Horváth Csaba: Átlátszó lejáratás az átlátszó-lejáratás

Úgy tűnik valami ismeretlen okból Horváth Csaba, Zugló új polgármestere az első célpontja egy különös támadás-sorozatnak, amivel az ellenzéket igyekszik levadászni a Fidesz. A módszer kétségtelenül egyedi, hiszen kiszivárogtatnak egy valós infót, amit aztán megcsavarnak, így elérik, hogy senki nem lehet biztos annak valódi tartalmában.

“A mai napon az alatszo.blog.hu-n megjelent egy írás, amely a legalapvetőbb sajtóetikai követelménynek sem felel meg: úgy állít valamit rólam, hogy a cikk szerzője még csak kísérletet sem tett arra, hogy felvegye velem a kapcsolatot, és megkérdezzen azokról a súlyos állításokról, amelyeket velem szemben megfogalmazott – írja szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében Horváth Csaba

Zugló eddig is a legátláthatóbb módon működő önkormányzatok közé tartozott,

és ez ezután is így lesz, ezt az idézett rendelet-módosítás nem érintette, tehát fenntartotta és fenntartja.

A cikk címében foglalt állítás szemenszedett hazugság

Az igazság az, hogy a rendelet ebben az értelemben a meglévő állapotot tükrözte és hivatkozik Mötv. 68. § 2, 3 bekezdésére. Szemenszedett hazugság az is, hogy a polgármester százmilliós ügyekben dönthetne önállóan, erre eddig sem adott, és a jövőben sem ad lehetőséget az SZMSZ. A polgármesteri jogkörben hozott döntések elsősorban kötelezettség-vállalással nem járó döntések.

Ami az értékhatár növelést illeti,

érdemes az elmúlt évek drasztikus ingatlanáremelkedéseit figyelembe venni, ennek ismeretében készült a javaslat. Az átláthatóság legfontosabb garanciája, hogy értékhatártól függetlenül elsőként a képviselő-testület dönt a költségvetés megalkotásakor a vagyonpolitikai irányelvekről és az esetleges elidegenítésre kerülő objektumok listájáról.

Ezt követően az illetékes szakbizottság dönt a konkrét elidegenítési vagy bérbeadási szándékról, a bizottság második döntése a pályázat kiírásáról és feltételeiről szól, míg a harmadik döntés a pályázat után a győztes vevő vagy bérlő kihirdetése. Tehát négy önkormányzati képviselő-testületi és bizottsági döntés szükséges ahhoz, hogy az önkormányzati vagyont érintő érdemi döntések szülessenek. Az átláthatóság minden a döntéshozatal minden szintjén garantált.

Minden jószándékú újságírótól és polgártól azt kérem,

hogy bármely, az önkormányzat munkájával és terveivel kapcsolatos kérdéseit elsőként nekem tegye fel, az ajtóm mindenki előtt nyitva áll.

Horváth Csaba
Zugló polgármestere”

Háttér az Átlátszó cikkéből

Horváth Csaba, aki az ellenzék közös jelöltjeként a szavazatok 50,33 százalékával zuglói polgármester lett, az új képviselő-testület hétfői alakuló ülésére benyújtott előterjesztése szerint egyből azzal kezdené, hogy szinte bármiben egyedül dönthessen, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti, illetve ne kelljen a képviselőtestület hozzájárulása több 100 millió forintos ügyekhez – írja az Átlátszó.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) lehetőséget ad arra, hogy a képviselő-testületi szervezeti és működési szabályok (SZMSZ) felhatalmazzák a polgármestert arra, hogy a testület két ülése között halaszthatatlan esetben döntsön, ez alól csak pár hatáskör, például a rendeletalkotás kivétel. Az önkormányzatok ezzel jellemzően szűk körben élnek, pontosan meghatározva, milyen kérdésekben jogosult a polgármester dönteni.

A zuglói javaslat szerinti,

szinte minden kérdésre kiterjedő jogkör biztosítása ugyanakkor az Átlátszó szerint súlyos korrupciós kockázattal jár, mert a polgármester megkerülheti azokat az átláthatósági és nyilvánossági garanciákat, amelyek a képviselő-testület működéséhez kapcsolódnak.

Horváth az alakuló ülésre benyújtott egy salátarendeletet is,

amely az önkormányzati vagyont illetően a rendes ügymenetben is csökkentené a képviselő-testület jogkörét: ingó vagyontárgyak esetében 100 millió forinttal, ingatlanok esetén pedig 200 millióval növelné azt az idáig mindkét esetben 50 millió forintos értékhatárt, ami felett a képviselő-testület hozzájárulására van szükség egy-egy döntésben – fogalmaz a lap.

Az Átlátszó felidézi, hogy a volt zuglói polgármester, Karácsony Gergely főpolgármester a választás előtt megjelent hangfelvételen azt mondta:

Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki”

(forrás: Átlátszó; )

Nem feladatunk igazságot tenni,

mi csak tesszük a dolgunkat és ismertetjük az olykor egymásnak nagyon is ellentmondó véleményeket. Minden esetre tény, hogy a nem éppen baráti -sőt- kiszivárogtatás éppen az önkormányzati létet legjobban ismerő ellenzéki polgármestert vette célba.

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük