McCain szenátor posztumusz üzenete: meggyengülünk, ha falak mögé rejtőzünk

Nagyszerűségünket gyengítjük, ha a hazafiasságot összetévesztjük a törzsi vetélkedéssel – írta a nemzethez intézett posztumusz üzenetében John McCain szenátor. 

A szenátor közvetlenül a halála előtt vetette papírra gondolatait, amelyeket szoros barátja és két elnökválasztási kampányának menedzsere, Rick Davis olvasott fel Phoenixben, az arizonai szenátus épületében hétfőn.

Amerika legnagyobb erényeiről szólva John McCain azt hangsúlyozta, hogy a patriotizmus és a törzsi rivalizálások összekeverése “a sértődés magvát hinti el és gyűlöletet és erőszakot kelt szerte a világban”.

Leszögezte: “meggyengülünk, ha falak mögé rejtőzünk, ahelyett, hogy lebontanánk ezeket, ha kétségeket táplálunk elveink nagyszerűsége iránt, ahelyett, hogy bíznánk mindig változást hozó erejükben”. Az amerikai nép “nem a származás és a rög, hanem az elvek nemzete” – írta a republikánus politikus.

A szenátor arra biztatta honfitársait, hogy ne essenek kétségbe “jelenlegi nehézségeink miatt”.

Az üzenetet Rick Davis a szenátor “utolsó szavaiként” interpretálta. Mint felolvasta, John McCain fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy “büszke amerikaiként élt és halt meg”.

Rick Davis megerősítette: Donald Trump elnök nem vesz részt sem McCain szenátor búcsúztatásán, sem a temetési szertartáson. Sajtóértesülések szerint ez a McCain család kifejezett kérése volt.

A Fehér Házon már nincs félárbócon a zászló

A Fehér Házon hétfőn már nem engedték félárbócra a zászlót a szombaton elhunyt John McCain szenátor halála miatt.

Az amerikai szenátus két vezető politikusa, Mitch McConnell, a republikánus frakció és Chuck Schumer a demokrata párti politikusok csoportjának vezetője együttesen intézett felhívást a Fehér Házhoz, hogy engedje félárbocra a nemzeti lobogót, és hagyja így jövő szombatig, John McCain búcsúztatási szertartásának végéig.

Egyes kommentárok ezzel kapcsolatban Donald Trump elnök  és John McCain ellentmondásos viszonyát boncolgatják.

A szenátor szombati halála óta több kommentár és elemzés is felemlegeti, hogy az elnök és a néhai arizonai szenátor – bár mindketten a Republikánus Párt politikusai – többször és élesen ütközött egymással, lényegében azóta, hogy Donald Trump bejelentette indulását az elnökjelöltségért. Trump a kampány idején például azt mondta, hogy a vietnami háborúban öt évet hadifogságban töltött és többször megkínzott McCain nem is volt háborús hős, mert szerinte az a hős, aki nem esik fogságba.

Elnökjelöltté választása után McCain is támogatásáról biztosította Donald Trumpot, ám ezt visszavonta, amikor Trumpról nyilvánosságra került egy évekkel korábbi videó, amelyen az akkor még üzletember Trump sértő megjegyzéseket tett nőkre. Éles volt a konfrontáció akkor is, amikor 2017 őszén John McCain voksán múlt az előző elnök, Barack Obama nevével fémjelzett egészségbiztosítási törvény visszavonása és a szenátor nemmel szavazott.

John McCain erőteljesen bírálta az elnök Oroszországgal kapcsolatos politikáját és különösen élesen fogalmazott a Helsinkiben tartott amerikai-orosz csúcstalálkozóról, ahol Trump arról beszélt, hogy hisz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amikor azt állítja, hogy Moszkva nem avatkozott be a 2016-os amerikai választási folyamatba. “Emberemlékezet óta ez volt egy amerikai elnök legszégyenletesebb  megnyilvánulása” – írta közleményében McCain és a csúcstalálkozót “tragikus tévedésnek” minősítette.

Trump nem volt hajlandó méltatni John McCaint

A kommentátorok megjegyzik: Donald Trump szombaton ugyan Twitter-bejegyzésben fejezte ki részvétét, de a Fehér Ház nem adott ki külön közleményt John McCain halálakor.

A The Washington Post értesülései szerint John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Sarah Huckabee Sanders szóvivő szombaton este sürgette az elnököt, hogy adjon ki közleményt a szenátor elhunyta alkalmából, méltatva katonai érdemeit és szenátusban végzett munkáját, és nevezze “hősnek” a néhai politikust. A hivatalos közlemény szövege már John McCain halála előtt elkészült, szombaton este Sarah Huckabee Sanders és munkatársai még “fésültek” a szövegen, és aláírásra készítették elő az elnöknek, de végül nem adták ki. Donald Trump ragaszkodott ahhoz, hogy csak a rövid – McCain méltatását mellőző – Twitter-üzenetet tegye közzé.

A Fehér Ház az alelnök és a kormányzat egyes tagjai megemlékező és az elhunyt szenátort méltató közleményeit tette közzé.

A McCain család kifejezett kérése volt egyébként, hogy a szenátort a kormányzat nevében ne Donald Trump, hanem Mike Pence alelnök búcsúztassa.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Meghalt egy eminens jobboldali politikus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük