Gulyás Gergely: a kormány nem tudja feloldani a patthelyzetet SZFE-ügyben

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a kormány nem része az SZFE körüli vitának, mivel az egyetem feletti kormányzati felügyelet megszűnt.

Egy szánalmas mosakodás

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban nyolc magyar felsőoktatási intézményben volt modellváltás, ebből hétben zökkenőmentesen zajlott le a váltás. A miniszter hangsúlyozta: a kuratórium tagjai a saját területükön elismert személyiségek, megérdemlik az esélyt a bizonyításra. Hozzátette: a kuratórium nyitott a tárgyalásra mind a diákokkal, mind az egyetem lemondott vezetőivel.

Hangsúlyozta: a tiltakozóknak nem az állammal kell tárgyalniuk, mert a kormány nem szereplő fél az SZFE-ügyben, hanem a kuratóriummal.

A kormány nem tudja feloldani a patthelyzet – tette hozzá Gulyás Gergely

Lehet tüntetni, szabad országban élünk – mondta a kancelláriaminiszter, hozzátéve: aki akar, tanuljon, aki pedig azt szeretné, alapítson magánegyetemet.

A miniszter ismételten hangsúlyozta: a kuratórium a szenátussal is nyitott a párbeszédre, hozzátéve: a felsőoktatási modellváltás célja, hogy az állam ne szóljon bele a felsőoktatás kérdéseibe.

Hírhullám>>>>>>>>>>>>

Szerinte a kuratóriumi tagok kinevezésével kapcsolatos döntés felelőssége a kormányé, de minden további kérdés már a kuratórium és az egyetem ügye

A kormány nem az SZFE-re dolgozott ki egy modellt, hanem a felsőoktatásra, és az új modell egy éve működik a Corvinuson, különösebb vita nélkül.

A koronavírus-teszteléssel kapcsolatos kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt hangsúlyozta: amit az állam fizet, azt az adófizetők fizetik, ezért a teszteléssel kapcsolatos kérdésekben szerinte érdemes az orvosi protokollt, konkrétan a WHO javaslatát követni.

Ezen túlmenően Gulyás Gergely kijelentette:

nem kell bezárni az országot ott, ahol nem feltétlenül szükségesek a korlátozások

Ami a tesztelési kapacitásokat illeti, Gulyás Gergely elmondta: a mentők tegnap bővítették a teszt vételével kapcsolatos kapacitásaikat, így 24, legfeljebb 48 órán belül tudnak tesztelni. A miniszter hozzátette: február vége – március eleje óta figyelnek rá, hogy szakmai kérdéseket ne a politika döntsön el.

atv.hu

Gulyás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük