Heti Gárdony-abszurd: 720.000 Ft/m2 egy lakás a város által 19.000/m2-ért eladott belvárosi telken

Ki hinné, hogy egy cirka 10.000 lakosú üdülővárosban, mint Gárdony, minden hétre jut egy-egy szekrényből kidőlő felháborodásra alkalmas eset? Az is elgondolkodtató, hogy így lehet ez más Fidesz-vezette helyen is, vagy egyedi a történet. Esetleg a Gárdonyi Közlöny az a csapat, akik hajlandók és képesek is utánajárni a történéseknek és, ha máshol is lenne ilyen lelkes, lakhelye érdekeit figyelemmel kísérő közösség, akkor közelebb jutnánk a valós helyzet megismeréséhez?

Száraz tónak nedves partján…..

A Katlan mellett hamarosan befejeződnek annak a többszintes lakóépületnek a kiviteli munkálatai, amit nemrég gyanús körülmények között értékesített az önkormányzat. Az épületben kialakított üzlethelységek és lakások hirdetései már megjelentek, az ingatlan.com weboldalon megtalálható adatok szerint a lakásokat

724.000 forint/m2, az üzlethelységeket 782.000 forint/m2 áron kínálja a Duna House ingatlanközvetítője.

A belvárosi telek eladását és a vevő hátterét feltáró részleteket pontokba szedve ismertetjük:

 • A terület tulajdonosa, Gárdony Városának Önkormányzata első alkalommal 2018. november 7-én írt ki pályázatot a 2442/2 helyrajzi számon találhat 698m2-es belvárosi terület értékesítése céljából. Az ingatlan vételára négyzetméterenként 50.000 forint + ÁFA volt, tehát összesen 34,9M forint + ÁFA. A pályázat kihirdetése és lezárása között mindössze 12 munkanap telt el. Ezért nem sok esély volt a megfelelő versenyeztetésre. Hacsak, nem szándékosan azzal a céllal írták ki a pályázatot, hogy egy bizonyos cég megnyerje.
 • A pályázatot a képviselő-testület 2018. december 3-án, a nyilvánosság teljes kizárása mellett, zárt ülésen érvényesnek és eredményesnek nyilvánította. A pályázat nyertese a Profitrade Ingatlan Kft.-t volt.
 • 10 hónappal később, 2019. szeptember 25-én ismét zárt ülésen a képviselő-testület a már érvényesnek és eredményesnek ítélt pályázatot minden indoklás nélkül érvényesnek, de eredménytelennek minősítette és visszavonta azt.
 • Még az első pályázat eredménytelenetek nyilvánítása napján, tehát 2019. szeptember 25-én újra kiírtak egy pályázatot a belvárosi 2442/2 helyrajzi számú területre, de ezúttal abból már 1573 négyzetméterre, tehát az első pályázathoz képest több, mint kétszer akkora területre szólt a pályázat.
  Az ingatlan vételára ugyanakkor jelentősen csökkentették, négyzetméterenként már csak 19.000 forint + ÁFA volt az ár, tehát összesen 29,9M forint + ÁFA. Hogy az ár mennyire alacsony azt jól mutatja, hogy augusztus végén a város egy agárdi ipartarterületen található 2700 néyzetméteres ingatlan esetében is több, mint 44.000 forintot kért per négyzetméter.
 • A pályázatot a képviselő-testület 2019. november 6-án egy újabb a nyilvánosság ismételt kizárása mellett, zárt ülésen érvényesnek és eredményesnek nyilvánította. A pályázat nyertese ugyanaz a cég, az első pályázatot is megnyerő Profitrade Ingatlan Kft.

A Profitrade Ingatlan Kft. így első pályázatához képest egy több, mint kétszer akkora területet vehetett meg Gárdony központjában, de ezért 5 millió forinttal kevesebbet kellett fizetnie! (Minden önkormányzati határozat elérhetősége megtalálható a bejegyzés alján.)

A pályázatok kiírásáról és elbírálásáról szóló képviselő-testületi előterjesztések, azok mellékletei, a Profitrade Ingatlan Kft. pályázati anyagai, a pályázat naprendjének tárgyalásakor készült képviselő-testületi jegyzőkönyvek a zárt ülésen történő tárgyalás miatt nem elérhetők a nyilvánosság számára a város honlapján. A nyertes pályázatért és a szerződés kiadásáért pedig Gárdony Városának Önkormányzata több tízezer forintos költségtérítést kér, mert minden eseteben legalább 11 munkaórára van szükségük a szerződések kiadásához.

A nyertes Profitrade Ingatlan Kft.-vel kapcsolatban is több érdekes tényt tudunk közölni:

 • A céget 1991-ben alakította egy magánszemély, Békéscsabán. Akkor még Profitrade Vállalkozásszervező, Tanácsadó és Ügyviteli Szolgáltató Kft. néven és számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységet végzett.
 • 2018. márciusától Horváth Attila lett a cég tulajdonosa. Ezután, 2018. április 4-én változott a cég neve Profitrade Ingatlan Kft-re. Tehát fél évvel azelőtt, hogy a Gárdonyi Önkormányzat a területre kiírta volna az első pályázatát.
 • Az első pályázaton úgy nyert a cég, hogy addig profilját tekintve, mint számviteli, könyvvizsgáló cég volt bejegyezve. A lakó- és nem lakó épület építése tevékenységi kört 2019. júniusában, 7 hónappal az első pályázat megnyerése után vette fel. Szóval a pályázatot úgy ítélte oda a képviselő-testület, hogy a cégnek építéssel kapcsolatos tevékenysége, de ami fontosabb, bármely referenciája addig nem is volt.
 • A 2019-es beszámolója szerint a cégnek a tulajdonoson kívül alkalmazottja nincs. Horváth Attila tulajdonlása alatt sem 2018-ban, sem 2019-ben nem volt egy forint árbevétele sem.

További érdekes tény, hogy az építtető cég által emelt kerítésen, amely elválasztja a munkaterületet a közterülettől, Dávid Zoltán önkormányzati képviselő (a város Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságának elnöke is) cégének hirdetése, molinója látható.

A lakások hirdetése itt elérhető, Az üzlethelység hirdetése itt látható, az első pályázat kiírása (2018. november 7.), az első pályázat eredménye, zárt ülés (2018. december 3.), az első pályázat eredménytelennek nyilvánítása, zárt ülés (2019. szeptember 26.), a második pályázat kiírása: (2019. szeptember 25.), a második pályázat eredménye, zárt ülés (2019. november 11.)

Forrás

 

Heti Gárdony-abszurd: 720.000 Ft/m2 egy lakás a város által 19.000/m2-ért eladott belvárosi telken

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük