Itt az újabb kormány-felháborodnivaló: Szijjártó nem kívánatos a tallini konferencián! - Városi Kurír

Sorting by

×

Itt az újabb kormány-felháborodnivaló: Szijjártó nem kívánatos a tallini konferencián!

Bizony az úgy van, hogy ami működik hazai használatra, abba beletörhet a bicska, ha olyanok hallják, akik nincsenek kiszolgáltatva és nem félnek a Magyarországon regnáló 2/3-tól. Ebbe szaladt bele pénteken Szijjártó Péter, a hős külügyér.

Hirdetés

Kénytelen volt lemondani péntekre tervezett tallinni utazását a magyar külügyminiszter,

miután kiderült, hogy nem kívánatos vendég lenne a

Kis államok szerepe az ENSZ Biztonsági Tanácsában

címmel rendezett egynapos konferencián.

Szijjártó Péter észtországi hírek szerint szeretett volna részt venni és felszólalni az eseményen, illetve kétoldalú találkozó lehetőségét is kérte,

ám ez a szervezőknek kellemetlen lett volna, mert Urmas Reinsalu volt észt külügyminiszter az Ukrajna elleni orosz háborúval kapcsolatos magyar álláspont miatt nyilvánosan követelte, hogy vonják vissza a meghívását. Reinsalu az Isamaa nevű kereszténydemokrata, nemzeti konzervatív párt tagja. A kialakult helyzetről megkérdezték Gabrielius Landsbergis litván külügyminisztert, aki a Delfi nevű észt honlapnak azt nyilatkozta, hogy a probléma felmerülése természetes az Ukrajna által Észtországban, Litvániában és szerte Európában élvezett támogatás fényében. A jobbközép Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták párt színeiben politizáló miniszter szerint az érzelmek magasra csapnak, márpedig

„Magyarország legalábbis nem ugyanazokat az eszközöket alkalmazza, mint mi… Szerencsétlen dolog lenne, ha Oroszországgal vagy Ukrajnával kapcsolatos cselekedetei vagy adott esetben azok hiánya miatt elveszne a bizalom egyik NATO-szövetségesünk iránt. Ez Oroszország Ukrajna elleni háborújának újabb szerencsétlen áldozatát jelentené. De azt hiszem, még mindig vannak lépések, amelyekkel ez elkerülhető lenne”

– jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter (az inkriminált rész az angol nyelvű videón 3:54-től látható).

A konferencián a balti országok külügyminiszterei mellett végül ír és francia kollégájuk, Simon Coveney és Jean-Yves Le Drian vett részt.

Ugyancsak felszólalt Ihor Zsovka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyettes kabinetfőnöke és Szvjatlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzék száműzetésben lévő vezetője.

Szijjártó Péter pénteken Észtország helyett Mezőtúron járt, ahol a város polgármestere, egyben a Fidesz helyi jelöltje, Herczeg Zsolt társaságában megtekintett két olyan üzemet, amelynek fejlesztéséhez a magyar adófizetők is hozzájárultak.

 

varosikurir 1344816
Fotó: Mészáros János Forrás: MTI/MTVA

Forrás

 

Itt az újabb kormány-felháborodni való: Szijjártó nem kívánatos a tallini konferencián!

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.