Horváth Csaba: A Bálna halála

Amikor a kétezres évek közepén arról döntöttünk, hogy az egykori Közraktárak épületegyüttesét kulturális és szórakoztató központtá alakítjuk, óriási lehetőséget láttunk a beruházásban. Egy patinás Duna-parti ipari épület várta, hogy a budapestiek újra birtokba vegyék.

A lelkesedésünk nőtt, amikor az építészeti pályázat lezárultával megismertük a világhírű holland építész Kas Oosterhuis elképzelését, aki egy bálna alakú üveghéjat álmodott a Közraktárak meglévő épületei közé.

A projekt neve azonban nemcsak ezért lett CET:

a hagyományos, régi és az új, progresszív ötvözete mutatta az új közép-európai időt (central european time), a ritmust, amit akkoriban még Budapest diktált a régióban. Nem véletlen, hogy a még csak tervekben létező épület helyiségeinek 90 százalékát azonnal kiadtuk. Dizájnboltok, galériák, rendezvényhelyszínek, éttermek és bárok fogadták volna a budapestieket, de helyet kapott volna benne egy budapesti sörmúzeum is.

Orbán Ráhel nagy fogása? Elkelt a Bálna, a vevő: a magyar állam, vagyis megvesszük magunktól, amire már közpénz-milliárdokat költettek velünk

Nem lepett meg, hogy a CET-projektet a Fidesz az elsők között tette tönkre

Ami színes, a világra nyitott és modern, az nekik ellenség. Hiába nevezték át és nyitották meg a Bálnát három éves késéssel, a becsapott bérlők távoztak, a város egyik legszebb, ikonikus épületét nem tudták megtölteni élettel. Csak idő kérdése volt, hogy Tarlósék elherdálják ezt a csodát, hiszen ezt tették eddig mindennel, amihez nem értenek – lassan elkótyavetyélik a teljes családi ezüstöt.

Pedig megmenthették volna:

kereshettek volna olyan szakmai partnert, aki üzemeltetőként sikerre viszi a Bálnát és a főváros is a tulajdonánál maradt volna. De Tarlósnak ezúttal is fontosabb volt, hogy kiszolgálja a Fideszt és a hozzá közeli oligarchákat. Most azt mondják, turisztikai célokat szolgál majd a budapestiek gyönyörű épülete, de egyáltalán nem lepne meg, ha a Bálna hamarosan elveszítené köztulajdon jellegét, és a Mészáros-Tiborcz-Garancsi kör valamelyik tagját gazdagítaná.

Már pusztán a Bálna elkótyavetyélése is elegendő ok, hogy ősszel leváltsuk őket és olyan vezetőket válasszunk, akik mindenkor a budapestieket képviselik, csakis a budapestieket!

Vendégszerző: Horváth Csaba
várospolitikus
Fővárosi MSZP képviselő

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Horváth Csaba: A Bálna halála

  • Avatar
    2019.03.29 - 15:06
    Közvetlen hivatkozás

    Rendszeresen átjárok a Bálnán, de még egy forintot sem sikerült ott elköltenem, annyira kihasználatlan! ?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük