Gulyás: a pünkösd utáni héten érjük el az 5 millió oltottszámot, május 28-tól lehet lakodalom - Kormányinfó élőben! - Városi Kurír

Sorting by

×

Gulyás: a pünkösd utáni héten érjük el az 5 millió oltottszámot, május 28-tól lehet lakodalom – Kormányinfó élőben!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartják a csütörtöki kormányinfót, amelyen ismertetik a kormány friss döntéseit, így például az EU-nak minap beadott helyreállítási terv részleteit, és az oltási pálya várható alakulása mellett akár arra is választ kaphatunk, hogy mikorra várható a járvány miatti korlátozások lazításának újabb fázisa. Az alábbi hírfolyamunkban számolunk be a legfontosabb információkról.

Hirdetés

Az oltások száma közelít a 4,5 millióhoz, a mai napon megkezdődött a 16 és 18 év közötti, 96 ezer fiatal oltása, és az utánuk megmaradt 144 ezer Pfizer-vakcinát is „eloltják” jövő keddig

– mondta el Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatón. –

A pünkösd utáni napokban érjük el az 5 millió beoltotta, azt megelőzően dönt a kormány a további lazításokról, de az esküvők már május 28-tól megtarthatók a lakodalmak.

4 420 767 beoltottnál járunk, vajon lesz bármilyen lazítás 4,5 millió beoltottnál. Azt már tudni lehet, hogy az újranyitás a következő mérföldköve ötmillió beoltottnál következhet, ami május végére érhető el. A korábban elmondottak szerint, onnantól már lagzikat is lehetne tartani.

Az újranyitás eddigi lépései:

  • Április 7 – első lépcső: 2,5 millió beoltott után az üzletek kinyithattak azzal a feltétellel, hogy 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben.
  • Április 24 – második lépcső: 3,5 millió beoltott elérése után kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei.
  • Május 1 – harmadik fázis – 4 millió beoltottnál az esti kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, az üzletekben már este 11 óráig lehet vásárolni. Kinyithattak a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek, az uszodák, a vendéglátó helyek belső termei is. Látogatásuk védettségi igazolványhoz kötött.

A Kormányinfón elhangzottak

A külföldön élú magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, ennek a szabályozása most alakul. A terv az, ha valaki az oltást az EU, OECD, NATO valamely tagállamában, Oroszországban vagy Kínában kapta, akkor kaphat védettségi igazolványt.

A héten fontos esemény volt, hogy a WHO döntött a Sinopharm elismeréséről

A világszervezet ötödik vakcinaként vette nyilvántartásba, és egyértelművé tette, hogy védettséget ad és minden korosztálynál használható.

Továbbra is jó esély van az Európa Bajnokságra,

lassan a 18 év feletti lakosság 56 százaléka be lesz oltva, ez nagyon jó arány Gulyás szerint.

Ma a hátralévő regisztráltakat, ha bármilyen vakcinát elfogadnának, egy nap alatt be lehetne oltani, de az oltás továbbra is önkéntes

– tette hozzá. Úgy látják, hogy az 5 millió oltást május 26-28 között el lehet érni. Azonban egy idő után a regisztráltak elfogyhatnak, de bíznak abban, hogy még többen regisztrálnak.

Június elejére, legkésőbb június közepére előreláthatólag mindenkit be tudnak oltani, akik regisztráltak – mondta a miniszter. Az is látszik, hogy a társadalmi védettség jelentős mértékben nő, a halálozások száma radikálisan csökken, mégis mindenkit arra kérnek, hogy amíg nincs döntés a következő enyhítésről, addig mindenki a jelenleg érvényben lévő szabályokat tartsa be.

Helyreállítási terv

A héten benyújtották az EU-hoz a helyreállítási tervet. Magyarország az első felébe tartozik a tagállamoknak, akik ezt benyújtották, ez a kormányzati honlapon megismerhető lesz napokon belül. A magyar terv legfontosabb célkitűzései nem változnak. Az egészségügyi fejlesztésekre ennek a 30 százalékát tervezik fordítani. A Tanács ezt vélhetően egy hónapon belül jóváhagyja. Magyarország annak idején azért támogatta ezt a módszert a gazdasáég fejlesztésére, mert abban bíznak, hogy Magyarország ezeket a forrásokat jól tudja felhasználni.

Magyarországon nem csak nyugati vakcinákkal oltottunk, ennek köszönhetően jóval előbb áll helyre a normális élet, két hónappal előbb érjük el azt az oltottsági szintet, amit a többi tagállam csak két hónap múlva érhet el. A tervek szerint augusztusig a védettségi igazolványra szükség lesz.

Védettségi applikáció

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a táborok megtartására is lehetőség fog nyílni, június elsejétől ezekt meg lehet tartani. A kormányszóvivő beszélt a védettségi applikációról is, amely nemrég készült el. Élesítése még nem történt meg, de hamarosan erre is sor kerül. Az applikáció az EESZT-ből szerzette adatok alapján láthatóvá teszi a védettséget, az adatok hitelesítése egy QR-kóssal fog történni.

Szlovákiával is tárgyalnak

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: tárgyalnak Szlovákiával a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, amint megegyezés van, ezt azonnal közölni fogják.

Oltóponton vagy a háziorvosnál lehet jelezni azt az igényt, ha valaki előbb szeretné megkapni az AstraZeneca vakcina második adagját. Azért lehetnek itt fennakadások, mert tíz ember kell ahhoz, hogy egy ampullát el lehessen használni, ezért össze kell szervezni az ő oltásukat.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy tavaly 5 százalékos recessziót szenvedtünk el, ez nagyjából 10 százalékos gazdasági csökkenést jelent. Idén viszont tudunk növekedni a Pénzügyminisztérium szerint, ha ezt túl is teljesítjük, év végére visszakapaszkodhatunk oda, ahol a járvány előtt voltunk.

Műtét előtti tesztek

A tervezett műtétek előtti tesztekről a miniszter azt mondta: akinek még nincs igazolványa, de már beoltották, nem kell tesztet végeztetnie. Az egészségügyi kormányzat kialakítja az ezzel kapcsolatos szabályokat.

Vakcinaútlevél, Fudan Egyetem, hitelmoratórium

Az ATV kérdésére válaszolva Gulyás elmondta:

az uniós vakcinaútlevél nem írhatja felül a magyar igazolást. A lelgbölcsebb dolog, amit hazánk tesz, hogy van egy igazolványunk, és ennek elfogadásáról kétoldalú megállapodásokat kezdeményez

Szintén az ATV kérdésére elmondta:

azért augusztusig kell biztosan az igazolvány, mert egyelőre addig lehet előre látni. Ha a járvány megszűnik, előbb is lehet ilyen döntést hozni, de most úgy látni, hogy augusztusig biztos fennáll az a helyzet, amikor erre szükség van. Ha a járványügyi szempontok már nem szólnak mellette, ezt meg fogják szüntetni.

Az ATV azon kérdésére, hogy mi a véleménye, lehet-e a Fudan Egyetemről helyi népszavazást kezdeményezni, ahogy ezt Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, Gulyás azt mondta: nemzetközi szerződést nem érintő kérdésben lehet népszavazást tartani.

Tárgyalnak egyelőre a hitelmoratóriumról, egyelőre nincs döntés arról, meghosszabbítják-e

– közölte a miniszter szintén az ATV kérdésére.

Lassuló oltási program

Az oltási program lassulásának oka az, hogy azok jelentős része, akik már regisztráltak, válogat a vakcinák között. Szerinte ugyanakkor jól állnak, minden beadott oltás egy plusz biztosíték mindannyiunknak. Tudomásul kell venni, hogy szabad ország vagyunk, az oltás önkéntes, aki nem akarja beadatni, nem kényszeríthetik, ezért lassult le valamelyest az oltási program – tette hozzá. Azt látni, hogy azokban az országokban, ahol hasonlóan magas oltottsági arányt elértek, ott lelassult a járvány terjedése, és mi is ezt tapasztaltuk.

Migráció

A koronavírus világjárvány során a határok lezárása gátolta a migrációt, de ez most meg fog változni – mondta Gulyás, aki szerint 2-3 hónap múlva mindenhol megnyílnak a határok, és a migrációs nyomás újra érzékelhető lesz. 2015-ben Európa átélte a tömeges migrációt, látni a nyugati társadalmakban a párhuzamos kultúrák létrejötte mit okoz, de amíg Magyarországnak polgári kormánya van, addig ettől meg fogják óvni az országot.

Paksi bővítés

Két szempontból is tragikus lenne, ha a paksi bővítés nem valósulna meg: egyrészt drámai rezsiáremelkedés jönne, másrészt a párizsi egyezményben megfogalmazott klímacélok pedig atomenergia nélkül nem érhetők el. Az atomenergia az egyik legkörnyezetbarátabb energiaforrás – mondta kérdésre válaszolva a miniszter.

Második oltás kihagyása, üzleti rendezvények

Szükség van arra, ha valaki a második oltást meghatározott időn belül nem adatja be, akkor annak a védettségi kártyáját érvénytelenítsék, ehhez minimális informatikai változtatások szükségesek. A jövő heti kormányülésen tárgyalnak arról is, hogy mikortól lehet üzleti célú rendezvényeket tartani, akár védettségi igazolványhoz kötötten.

Kijelenthető, hogy mind a megbetegedés, mind a továbbfertőzés kockázatát is csökkenti az oltás. A különbségtétel csak addig állhat fenn, ameddig ez járványügyi szempontból szükséges, ez szakmai kérdés. Senkit nem minősítenek önmagában azért, mert azt gondolja, hogy nem fogja magát beoltatni, de arra a helyzetre reagálni kell, hogy egy zártabb közösségbe, ahol jobban terjedhet a vírus, kit engednek be. Hogy ezt mikor lehet megszüntetni, az orvosszakmai kérdés, eddig is meghallgatták a szakértők véleményét erről, ez a jövőben is így lesz

– jelentette ki Gulyás.

Minimálbér-emelés, kormányinfó újságírókkal

Arra a kérdésre, hogy lesz-e idén évközi minimálbér-emelés, a miniszter elmondta, hogy a megállapodás nyitva hagyta ezt a lehetőséget, ezt a szociális hozzájárulási adó (szocho) alakulásához kötötték, erről van egy megállapodás a kormány és a munkaadók között. Ennek alapján a reálbér növekedésének mértékétől függ az, hogy lesz-e szocho-csökkentés, ami megnyithatja a kaput a minimálbér növelése felé is. Jelenleg úgy tűnik, hogy a reálbér növekedése nem fogja elérni az ehhez szükséges szintet, tehát nagyobb az esély, hogy nem lesz ilyen – tette hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta: szerinte júniusban már reális lehet, hogy például a kormányinfót már az újságírók személyes jelenlétével tartják meg.

Forrás

 

gulyás

 

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Gulyás: a pünkösd utáni héten érjük el az 5 millió oltottszámot, május 28-tól lehet lakodalom – Kormányinfó élőben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.