Jöhet a harmadik oltás? - Városi Kurír

Sorting by

×

Jöhet a harmadik oltás?

Egyre nagyobb biztonsággal kijelenthető, hogy a forgalomban lévő vakcinák az új koronavírus-variánsok, így az indiai változat, ellen is védelmet nyújtanak. Ennek ellenére vizsgálni kezdik, hogy növelheti-e egy harmadik oltási dózis a mutánsokkal szembeni védelmet.

Hirdetés

A koronavírus indiai variánsát eddig mintegy 3 ezer esetben azonosították Nagy-Britanniában

Az eddigi vizsgálatok alapján azonban a jelenleg használt vakcinák hatékonyak az indiai mutánssal (hivatalosan B.1.617.2) szemben. Júniusban viszont – a világon először – kísérleti oltási program indul az országban. Azt próbálják kideríteni, hogy három oltási dózis beadásával még tovább lehet-e növelni a vakcinák hatékonyságát, különösen az új variánsokkal szemben. A programot irányító Southamptoni Egyetem háromezer olyan önkéntes jelentkezését várja, akik már decemberben vagy januárban kapták meg az első oltási dózist.

Addig is így próbálják megállítani a terjedést

Az indiai koronavírus-változat gócpontjának számító északnyugat-angliai körzetekben egyébként tömeges, koncentrált szűréseket és oltási programokat indítottak. Ugyanezzel a módszerrel sikerült már megállítani a koronavírus dél-afrikai variánsának elterjedését. A külföldre készülőket pedig arra kérik, ne vakációzzanak olyan országokban, amelyeket a sárga kategóriába soroltak. Jelenleg ebben a kategóriában van Magyarország is, csaknem az összes többi EU-tagállammal együtt. Portugálián kívül egyetlen EU-tagország sem került fel a zöld listára, amelyen azok a országok szerepelnek, ahová az Angliában élők most már turisztikai céllal is elutazhatnak, és visszatérésük után nem kell karanténba vonulniuk.

Itt tart az oltási program

A brit felnőtt lakosság több mint 70 százaléka megkapta már a COVID-19 elleni oltás első dózisát, és csaknem 40 százaléknak mindkét adagot beadták. A brit kormány oltási menetrendjének legfontosabb célkitűzése jelenleg az, hogy július 31-áig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az első oltási dózist.

VIA / Házi Patika

A nagyon közelmúltból

 

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Jöhet a harmadik oltás?

  • 2021.05.21 - 11:35
    Közvetlen hivatkozás

    2022-ben 120 milliárd forintba kerülne a 19 millió adag Pfizer-vakcina, és csak azt rendelhetne a kormány, ezért nem rendel. Mert van elég vakcinánk. Kínai, főleg. Ja, meg a raktárakban havi 90 millióért őrzött, méregdrágán vett sok ezer lélegeztetőgép, az is van. A Pfizer bizonyított a mutánsok ellen, sokak szerint az a legjobb, de a kormány /OV/ sajnálja rá a pénzt. Nem számít, lesz-e 4. hullám /szerintem lesz, főleg ha tényleg feloldják a maszkviselési rendeletet/, bespájzoltunk eleget. Nem számít, hogy a szakértők szerint a kínaiból 3. is kell, és lehet, hogy a többiből is. Takarékosak. Az életünkkel, az egészségünkkel. Nem a betonnal, a stadionokkal, Fudannal, vadászati világkiállítással, Moto GP-vel. Ja, és lehet majd tüntetni. Külföldi templomokra van pénz. Külföldi sportlétesítményekre van pénz. Hungary Helps. Csak a csóró magyarokon nem segít. /Családi pótlék emelésre 11 éve nincs keret. Minimálnyugdíj-emelésre 11 éve nincs. Azazhogy, most emeltek pár száz forintot. Vakcinára fölösleges költeni. Hiszen van elég. Meg hát lesz saját vakcinánk. Biztos sokkal kevesebbe fog kerülni, főleg, ha az új gyárat ML építi majd. Ja, és ha jól tudom, első generációs vakcinánk lesz. De jó nekünk! Meg lesz egy szuperkórházunk, gondolom, EU-s forrásból is, és vajon ki fogja megépíteni? Na, ki?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.