Hiányozgatunk…. igazolgatunk ….. sumákolgatunk..? Miért ne igazolhatna a szülő több iskolai hiányzást?

Akinek volt-van-lesz közoktatás-köteles korú gyermeke, az pontosan tudja, hogy az élet produkál olyan eseteket, amikor pár napig a csemete nem megy iskolába. Ilyenkor – a törvénynek megfelelően – nem tehet mást a felnőtt, mint sejtelmesen összekacsintva a házi-, vagy gyermekorvossal, igazolást kér a kihagyott időre.

De miért is kell sumákolnunk?

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete jelenleg 1300 házi gyermekorvosból áll. Ők látják el a Magyarországon élő mintegy másfélmillió óvodás- és iskoláskorú gyereket

– írják az iskoláknak és szülőknek címzett levelében.

Sok szülő és pedagógus a gyerek különböző iskolán kívüli programok (pl. nyaralás, nyelvvizsga-felkészülés) miatti mulasztást is az orvossal szeretné “betegség címen” igazoltatni. Arról nem is beszélve, hogy a felesleges várótermi várakozások, orvosi látogatások és a valóban beteg gyerekek találkozása egyrészt önmagában is újabb és újabb fertőzések, majd megbetegedések kockázatát jelentik.

Szülőként 3 napnál jóval többet, akár 15 napot is igazolhasson

A szülők által igazolható hiányzások mértékét jelen jogrend szerint az intézmények házirendje szabályozza – emelik ki. Ezért az egyesület arra kéri az iskolák és óvodák vezetőit, hogy tegyék lehetővé, hogy a szülők a jelenlegi 3 napnál jóval többet, akár 15 napot is igazolhassanak. Rögzítsék ezt az intézményük házirendjében, így növelve a szülői kompetenciát és kiváltva a felesleges orvosi vizsgálatok és az ott keletkező igazolások jó részét – írják.

„Miért ne lehetne a szülőnek joga és lehetősége egynapos hiányzásokat igazolni? Hisz egy hasmenés többnyire csak egy napig tart. Azzal meg nem fog ott ülni az orvosnál, hogy kapjon igazolást. Sok esetben pedig egynapos gyors betegség miatt elmegy a rendelőbe, majd ott elkap egy másikat. Ez sem jó senkinek. Nagyon nem”

– írja Facebook-oldalán Jocó bácsi, vagyis Balatoni József. Hozzáteszi:

Osztályfőnökként az egyik legnehezebb feladat az igazolások begyűjtése, kezelése. Mert a kamasz ugye néha beteg. Meg néha nem jön be egy napot, mert nem érzi jól magát, vagy pihenni akar. Vagy igazából bármi. Persze, aznap nem megy el orvoshoz, mert beteg. Másnap már jön suliba. Ekkor a szabályokat betartó ofő (én) kéri az igazolást. Ami persze nincs. Mert ha ma elmenne, akkor újabb hiányzás lenne az előző hiányzás igazolása. Holnap meg nincs az orvosa.

Szóval így telnek a napok. Én kérem az igazolást, ő meg persze kitalál mindent. A szülő meg próbál szerezni egyet, több kevesebb sikerrel. Mert az orvosok sok esetben azzal töltik a munkaidejüket, hogy igazolásokat állítanak ki. Senkinek sem jó.

“… jelenleg három napot igazolhatnak a szülők. „Van, ahol évente, jobb helyeken félévenként. Azaz hat. De az kell a szombati munkanapra, családi hétvégére, tartalékolni kell váratlan programra”

Az Európai Unió legtöbb országában ez már egy működő gyakorlat

Így nem csak elérhető lenne, hogy az enyhe lefolyású betegségekkel ne kelljen mindenképp orvosokhoz menni, majd a panaszmentes gyereket csupán az igazolás miatt visszavinni a rendelőbe. Illetve elkerülhető lenne esetleg egy nyelvvizsga, sportversenyen vagy síelés jogellenes orvosi igazolása is.

Mit igazolhat anyuka, és mit nem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük