Izraelben tiltakozást szerveznek Orbán Viktor látogatása ellen

Tiltakoznak és tüntetést szerveznek Izraelben, amiért hivatalos útja során Orbán Viktor meglátogatja a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Múzeumot. A felhívást az Amnesty International nevében tették közzé az aktivisták a közösségi médiában többek között azzal az indokkal, hogy Orbán nem egyszer antiszemita, rasszista nyilatkozatokat tett, valamint antidemokratikus politikát folytat.

Orbán a Horthy-mosdató

A felhívás szövege utal a tavaly nyáron elhangzott Orbán beszédre, amelyben támogatását és tiszteletét fejezte ki Horthy Miklóssal kapcsolatban,

Orbán ezután az 1920-as, 30-as évekről beszélt, „a magyarság történetének súlyos próbakövének” nevezte az időszakot. Viszont ekkor azért „nem temetett minket maga alá a történelem”, mert szerinte néhány olyan „kivételes államférfiú” szolgálta és vezette a nemzetet, mint Horthy Miklós kormányzó, Bethlen István miniszterelnök vagy Klebelsberg Kuno. „Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter” – vezette le Orbán, hogy jutunk el Horthytól Klebelsbergig. A megítélésüket szerinte a második világháborús „gyászos szerepvállalás” sem árnyékolhatja be. (Index)

valamint a Soros György rágalmazására épülő választási- és médiakampányra, a náci és fasiszta emlékművek avatására és arra is, hogy Orbán megtűri és támogatja pártján és a kormánykoalíción belül a szélsőséges, sok esetben antiszemita megnyilatkozásokat.

Eitay Mack ügyvéd levélben fordult a Jad Vasem múzeum igazgatójához, amelyben felhívja az intézményt arra, hogy ne fogadja Orbánt, mert annak látogatása “beszennyezné” a holokauszt emlékét és egyben súlyosan sértő mind a túlélők, mind az ország és a világ zsidósága számára.

Heisler András a a Mazsihisz elnöke többek között ezt mondta a 2017-es magyarországi Netanjahu és Orbátalálkozón:

“Olyan országban szeretnénk büszke magyar zsidókként élni, ahol senki arcmásán nem éktelenkedhet az a felirat, hogy büdös zsidó.”

Mindegy, antiszemita volt-e a kampány vagy sem, a magyarországi zsidók elkezdtek félni – mondta  a továbbiakban Heisler, aki egyrészt hálás volt azért, hogy a kormányfő korábban kijelentette, megvédi minden állampolgárát, másrészt megjegyezte, hogy ennek legjobb eszköze a gyűlöletmentes Magyarország lenne.

Az eredeti cikk szerzője:  Politzer Maymon Krisztina

(Forrás: VK/Izraelinfo/ Index)

 

Kapcsolódó

Orbán “AKÁCIÓ”-ja Izrael?

Botrányos izraeli hírszerző cég állt a civilellenes lejárató kampány mögött

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük