BlogbazárKiemelt hírek

Karácsony szerint így lehet elszámoltatni a közvagyon elrablóit – “az ellenzéki oldal általam nagyra becsült prominensei is eltévedni látszanak az elmúlt évek jogelméleti vitáinak útvesztőiben”

Karácsony szerint így lehet elszámoltatni a közvagyon elrablóit - "az ellenzéki oldal általam nagyra becsült prominensei is eltévedni látszanak az elmúlt évek jogelméleti vitáinak útvesztőiben"

Akkor hát ismét újra arról, hogyan lehet jogszerűen, szigorúan a törvényesség keretei között az állami intézmények hatékony és határozott működtetésével elszámoltatni a közvagyon elrablóit, és elérni, hogy a lehető legtöbb elvitt pénz visszakerüljön a közösbe. Azért is kell erről újra és újra beszélni, mert a jelek szerint az ellenzéki oldal általam nagyra becsült prominensei is eltévedni látszanak – talán nem függetlenül az előválasztási szimpátiáiktól – az elmúlt évek jogelméleti vitáinak útvesztőiben. Aki miniszterelnöknek készül, annak a jól hangzó szlogeneken és a nagy fogadkozásokon túl mindig tudnia kell válaszolni egy kérdésre: hogyan?

9 pontban arról, hogyan történik az elszámoltatás és a jóvátétel, ha rajtam múlik:

1. Az Orbán-rezsim nem jogállam

De ha nem jogállam, akkor létezésének alapját sem a jog adja. Hanem a közpénz. A NER gazdasági zászlóshajói szinte csak ott tevékenykednek, ahol az állam vagy direkt megrendelésekkel vagy szabályozóként garantálja a profitot. A hitelbiztosítéki nyilvántartás tanúsága szerint a birodalom jórészt százmilliárdos nagyságrendű hitelből épült fel, ráadásul javarészt állami helytállás mellett a „saját” bankcsoport által folyósított kölcsönökből. Itt kell hát kezdeni.

2. Ha vissza akarjuk építeni a jogállamot, márpedig vissza akarjuk és vissza fogjuk építeni, akkor a megoldásainknak jogszerűnek kell lennie

Ez az egyik feltétel. A másik, hogy a 2022-es választás nem valamiféle visszavágó, hanem valódi változás kell legyen. Ha valaki azt mondja, majd az ellenzék fog egyszerű többséggel alkotmányozni, akkor csak visszavágót játszunk, azt meg minek? Alkotmányozni nem parlamenti többséggel, hanem társadalmi többséggel lehet, ennek módja a jó kormányzás, a nyitott alkotmányozási folyamat és az alkotmány népszavazással történő megerősítése.

3. Orbán alkotmánya egy árulás

Ezt vissza kell küldenünk a múlt hordalékai közé. Hogyan? Ezt úgy tesszük meg, hogy kormányzásunk első lépéseként módosítjuk a 2008. évi XXVII-es törvényt. Ezzel elérjük, hogy az új kormány tagjai nem tesznek esküt Orbán Alaptörvényére, hanem a demokrácia, a jogállam, az összetartó társadalom és az igazságtétel ügyére tesznek fogadalmat. És az új miniszterelnök ezt kéri számon kormánya tagjain minden egyes nap.

4. De persze egy mégoly fontos eskütől önmagában még nem lesznek elszámoltatva a bűnösök, és nem kerül vissza a közvagyon oda, ahova való, a közösbe

Ezt nem lehet, nem is szabad máshogy kezdeni, minthogy elzárjuk a pénzcsapokat. Hogyan? A NER gazdasági hátországa akkor tud életben maradni, ha évi mintegy százmilliárd forint friss állami pénz érkezik bele, illetve fennmaradnak azok az állami szabályozói rendelkezések, amelyek az ő érdekeiket szolgálják. Ennek hiányában a maguknak adott hiteleket sem tudják törleszteni, nemhogy a politikai slepp eltartására tudjanak fordítani forrásokat. Így hát ki kell mondanunk, hogy az ezen gazdasági szereplőkkel kötött szerződések teljesítését a következő kormány fel fogja függeszteni. Sem új megrendelés, sem új állami hirdetés, sem kedvező, szabályozott ár nem lesz ezen vállalatok számára, a fennálló szerződések alapján pedig mindaddig nem teljesítünk kifizetést, amíg azok jogszerűségéről minden szempontból nem győződünk meg. Az Orbán-hátország kiépítéséhez használt banki hitelezéshez biztosított állami forrásokat visszavonjuk. A pénzcsapok elzárása – az ismert hitelszerződések és a NER cashflowjának elemzése alapján – mintegy fél év alatt felszámolásba fordítja át a NER államfüggő vállalkozásait. Az állam így teljesen jogszerűen cselekszik, nem tesz mást, mint felszámolja az árnyékállamot.

5. A csapok elzárása megdöntheti a hátországot, de a bűnösök elszámoltatásához még kevés

Sokan félnek attól, hogy a jelenlegi legfőbb ügyész irányításával szabotálja majd az elszámoltatást. Hogyan lehet ezt kivédeni, már azon túl, hogy Polt Péter eltávolítására is felhatalmazást kérünk a választóktól? Jogszerű, egyszerű többséggel történő jogalkotással a létezőnél is jobban korlátozhatóak az ügyészség lehetőségei, hogy a nyomozó hatóságok által folytatott nyomozást kisiklasson. A kormánynak mind joga, mind lehetősége van arra, hogy az általa irányított nyomozó hatóságokat, vagyis a rendőrséget és a NAV-ot rábírja a NER tagjai által elkövetett bűncselekmények felderítésére. Az is az új kormány döntése lesz, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, így az uniós támogatásokat érintő (márpedig ma mi nem érint ilyet), rendesen lenyomozott ügyekben majd vádat emel az Európai Ügyészség, ha a magyar ügyészség megpróbálná elkummantani azt.

6. Az elmúlt napokban sokan értetlenkedtek azon, hogyan utasíthatja az új kormány adóhatóságot a fideszes oligarchák számláinak vizsgálatára, esetleg zárolására

Mondom, hogyan. A NAV a Kormány irányítása alatt álló szerv. Az irányítás magában foglalja az utasításadás jogát. Egyedi ügyben nem vonhatja el a kormány a NAV hatáskörét és nem adhat jogszabálysértésre utasítást, természetesen. Ugyanakkor az új kormány minden további nélkül, és jogszerűen elrendelheti például, hogy minden állami mélyépítési beruházásnál folytasson le az adóhatóság haladéktalanul célellenőrzést, és ha fiktív számlázásra utaló gyanút lát, akkor a jogszabályi keretek között úgynevezett előzetes biztosítási intézkedést alkalmazzon. Hogy speciel a mélyépítési beruházások jelentős részét Mészáros Lőrinc cégei végzik? Hát, nem kellett volna komplett iparágakat ellopni.

7. A jogelméleti viták helyett, de legalább mellett az elszámoltatáshoz és a jóvátételhez működtetni kell az államot

Hogyan? Például az online számlázás rendszerének felhasználásával a NAV gyakorlatilag egy lekérdezéssel fel tudja deríteni a korrupciós pénzek kilopásához használt számlagyárakat. Az uniós pénzek jogellenes elköltésének felderítésében is minden adat és papír a kormányzat részeként működő irányító hatóságok rendelkezésére áll, hiszen komplett elszámolásokat kellett leadni, hogy a pénzfelhasználás formálisan megfeleljen az uniós követelményeknek. Csak akarni kell, és napok alatt megindíthatóak olyan adóigazgatási és uniós szabálytalansági eljárások, amelyek keretében a kormány irányítása alatt álló szervek jogszerűen zár alá vehetnek pénzeket, ingatlanokat és üzletrészeket

8. Hogyan lehet elkerülni az eddigi elszámoltatási nekibuzdulások kudarcait?

Az igazságtétel és az elszámoltatás a gazdasági bűnüldözés szakmája, aminek a valós eredményeit lehet és kell is kommunikálni – de mindenekelőtt csinálni kell azt. Miközben az új kormányzat nyilvánvalóan nem mondhat le egyetlen bűncselekmény felderítéséről sem, az elszámoltatás kezdeti és döntő szakaszának célzottnak kell lennie.

9. Remélem, sikerült megértetni, hogyan lehet hatékony kormányzással igazságot tenni.

Kell válaszolni arra is, mindezt miért? Négy okból. Az első, hogy a NER árnyékállamának gazdasági hátországát felszámoljuk. A második cél az, hogy morális elégtételt lehessen adni a nemzetnek: ez nem lehet többé egy következmények nélküli ország. A harmadik cél az, hogy minden, mondom minden eljövendő kormányzat megtanulja a NER haszonélvezőinek példájából, hogy a hatalommal való visszaélés útján szerzett vagyon elveszhet. A negyedik cél, hogy a politikai közösség javára vissza lehessen szerezni az ellopott vagyont, és azt a társadalom 99%-a számára adott jóvátételre lehessen fordítani.

Forrás

Kapcsolódó

 

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Karácsony szerint így lehet elszámoltatni a közvagyon elrablóit - "az ellenzéki oldal általam nagyra becsült prominensei is eltévedni látszanak az elmúlt évek jogelméleti vitáinak útvesztőiben"
illusztráció: V.K.

Comments (2)

 1. “Tarjányi Péter – aki 2002-ben részt vett az átvilágítás folyamatában – szerinte az átvilágítások sikeresek voltak, sokkal hamarabb sikerült a hatalomátvétel is…”
  AZTÁN MI IS TÖRTÉNT ?:
  “Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi.”
  ” Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni,..”
  ***
  Hány éves vagy fiam, 22, 32, 42, és te még mindíg olyan hülye vagy, hogy hiszel abban a mesében, hogy most másképp fog történni ?

Szólj hozzá!