Hétfőn ránk tör az időjárási front-korszak!

Most még pihegünk, reménytelenül kék az ég és folyik rólunk az izzadság, de hétfőtől beindul a front hátán front időjárás.

Vasárnap este

is marad az évszakos átlagnál 4-5 fokkal melegebb idő. Kisebb fátyol- és gomolyfelhőzet melletti sok napsütés várható. Csapadék legfeljebb egy-két helyen, elvétve fordulhat elő záporeső, illetve zivatar formájában. A légmozgás gyenge marad. Éjjel is nyugodt, csillagfényes időre van kilátás mérsékelt frissüléssel.

Hétfőn

még nagyobbrészt tartja magát a hőség, a nyári idő, de a nyugati országrészt már eléri egy hidegfront, ami által ott megkezdődik a lehűlés. Megerősödik az északi, északnyugati szél. Egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat, másutt azonban nem várható csapadék. Éjszaka a front lassan halad kelet felé, ott is élénkülni kezd a szél, és nyugaton esőre számíthatunk.

“A közeledő hidegfront előtt a labilizálódó meleg légtömegen belül zivatarok pattannak ki. A front mögött mintegy 10-12 fokkal hűvösebb levegő árasztja el Nyugat-Európát.”

illusztráció: OMSZ.hu

Legvalószínűbb folytatás:

Kedden

nagyrészt erősen felhős, borongós időben, kisebb eső is előfordulhat. Némi napsütés csak keleten, illetve délután a nyugati határvidéken valószínű. A Dunántúlon várható a leghidegebb, ott többfelé csak 15 fokig emelkedik a hőmérséklet, míg a délkeleti határszélen 30 fok is lehet.

Szerdára

előreláthatólag normalizálódik a hőmérséklet, gyenge légmozgás, napos, csapadékmentes, nyárias idő valószínű.

Csütörtökön

egy újabb hidegfront érheti el térségünket, megosztva hazánk időjárását. Esőre, záporesőre, keleten néhol zivatarra is számítani lehet.

Pénteken

elhagyja térségünket a front, mögötte napsütés és élénk északi szél, keleten egy-egy zápor, zivatar is lehet.

fotó: eumet.hu

Közlekedés-meteorológia

Az ország nagy részén hétfőn sem zavarja jelentősen az időjárás a közlekedést. De a nyugati országrészben a megerősödő északnyugati szél, illetve ott a délutántól egyre nagyobb eséllyel előforduló záporesőktől csúszósabbá váló útszakaszok növelik a balesetek kockázatát.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük