Kerítésen innenKiemelt hírek

Unió Csalás Elleni Hivatala: Magyarország toronymagasan vezeti az európai korrupciós listát

korrupció

A magyar költések esetében a csalás gyanú miatt kirótt büntetések összehasonlíthatatlan mértékben magasak más uniós országok mérten: az EU átlag 0,36 százalék, vagyis a magyarországi arány több, mint tízszerese az uniós szintnek.

Toronymagasan vezeti Magyarország az Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) éves jelentésében szereplő listát,

amely az uniós források felhasználásánál kért korrekciós lépéseket összegzik. Ez lényegében azt jelenti, hogy tízszer nagyobb a baj a magyar pénzosztással, emiatt itt a legtöbb a büntetés a támogatások szabálytalan elköltése miatt – derül ki a szervezet jelentéséből.

Magyarország esetében javasolt a legnagyobb arányban pénzügyi büntetést az Unió Csalás Elleni Hivatala az elmúlt négy évben. A strukturális alapok és az agrárpénzek kifizetéseinek 3,93 százalékát találták problémásnak. Ez több, mint tízszerese az uniós átlagnak

– írja az Euronews az OLAF csütörtökön közzétett éves jelentéséről.

Érdekesség, hogy a korrupciós szinonímaként emlegetett Romániában ez 0,35 százalék,

de még a szintén ilyen kontextusban gyakran elővett Bulgáriában is csak 0,33 százalék. Magyarország ezt a listát már az elmúlt két év hasonló jelentéseiben is nagy arányban vezette, vagyis nem csökkent a problémásnak ítélt tételek aránya.

A korrekciós lépésekről az Európai Bizottság Regionális ügyekért felelős főigazgatósága dönthet, de teljes visszafizetést valószínűleg most nem kérnek a kormánytól.

Magyarországon egyre több esetben vizsgálják az uniós pénzek szabálytalan elköltését,

bár 2019-ben csak összesen öt ilyen ügy zárult le, ebből kettő esetében javasolt lépéseket a csalás elleni hivatal. A 2018-as éves jelentésben Magyarország vezette ezt a listát kilenc vizsgálattal. Most viszont Magyarország a hatodik helyen szerepel a listán, amelyet Románia vezet 11 üggyel, amelyből 9 zárult ajánlással a hatóságok számára. Olaszország (9 vizsgálat – 7 ajánlás), Görögország (7 vizsgálat – 2 ajánlás), Lengyelország (7 vizsgálat – 4 ajánlás) és Bulgária (7 vizsgálat – 5 ajánlás) is megelőzi Magyarországot – írja az Euronews.

Hogy jobban értsük, mennyi pénzről van szó!

Jávor Benedek közösségi oldalán fordította le emészthetőre az adatokat:

“Csak a szokásos. Magyarország simán vezeti az európai korrupciós listát.

A kifizetések 3,93 százalékát, az EU-s átlag több, mint tízszeresét javasolta büntetésként az elmúlt években az OLAF az Európai Bizottságnak.

Romániát, Bulgáriát oda-vissza verjük,

a második helyezett Szlovákiát (a kifizetések 0,53%-át javasolta az OLAF büntetésként náluk) hatszorosan(!!!) felülmúljuk.

A magyar kormányhoz képest a kanyarban nincs senki, ha korrupcióról van szó, egy bajnok magányosságával állnak abban az önálló kategóriában, amit Magyarország jelent az EU-s pénzek ellopásában.

Döbbenetes pénzről van amúgy szó,

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

2015-2019 között nagyjából 11,9 milliárd euró ESIF, és 3,25 milliárd euró agrárpénzt fizetett ki az Unió Magyarországnak, ennek a 3,93 százaléka az kb. 595 millió euró, ami 350 forintos (optimista) euróárfolyammal is nagyjából 210 milliárd forint.”

NER

Comments (1)

  1. PáLoS TReND

    NYÍLT FEL és MEGHÍVÁS MAGYAR-ÉRZELMŰ HONLEÁNYOKHOZ és HAZAFIAKHOZ 2020. 10. 06-án 14.00-ra a NYÍLTAN TALMUDISTA Pesti Központi Kerületi Bíróság (1055.Budapest, Markó u. 25.) III. emelet 391. sz. TÁRGYALÓTERMÉBE a CION-LIBERÁLIS KÖZJEGYZŐ-MAFFIA FŐNÖKE (TÓTH ÁDÁM!!!) ELLEN indított RENDHAGYÓ PERÜNKRE!!!

Szólj hozzá!