A korábban MDF-es, most az Új Kezdet nevű pártot vezető Gémesi György 1990 óta kirobbanthatatlan a gödöllői polgármesteri székből, civil szervezete választásról választásra elhozza neki a testületi többséget, ő maga pedig 70 százalék körüli eredménnyel veri ellenfeleit. Gémesivel a 24.hu készített interjút.

Gémesi és a hulladék-ügy

Az ősz véget nem érő sztorija volt ami a Zöld Híd és a hulladék elszállítás körül  történet, aminek során a nem fizető kukaholding miatt a régió szemétkezelését végző,116 önkormányzat által alapított, Gémesi elnöklete alatt működő Zöld Híd nem vitte el a hulladékot három napig. Végül a katasztrófavédelem átvette a finanszírozást. Az interjúban megismerhettük a mai helyzetet:

“Lassan négy hónapja ugyanúgy a katasztrófavédelem finanszíroz, a Zöld Híd szolgáltat, pedig három hónapja a Fidesz által kijelölt elnöke van az önkormányzati társulásnak.” /….. / “Az elmúlt lassan 30 évben rengeteg politikai támadás ért. Megedződtem. Azt viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy a helyi Fidesz-politika elmerészkedik addig, hogy egy működő szolgáltatást képes szétverni, képes 350 ezer ember biztonságos szolgáltatását kockára tenni kicsinyes politikai céljaik elérésére. Ezt tényleg nem gondoltam volna.”

Gémesi György: minden lopás, lopás és a lopás bűn

A polgármesterek jelentős része alávetette magát a politikai elvárásoknak

Neki ez az egyik legnagyobb csalódása. Volt olyan polgármester, aki egyik társának utána azt mondta, hogy nem tud a tükörbe nézni és  szégyelli magát a történtek után:

“Megtörték őket, így vagy úgy. Nekik jó az, ahogy van. Elvannak viszonylag jó egzisztenciájukkal, feladat ezeken a kistelepüléseken nincs sok, teljesítik a politikai elvárásokat, megjelennek a pártgyűléseken és megkapják a településüknek járó alamizsnát. Volt ez már így régebben. Hál’ Istennek persze nem mindenki ilyen.”

Kitért arra, milyen most a viszonya a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Vécsey Lászlóval. Elmondta, a rendszerváltás előttről ismeri. A Szovjetunióban végzett útépítő mérnök. Ott volt a gödöllői ellenzéki kerekasztal környékén is:

“A 2010-es őszi önkormányzati választáson a Fidesz Vécsey László vezetésével Gödöllőn korábban nem ismert, tisztességtelen lejárató kampányba kezdett annak ellenére, hogy korábban magas pozíciójú fideszes politikusokkal megállapodtunk arról, hogy nem lesz Gödöllőn fideszes polgármesterjelölt. Erre se ők, se Vécsey László nem akart emlékezni.” /…. / ” Azóta nem javult a helyzet. Többször hívtuk Vécsey Lászlót testületi ülésekre, kértük, hogy tájékoztasson a parlamenti munkájáról, nem tette. 2014-ben, amikor közbeszerzés előtt állt egy, a város által építendő 33 méteres uszoda tervezése, miniszteri, államtitkári segédlettel a választási kampányban bejelentette, hogy egy másik területen egy 50 méteres, 1000 néző befogadására alkalmas uszoda fog épülni 3,3 milliárd forintból 2015-re. Azt is elmondta, hogy kiemelt állami beruházás lesz, amihez a városnak semmi köze, azt nem tudja megakadályozni. Erre a tájékoztatóra nem hívtak, egyeztetés nem volt. “

Felkészült a karaktergyilokra

Már felkészült arra, hogy a következő hónapokban folyamatosan támadni fogják, és az eszközökben nem fognak válogatni. Rosszabbra számít, mint a 2010-es választásoknál volt. Ki van adva, Gödöllő kell a Fidesznek. Erre azt tudja mondani, neki nem a Fidesz, hanem Gödöllő a fontos. És ha van bizalom, továbbra is szolgálni fogja a városát:

„Helyben a gyűlöletkampány szerintem sokszor kontra-produktív. Gyűlöletre nem gyűlölettel kell válaszolni. Én itt élek, az emberek jól ismernek, itt sétálok velük együtt. Ha kimegyünk a térre, látni a plakátokat: „Szeretem Gödöllőt”. Igen szeretjük a városunkat, lokálpatrióták vagyunk. Nem pártokat szolgálunk ki, hanem a gödöllőieket. Ez nagy különbség.”

A folytatásban, a pápáról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét