálya, a Fejér Megyei Főügyészség, a kérdésben véleményt formáló egyetemi docens, szakemberek és a városi civilek mind hozzá nem értő hülyék gyülekezete, kizárólag a tesitanár az, aki érti a dolgát!

Ilyen Gárdonyban élünk drága barátaim, most pedig gyerünk megcsinálni 10 négyütemű fekvőtámaszt, mert elolvastad ezt a cikket.

Forrás

Kapcsolódó

 

Gárdonyban mindenki hülye, csak a tesitanár az, aki érti a dolgát? - Tóth polgármester tesz a Kúria (Magyarország legfőbb bírósági szerve)ítéletére (is)!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük