Heti Tapló – Az elmúlt hét történéseiből szemezget Lendvai Ildikó - Városi Kurír

Sorting by

×

Heti Tapló – Az elmúlt hét történéseiből szemezget Lendvai Ildikó

A miniszterelnök pénteki rádióbeszédében sötét perspektívát festett elénk: szerinte mindenki minket bánt, az Európai Bizottság, egyes politikai vezetők, az UEFA és persze a különféle NGO-k is. Ez tűrhetetlen. És a folyamatos taplótámadásokat még nem is említette! Pedig azok aztán tényleg tűrhetetlenek. Nem kímélnek senkit, sem Istent, sem embert, és ami rosszabb: sem miniszterelnököt, sem minisztert. Igen, még az ő mondataik közé is behatoltak! Csak úgy kapkodhatjuk a fejünket: tapló itt, tapló ott.

Hirdetés

1. A miniszterelnök személyesen megtekintette a Nemzeti Bank aranykészletét

Ettől először kicsit ideges lettem, dehát csak nem cipelhetett ki egy-két aranyrudat, az mégiscsak tapló eljárás volna! Különben is, az ilyesmit nálunk sokkal elegánsabban intéznék: létrehoznának egy közérdekű vagyonkezelő alapítványt, élén örök időkre megbízott fideszes kurátorokkal, és abba vinnék be az ország aranyát. Ami elvesztené közarany jellegét. De mivel a parlament szünetel, ilyen törvény nem születhetett.
Így a miniszterelnök arany helyett bölcs gondolatokkal távozott. Azt mondta:

“A pénz értékét három dolog garantálja ma Magyarországon, ezért mindenki nyugodt lehet a saját pénzének értéke felől. Garantálja az arany, a jegybank, meg a kormány.”

Jesszus. Kezdhetem elölről az idegeskedést. Az arany egyelőre megvan, de ha a jegybankban és a kormányban kell bíznunk, akkor végre értem, miért értékteleníti el a pénzünket az infláció.

Talán tapló kérés, de nem lehetne, hogy az arany mellett a kormányfő néha a zöldségárakat is nézegetné? Ott valami hiba csúszott a logikájába.

2. Megértem én a külügyminisztert

Ha a miniszterelnök körül is felbukkannak taplóságok, akkor ő sem maradhat mentes tőlük. Szolidaritás is van a világon. Most az UEFA-nak ment neki. A nagykövetek valószínűleg hazamentek nyári szabadságra, egyet sem tudott raportra hivatni, hát valahol csak le kellett vezetnie az indulatait! Az UEFÁ-t azért hordta le a sárga földig, mert az magnóra vett tapló bekiabálások miatt büntetést szabott a magyar csapatra. Szijjártó szerint csak lelkes szurkolói hangulatról volt szó, de a magyarellenes, sorosista UEFA már ezt sem bírja. Én is tudom, hogy ilyenkor csak egy kisebbség kiabál, de azt azért furcsállom, hogy Szijjártó számára a lelkes hangulat nélkülözhetetlen kellékei a “Buzi franciák, bonjour!” és (a német himnusz közben) a “Deutschland, Deutschland, homoszexual!” felkiáltások is.

Most nem tudom, ha kormányülésen kicsit fel akarja dobni a hangulatot, ő is -bocsánat- “buzizik” egyet?

Igaz, ami igaz, értő közönségre találna.

3. A taplóságra is hat a gravitáció: fentről lefelé folyik

Újra jelentkezett rossz emlékű korok hőse: a névtelen feljelentő. Már maga a módszere is tipikus példája a taplóságnak. Ezúttal a tartalma is. A mi névtelen hősünk a sok mindenre kapható Pest megyei Kormányhivatalnál jelentkezett. A buzgó hatóság a feljelentés nyomán meg is büntetett egy könyvterjesztőt,, mert az egy kötet mellé, amelyben szivárványcsalád szerepelt, nem tette ki a “szokásostól eltérő tartalmú könyv” feliratot.

Remek, de ez a büntetés még csak félsiker. Kellene még egy-két tapló névtelen feljelentő, akiknek hatására azt is megkövetelik, hogy az ilyen bűnbe nem keveredő könyvekre viszont a világos megkülönböztetés érdekében tűzzék ki a “teljesen szokványos tartalmú munka” feliratot.

Hogy ez akkor a kutyát sem fog érdekelni? Ugyan. Az olvasók bizonyára kapkodni fogják.

Kapcsolódó

 

tapló

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Heti Tapló – Az elmúlt hét történéseiből szemezget Lendvai Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.