Válaszolt Maruzsa Zoltán államtitkár: az iskolaérettségi vizsgálatokra irányuló kérelmeket az Oktatási Hivatal fogja elbírálni, majd a megfelelteket a Pedagógiai Szakszolgálatoknak továbbítják az iskolába lépéshez szükséges fejlettség felmérésére.

Ők a jelenlegi szakmai protokollok alapján fogják lefolytatni a vizsgálatot. A végrehajtási rendeletre azonban még mindig egy teljes hónapot várni kell, míg megjelenik a Magyar Közlönyben – írta közösségi oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Mit jelent ez? Mit tehet a szülő?

„Előzmények: Magyar Emma pszichológus valamint Fehér Tibor pszichológus, PDSZ-aktivista kezdeményezte a pszichológus szakma nyílt levelét, melyben arra kérték Prof. Dr. Kásler Miklós minisztert, hogy vessen véget az információhiánynak. Az új törvény végrehajtásáról nem történt megfelelő szakmai tájékoztatás, mely kétségek között hagyta a kérdésben érintett családokat. A szakmai nyílt levelet mára több mint 800 pszichológus írta alá, és 4000 magánember támogatta. A nyílt levelet Magyar Emma és Fehér Tibor október 19-én küldték meg az EMMI-nek, és november 4-én került sor a konzultációra Dr. Maruzsa Zoltán Államtitkárral.

A kezdeményezés elindítói sajtónyilatkozatukban közölték:

az OH online felületére beérkezett kérvényeket megközelítőleg 30 ember fogja elbírálni, többnyire óvodapedagógus szakemberek. Ők a szülők által kiválasztott valamint feltöltött dokumentumok alapján hozzák meg döntésüket pl. szakértői vélemények, jellemzések avagy orvosi leletek. Negatív elbírálás esetén a szülő csak közigazgatási perben érvényesítheti ellenvéleményét. Amennyiben pozitív az elbírálás, a gyermeket tovább küldik az esedékes járási pedagógiai szakszolgálathoz, és a szülő az ő véleményükkel nem ért egyet, úgy az eddigi gyakorlathoz hasonlóan fellebbezhet a szakértői véleményben megfogalmazottakkal szemben. Bár az államtitkár szerint annyi történik, hogy ezzel a Hivatal nem akar plusz súlyt rakni a szülők vállára azzal, hogy felsorolja azokat a papírokat, melyeknek megléte feltétlen szükséges („a bizonyítási felelősség a kérelmező oldalán van”), azonban ez úgy is értelmezhető, hogy az agilis, jobb osztályhelyzetű, magasabb tudás- és kapcsolati tőkével rendelkező szülők sokkal jobban tudják majd érvényesíteni ezt a „papírszerzést”, mint azok a családok, akik hasonló erőforrásokkal nem rendelkeznek.

Ez azért is fontos, mert korábban a szülő, az óvodavezető és adott esetben az óvodapszichológus jogkörében volt a döntés

Amennyiben nem tudtak megegyezni, hogy a gyermek menjen, vagy ne menjen iskolába, akkor küldték tovább a járási pedagógiai szakszolgálatba a gyermeket. A későbbiekben erről az OH fog dönteni, hogy a pedagógiai szakszolgálatok elé kerülhetnek-e a gyermekek. Bár az államtitkár szerint csupán „feladatkijelölő kormányrendelet” készült, a fentiek tükrében itt arról is szó van, hogy mivel ez a feladat kikerül a szülő és az óvodavezetők hatásköréből az OH-hoz, így csökken a szülő befolyása, joga a gyermekét érintő kérdésben.

Kérdésre, hogy a döntéshozók kikkel egyeztettek a folyamat során,

a kezdeményezők azt a választ kapták, hogy több mint 10 szakmai szervezet

„vett részt önként”

a folyamatban köztük a Szívvel-Lélekkel Óvodai Alapítvány, a Nemzeti Pedagógus Kar és a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület. A kezdeményezők kérdésként fogalmazták meg, hogy vajon a pszichológus, gyógypedagógus vagy fejlesztőpedagógus szakma releváns szervezetei (pl. Magyar Pszichológiai Társaság Nevelési Tanácsadás és Szakértés Szekciója) valamint a szakszervezeti-érdekvédelmi oldalról miért nem vontak be szereplőket az egyeztetésbe, a rendeletalkotás folyamatába.

Az államtitkár tájékoztatása alapján

a kérdésről a Magyar Közlönyben megjelenő információk mellett az óvodavezetők és az óvodapedagógusok fognak tájékoztatást adni. Elmondásuk szerint a rendelet kész van, azonban még mindig egy hónapot kell várni, míg a szülők és a szakemberek minden részlet birtokában tudnak lenni. A 15/2013. (II. 26.) a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről szóló EMMI-rendelet vonatkozó részeinek módosítása még folyamatban van.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét