Gábor György: Mao Ce-Tung Vörös könyve és Moammer Kadhafi Zöld könyve után készül Európának Orbán Viktor Narancs könyve - Városi Kurír

Sorting by

×

Gábor György: Mao Ce-Tung Vörös könyve és Moammer Kadhafi Zöld könyve után készül Európának Orbán Viktor Narancs könyve

Szokás pontokba szedve felsorolni állításokat, elvárásokat, kéréseket, követeléseket vagy parancsolatokat. A pontokba foglalt mondandó didaktikus célokat is szolgálhat, s memorativaként is betöltheti szerepét.

Hirdetés

Ezt teszi például a Tízparancsolat,

amely nem kazuisztikus, hanem apodiktikus rendelkezéseket tartalmazó szöveg, s amely népet és civilizációt konstituált. Vagy az 1848-as 12 pont, amely a forradalom legalapvetőbb követeléseinek összefoglalása. Vagy az 1956-os forradalom 16 pontja, az ország egyetemistáinak követelménylistája, amely itt-ott ellentmondásos ugyan, de amely futótűzként elterjedve a forradalom voltaképpeni programját képezte.

Most olvasom Orbán hét pontját,

amely fizetett hirdetésként jelent meg néhány nyugati lapban, s amely a legelemibb kételyt vagy dilemmát nélkülözve, egyúttal ellentmondást nem tűrve, odaüzent, hogy mi a teendője a nyugati világnak a jövőt illetően. Teszi ezt annak az országnak a miniszterelnöke, amely ország az Európai Unió GDP-jének 1%-át (0,9%) sem éri el.

Vicces ez az orbáni hét pont: komoly érvelésre és kifejtésre váró állítások, ám ahelyett, hogy Orbán (vagy szorgos agytrösztje) egy elemző dolgozatot írt volna, vitát generáló állításokkal, elegáns dichotómiákkal, inkább fogta magát, és közpénzből szétküldte privát elvárásait.

Ebben a formában és célzattal az orbáni hét pont a dilettantizmus kvintesszenciája:

többnyire a dilettánsok szokása pontokba foglalni állításaikat, ezzel megspórolva az érdemi–tartalmi kifejtést, miközben a pontokba szedett szöveg a tudományosság (átgondoltság, elmélyültség) látszatát keltheti. Az odavetett és kibontatlanul maradt állítások ráadásul implikálják a következő kérdést: miért hét pont?

Miért nem nyolc? Tizennégy? Huszonhét? Harminckilenc? Vagy százegy, hiszen a kiskutyákból is épp százegy volt.

Így néz ki Orbán harca!

Mao Ce-Tung Vörös könyve és Moammer Kadhafi Zöld könyve után készül Európának Orbán Viktor Narancs könyve.

Forrás

Háttér

A Jyllands-Posten nevű dán lap szombati számában egy egész oldalas hirdetést közölt a magyar kormányfő, a hirdetésben hét pontban ír arról, milyennek szeretné látni Magyarország az EU jövőjét. A hirdetésben Orbán Viktor hét javaslatot fogalmaz meg dánul

“az Európai Unió jövőjéről”.

Orbán a hirdetésben azt állítja, hogy Brüsszelben egy olyan szuperállamot építenek, amelyre senki sem adott felhatalmazást.

“Nemet mondunk az európai birodalomra”

– áll az első javaslatban. Nem a dán hirdetés az egyetlen, valószínűleg egy tudatosan felépített kampányról van szó, mert ugyanez a hirdetés – spanyol nyelven – egy spanyol lapban is megjelent szombaton.

 

könyv

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

  • 2021.06.27 - 21:15
    Közvetlen hivatkozás

    Igen, ez az elbizakodottság jele, hogy amit Orbán tábornoki affinitásából ki tud hozni, harc mindhalálig, az ismétlődik, jóllehet, most saját elképzelését vetíti ki az EU tag országokra.Velünk nem beszélte meg, de sebaj, az EU-s képviselőnknek eljuttatjuk állampolgári elképzelésünket a kontinens jövőjéről, nekem fontos, hogy a magyar kultura értékeit tudassuk az EU-ban, egy tudás alapú EU-s szövetséget létesítünk, melynek fő alap értéke a humanizmus és a párbeszéd. Jöjjenek ide az EU-s bizottsági tagok, és közvetlenül konzultáljanak velünk állampolgárokkal, legyünk egy nagy család. Nem tudom, hogy miért gondol Orbán birodalomra, amikor az EU most hirdette meg, hogy mondjuk el javaslatainkat a közös jövőről.Nekem fontos lenne, hogy az európai tudósok elképzeléseit megvalósítsuk és ebben legyen párbeszéd, hiszen sok szakbizottság van, valamelyik fontos témában mi is tudunk új szempontot hozzátenni..

    Válasz
  • Visszajelzés: Gulyás, amint nem keveri a sportot és a politikát - A miniszterelnökséget vezető miniszter mélysége.... - Városi Kurír

  • Visszajelzés: Már szakad a cérna az egyébként békés professzornál is? - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.