Nem akarjuk az ördögöt falra festeni, de ha gátlástalan a kormány, az előválasztás lehetőségét is korlátozhatja

Előválasztás már biztosan lesz, és a polgárok elvileg augusztus 23-tól voksolhatnak majd a saját körzetük ellenzéki egyéni jelöltjeire, és minden valószínűség szerint több miniszterelnök-jelöltre is. De vajon meddig tart az egészségügyi veszélyhelyzet? Ha a kormány a kétharmad birtokában ezt is vég nélkül hosszabbítja, újabb lehetőségtől foszthatja meg a NER-rel nem szimpatizáló politikai erőket.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés.

A kormány- és korszakváltásra készülő hat ellenzéki párt elnöke február végi tanácskozásán hitet tett amellett, hogy a tárgyalóasztal helyett a választók kezébe adják a döntést: kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben – áll a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd múlt vasárnapi közös közleményében.

E szerint valamennyi egyéni körzetben lesz előválasztás, amelyen pártok jelöltjei és civilek is elindulhatnak. Ebben az esetben a hatékony közös kormányzás érdekében a civileknek előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak majd csatlakozni. Az egyéni képviselőjelöltekre egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyére két fordulóban lehet szavazni. Azok adhatják majd le szavazataikat az előválasztáson, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

A magyar választójogi rendszer abszurd, szerintem itt meghalt a jogállam

Második forduló nincs, a jelenlegi szisztéma alapján szinte csak a Fidesz tud győzni, ezért egyetlen esély marad a hat összefogásban résztvevő ellenzéki párt számára: az előválasztás, tehát az első előtti, mondhatni nulladik forduló. Ez kampány is, meg szűrő is. Aki részt kíván rajta venni, leadhatja a szavazatát papíron és online is – nyilatkoztam a Klubrádió reggeli műsorában kedden.

A választók augusztus 23-tól voksolhatnak majd a saját körzetük egyéni jelöltjeire – az induláshoz négyszáz támogató aláírásra lenne szükség – és minden valószínűség szerint több miniszterelnök-jelöltre is, akiknél a részvétel feltétele húszezer támogató. Ez utóbbiak versenye az első körben feltehetően nem dől el, ezért számítani lehet egy második fordulóra is, amelybe a két legtöbb szavazatot kapott jelölt kerül. (Esetleg a 15 százalék feletti támogatottságot élvező indulókra is voksolhatnánk, de ezen még vita van.)

A cél szerintem az, hogy október 23-ára világos legyen a kép,

hogy tudhassuk, kik lesznek az ellenzék jelöltjei, és a befutó miniszterelnök-jelölt bemutathassa a közös ellenzéki programot, és már úgy indulhasson a valódi választási kampányban. Nem akarjuk átvenni a pártok szerepét, csupán segíteni, felügyelni kívánjuk a versenyt – amelyet szerintem igen komolyan kell venni, hogy kiderüljön, valóban kik a legalkalmasabb jelöltek –, illetve biztosítjuk az ehhez szükséges technikai feltételeket, amelyhez rendelkezünk a megfelelő szürkeállománnyal, olyannyira, hogy akár a fideszes trollokat is ki tudjuk szűrni.

Nem sokkal később – szintén kedden – a Civil Választási Bizottság (CVB) ugyanerről sajtótájékoztatót tartott, ahol további részletek derültek ki. Például az, hogy a bizottság munkájában olyan természetes és jogi személyek szerepelhetnek, akik az előválasztásokon jelöltként vagy jelölő szervezetként nem vesznek részt.

A CVB célja, hogy független, pártatlan, minden befolyástól mentes, az előválasztásokat elősegítő és ellenőrző intézményként növelje az abba vetett közbizalmat. Emellett szeretnénk maximalizálni a folyamatban való részvételt, garantálni az átláthatóságot a szavazók, ugyanakkor esélyegyenlőséget valamennyi jelölt számára. További részleteket itt olvashatnak, a sajtótájékoztatót pedig itt tekinthetik meg.

A nap slágertémája az előválasztás volt,

és a CVB elnökeként az ATV Egyenes beszéd című műsorának is vendége voltam. Ott hangsúlyoztam, hogy legalább húszezer aktivistára lesz szükségünk, de nem akarunk a pártok helyébe lépni. Ha felkérnek bennünket, mi csak szolgáltatunk, és meggyőződésem, hogy az előválasztás sikeréhez az aktív társadalom sokkal többet tud hozzátenni, mint a pártok önmagukban.

Hangsúlyoztam azt is, hogy az előválasztásnál szélesebb körű közvélemény-kutatás nincs: mindenki induljon, aki arra elhivatottságot érez. Ennél jobb megoldást ma nem látok, de nem akarjuk magunkat előtérbe tolni, miközben azt gondolom, hogy a pártok és a civilek egymás nélkül nem működhetnek.

A járványhelyzet ügyében pedig fontosnak tartom megjegyezni, hogy a legfrissebb hírek hallatán nem tudjuk, meddig tart az egészségügyi veszélyhelyzet, amelynek hatályát február 22-én meghosszabbította az Országgyűlés. Vagyis: május 22-ig rendkívüli jogrend van érvényben Magyarországon. Ha a kétharmad akarja, úgy járhatunk ezzel is, mint a tömeges bevándorlás okozta, 2015 óta fenntartott válsághelyzettel. Menekült ugyan nincs, de a válsághelyzet márciusig hatályban van.

Vajon mit kezdenek a koronavírussal?

Meddig hosszabbítják majd meg az egészségügyi veszélyhelyzetet? Rátesznek még egy-kétszer három hónapot? Ha így lenne, a közterületeken nincs előválasztási kampány, tehát maradna az internet, és a világhálóhoz éppen azok a vidéki idősebb polgártásaink nem férnek hozzá, akik körében a Fidesz a legnépszerűbb.

De ennyire ne szaladjunk előre, hanem bízzunk a tömegesnek ígért védőoltások beadásával a járvány lecsengésében. Meg abban, hogy a kormányoldal is képes önmérsékletet gyakorolni, miközben a hatályos szabályok szerint a

„veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak. A ki nem tűzött és az elmaradt választást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni”.

Ám csak egy apró jogszabály-módosítás kell ahhoz, hogy ugyanezt a rendelkezést léptessék életbe az általános választások kapcsán is

Bár reméljük, eddig talán nem mennek el. Miközben éppen elég az is, ha a veszélyhelyzetet mondjuk novemberig meghosszabbítják, mert akkor nincs az előválasztáshoz nélkülözhetetlen kitelepülés, vagyis nincs közterületi aláírásgyűjtés, nincs nyilvános rendezvény, hanem az ellenzék részére marad a világháló. Jelzem, hogy erre is felkészültünk.

Azt meg, ha ennyire félnének tőlünk, megtiszteltetésnek tekintjük, de az előválasztást sikerre visszük.

Forrás

 

hazudoznak, hívő, figyelmeztetés
illusztráció: V.K.
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük