Kásler: a gyógyszerészek eleve “kérdőjellel” szerepeltek a kormány elé került díjazottak listáján… Frissítve a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökének válaszával

A hétvégén napvilágot látott kormánylistából kiderült, hogy az egészségügyieknek beígért bruttó 500.000 forintos juttatásból sokan kimaradnak. Kásler Miklós arcátlan indokkal magyarázta a döntést.

Volt (van) képük hozzá!

Kásler Miklós a Demokrata című kormányközeli lapnak adott rövid válaszában kifejtette, hogy miért maradtak ki komplett szakmák a kormány egyszeri, 500 ezer forintos juttatásából. Franka Tibor kérdésére az emberi erőforrások minisztere kifejtette, hogy

a gyógyszerészek eleve “kérdőjellel” szerepeltek a kormány elé került díjazottak listáján.

Ennek oka szerinte, hogy

„az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi”.

Hozzá tette:

„A gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna”

És a többiek?

„A gyógytornászok és az idősotthoni dolgozók, illetve a házi segítségnyújtók azért maradtak ki, mert a munkáltatójuk, egyben fenntartójuk is az illetékes egyház, a vállalkozó, az egyesület, vagy éppen az önkormányzat. Sajnos így nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel”

– folytatta a miniszter, bár azt ő is elismerte, hogy az ő munkájuk a járvány idején kifejezetten veszélyesnek számított, ezért

„hála és köszönet illeti őket”.

A cikk írója (volt jobbikos kerepesi polgármester) szerint ilyen alapon akár a taxisok és a bolti eladók kérhetnék a juttatást, aminek

„szigorú határokat kell szabni. Ettől lesz igazán értékes és megérdemelt.”

Nyílt levélben reagált Kásler Miklós nyilatkozatára a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke

Hankó Zoltán már alapvetően megadja a levél felütését azzal a megfogalmazással, amelyben azt írja,

„nem ellenzéki támadás. Magyar (pontosabban székely-magyar), nemzeti elkötelezettségű, hívő és konzervatív értékrendű ember vagyok.”

Mint írja, a

gyógyszertári dolgozók joggal várták, hogy beletartoznak a „minden egészségügyi dolgozó” fogalomba.

„haszon” (profit) helyett valószínűleg a „hasznonkulcs” (árrés) kifejezést akarta használni…

Hankó Zoltán úgy véli, Miniszter úr a „haszon” (profit) helyett valószínűleg a „hasznonkulcs” (árrés) kifejezést akarta használni, de ez sajnos még így sem igaz. Ma a közfinanszírozott gyógyszerek fogyasztói árának százalékában kifejezett, miniszteri rendeletben rögzített átlagos árrése már csak 10 (!) százalék körüli, ráadásul egyre több olyan gyógyszert forgalmaznak a gyógyszertárak, amelynek árrése még a beszállítónak kifizetendő összeg banki átutalási költségét sem fedezi. A szabadáras egyéb termékek árképzése ezt a kiesést csak részben kompenzálja, a vidéki kisforgalmú gyógyszertárak helyzete pedig egyre nehezebb.

Évek óta eredmény nélkül könyörgök a korrekcióért,

ráadásul úgy, hogy az ágazati átlagbér jóval a nemzetgazdasági átlag alatt van.”

Majd tovább folytatja Kásler kiosztását:

„Sokáig nem értettem, hogy Miniszter úr tavaly ősszel miért kezdeményezte

nagykereskedői érdekkörbe tartozó speditőr cégek közvetlen lakossági gyógyszerértékesítésének lehetővé tételét, és miért támogatta az őáltala vezetett tárca gyógyszerautomaták tömeges telepítését, továbbá boltokban és postahivatalokban a gyógyszerforgalmazás engedélyezését.

Miniszter úrnak ebből az interjúból kisejlő álláspontja alapján vált egyértelművé számomra, hogyan gondolkodik a gyógyszerészekről.

Lehet, hogy egyszerűbb lett volna ezt és az egyszeri juttatással kapcsolatos álláspontot már a március 20-i levélben leírni, és nem a járvány lecsengésekor ország-világ tudomására hozni. Talán most kevésbé lennének frusztráltak a kollégáim.”

Hankó Zoltán jelezte, továbbra is elkötelezett az együttműködés folytatása érdekében.

„De fontosnak tartottam azt is egyértelművé tenni: nagyobb kárt okoz az egyszeri juttatás elmaradásához kapcsolódó miniszteri kommunikáció, mint annak az összegnek az elvesztése, amit a gyógyszertári gyógyszerészek és (szak)asszisztensek a Kormány által ígért, „minden egészségügyi dolgozónak járó” egyszeri juttatásával reméltek.”

– zárja levelét a gyógyszerészi kamara elnöke.

tüntetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük