Euronews: fontos járványügyi adatokat titkol el a magyar kormány a lakosság elől - Városi Kurír

Sorting by

×

Euronews: fontos járványügyi adatokat titkol el a magyar kormány a lakosság elől

Próbált már konkrét adatra találni a kormány által erre a célra fenntartott weboldalon? Ha igen, megtalálta? Azonban, ha Ön is azok között van, akik hiába lapozgattak, akkor tudniuk kell, nem az Önök “készülékében van a hiba”.

Hirdetés

A médiát nem engedik be a kórházakba, az orvosok nem nyilatkozhatnak

A szlovén és a szlovák hivatalos honlapon az intenzív osztályon lévők száma még magyarul is elérhető, itthon viszont ez nem része a tájékoztatásnak

– írta elemzésében az Euronews. Nem csoda, ha egyre többen hiszik azt, hogy ez a fene nagy titkolózás azért van, mert a valóságnak semmi köze sincs a délelőtti mese matinékhoz amivel rendszeresen etetik az embereket! Az elmúlt egy évben csak a legalapvetőbb adatokat tette közzé a magyar kormány a koronavírus-járvány hazai alakulásáról.

A kórházakba a közmédia munkatársain kívül nem engedik be az újságírókat, az orvosok néhány kivétellel nem nyilatkozhatnak a helyzetről.

Az alapadatokból egyes mutatókat még ki lehet számolni, van is olyan honlap, amelyről jóval többet tudhatunk meg a trendekről, de a lehetőségek korlátozottak. Pedig Európában egyáltalán nem ez az általános, a hivatalos tájékoztató honlapok tele vannak információval és látványos grafikonokkal. Az intenzív osztályon lévők száma Szlovákiában és Szlovéniában még magyar nyelven is szerepel a kormányzati weblapon, a koronavirus.gov.hu-n viszont nincs fent.

Sötétben tapogatózva

A magyar honlapon 6-8 fajta adatot publikálnak, nehezen kereshető formában, és időnként hibásan vagy késve. A felrakott számok egy részét ráadásul napról napra törlik. A megyei fertőzöttségi adatokat például kumuláltan rakják fel, tehát azokból az a nem túl releváns információ tudható meg, hogy tavaly március óta összesen hány pozitív tesztet végeztek el megyénként.

Ha valaki az aktuális helyzetre kíváncsi, össze kell hasonlítania az előző napi (képként feltöltött) adatokat az aznapival. Feltéve, hogy elmentette az előző napi képet, mert azt is naponta törlik a honlapról.

A helyzetre jellemző, hogy a szlovén és a szlovák hivatalos honlapokon magyar nyelven az alapadatok között elérhető az intenzív osztályon lévő betegek száma és az is, hogy a különböző tesztekből mennyit végeztek el egy nap alatt, miközben ezek nem részei a hazai tájékoztatásnak (a szlovéniai magyar nyelvű honlap kevésbé felhasználóbarát, mint a szlovákiai, egy Excel-táblázatot kell megnyitni ahhoz, hogy megtudjuk a napi adatokat magyarul) – írta a portál.

Bénult helyzetben az újságírók

A tájékoztató honlapon és politikusok Facebook-bejegyzésein kívül az Operatív Törzs sajtótájékoztatói és a kormányinfók számítanak még forrásnak a járvánnyal kapcsolatban. Ezeken azonban a beérkezett kérdések közül csak néhányra válaszolnak, hetente akár több száz is megválaszolatlanul marad. A nyilatkozásra kijelölt 2-3 orvost sem könnyű elérni, a többiek pedig maximum név nélkül állnak, állhatnak szóba az újságírókkal. Ha mernek.

„Nincs kitől kérdezni ma Magyarországon. Ha az újságíró talál egy olyan szakértőt, mondjuk egy olyan egészségügyi dolgozót, aki válaszolna a kérdéseire, az nagyon meglepő eset. Merthogy ezek az emberek tartanak attól, hogy milyen következményei lesznek a munkahelyükön annak, hogyha ők egy nyilatkozatot adnak” –

magyarázta Pásztor Emese, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa. A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy az új egészségügyi szolgálati jogviszony csak tovább ront a helyzeten, a szerződésekben kifejezetten szerepel olyan kitétel, hogy

bizalmasan kell kezelni a munkahelyhez kapcsolódó adatokat.

További probléma, hogy a közérdekű adatigénylésre adott válasz határidejét 15-ről 45 napra emelték,

amit újabb 45 nappal megtoldhatnak a hatóságok, arra hivatkozva, hogy a válaszadás akadályozná a járvány elleni védekezést. Így egy újságíró a kérdésére adott esetben három hónap múlva kaphat – addigra nagy valószínűséggel már régen elavult – választ az ügyeletes szervtől.

További részletekért kattintson!

 

kormány
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

3 hozzászólás

 • 2021.03.16 - 13:35
  Közvetlen hivatkozás

  Ez egy nem normális ország nem normális kormánya.Mi,az emberek vagyunk nagyrészt hibásak ebben,hogy ez az elképesztően korrupt banda még mindig itt tud garázdálkodni (az utolsó fillérünkig
  Irigyeljük a románokat,hogy ők tökösebbek tudtak lenni,és elzavarták a gané,korrupt kormányukat.Azóta le is előztek bennünket ezerrel.Reméljük,hogy ’22 után velünk is megtörténik a csoda

  Válasz
  • 2021.03.16 - 18:27
   Közvetlen hivatkozás

   Most tájékoztatták a nagy érdeműt, hogy nőtt a fidesz támogatottsága. Számomra érhetetlen miért, de úgy látszik vannak akik ezt a cenzúrázott tájékoztatást szeretik. Nem hallanak róla, tehát nincs.

   Válasz
 • 2021.03.16 - 16:14
  Közvetlen hivatkozás

  Kitől lehet kérdezni??? csak OV ” hitler” diktátorunktól lehetne, mivel ö az állam maga, de ö meg annyira elmebeteg hogy inkább a saját hatalom megtartásával van elfoglalva mint a néppel bármit is közölne, de amilyen skizofrén úgysincs sem terv sem normális virus védelem , ezért csak baromságok tudna közölni , ami kipattan egy beteg elméből

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.