Ki szeretne ilyen országban élni?

Szörnyű ország az  amit a videón látunk. Eddig nem akartam megszólalni Niedermüller Péter történetében, mert úgy éreztem: nem vagyok elfogulatlan, ismerem és kedvelem őt. De most már szólni kell.

Éppen mivel ismerem őt, mondhatom: ő az utolsó, akivel kapcsolatban a rasszista szó valaha eszembe jutna

Tudományos és közéleti munkássága éppen a megkülönböztetés, megalázás elleni küzdelemről szól. Talán ez az oka, hogy -noha néztem az ominózus TV-beszélgetést- bennem közben fel sem vetődött, hogy valami rosszat hallok. Valószínűleg értettem a “képződmény” szó (így, egyes számban!) jelentését, ezért tudtam, hogy nem emberekre, hanem egy kreálmányra vonatkozik.

Egy “politikai termékre”, amilyen G. Fodor vallomása szerint a Fidesz számára valaha a “polgár” volt, most meg egyre inkább annak a “fehér, keresztény, heteroszexuális férfinak”, az ezzel fémjelzett értékrendnek az ideológiai fantomképe, amelynek jegyében pl. az USA-ban a “White Pride” tüntetéseit szervezik, és amelynek gyökerei a Ku-Klux-Klanig vezetnek.

Ebben a politikai termékben a “fehér” egyedül annyit jelent,

hogy nem holmi színes bőrű, a “keresztény” pusztán annyit, hogy nem zsidó vagy muszlim, a heteroszexuális, hogy nem meleg (mint a videóban hallhatjuk, nem “buzi”). A férfi pedig annyit, hogy nem a mégiscsak másodrendű női nemhez tartozik. A termék lényege az, hogy e tulajdonságok birtokosa önmagában ezek miatt értékesebb, mint a többiek – legalábbis ennek a szemléletnek a sugallata szerint.

Mondom: én értettem, és egyértelműnek találtam. De ettől még lehet, hogy mások nem

Főleg, hogy feltehetőleg nem is látták az adást – nem hinném, hogy a tüntetés résztvevői közül túl sokan az atv törzsnézői volnának. Lehet, hogy Péter helyében nekik kimondtam volna: sajnálom, ha nem értettetek meg, ha megbántódtatok. Ám a szándékos csúsztatóktól,a vért követelő embervadászoktól eszem ágában sem lett volna nekem sem bocsánatot kérni.

A demonstráción bőven lehettek mind a két csoportból

Ne hívjuk őket “felhergelt Fidesz-nyugdíjasoknak”, én sem szeretem, ha “szoci nyugdíjasakon” gúnyolódnak a mi rendezvényeink kapcsán. Inkább próbáljuk még jobban, még világosabban megértetni magunkat. De az elfajult hajsza szervezői és a verekedők iránt már nincs bennem megértés. Bayer Zsolt kapcsán elég annyi, amit a 24.hu írt:

“Ezzel a lendülettel Németh Szilárdból két héten belül vega lesz”.

Nem sorolnám azokat az eseteket sem, amikor a Püspöki Konferencia nem érezte szükségét a hasonló megszólalásnak.

Amit viszont illik szóba hoznom, az Kövér “köteles beszéde”

Mintha többen egy kalap alá vennék a két történetet..Szerintem nem lehet. Noha nem gondolom, (nem is mondtam soha), hogy Kövér fizikailag akasztatni készült, de szavait és szemléletét, pláne egy gyűlölködő beszédeiről elhíresült politikus szájából, ma is elfogadhatatlannak tartom. Ha nem lettek volna azok, a Fidesz nem is próbálta volna letagadni. A bíróság azonban hangfelvételek alapján megállapította, hogy Kövér tényleg több fórumon is azt mondta: ha hinnénk a kormányzásuk fényes eredményeiben kéltelkedőknek, jobb volna felakasztani magunkat. De még jobb, ha ezek a kritikusok tesznek így, mert “nélkülük többre megyünk”.

Én viszont nem gondolom, hogy többre megyünk azok nélkül, akikkel most még elhitették: “Niedermüllerék Szent István ezeréves örökségét akarják eltörölni”, mint Hollik dörögte a tüntetésen. Dolgunk van egymással.

De ha már Kövér

Akkor én vittem a Fidesz székházába az MSZP levelét. Szó szerint nem emlékszem, de valami ilyesmi állt benne:

“Miért olyan nehéz azt mondani, hogy Önök sem ilyen országban akarnak élni?”

A megbízottjuk azzal akart tromfolni, hogy húsvét lévén a levélért cserébe adott egy csokitojást. Most is azt kérdem: ugye, nem ilyen országban akarunk élni? És még csokitojást sem kérek érte.

Forrás

3 hozzászólás

 • Avatar
  2020.02.01 - 11:01
  Közvetlen hivatkozás

  Én is megértettem egyszerű ember létemre, és érthetetlen számomra,hogy tőlem úgymond iskolázottabb felsőtízezer mit nem értett ebből meg,vagy miért nem vette a fáradságot ahhoz,hogy rákeressen az eredeti videóra,és nem pedig ok nélkül keresztény embeként egy embert meglincseljenek.Persze Bayerék is nagyon tudják hogy mi volt az értelme ennek a beszédnek,és fontosnak tartották,hogy valamilyen módon elkezdjék gyorsan a takarójukat visszahúzgodni.De hogy ennyi embert megvezessenek,és visszaéljenek azok bizalmával…egyszerűen hihetetlen,hogy megtudják tenni még mindig.
  Egyébként meg utána lehetne nézni honnan citálták össze ezt a sok idős embert a tüntetéshez. Nem lehet,hogy a nyugdíjas és az idősek otthonából vezérelték ki a megtévesztett időseket? Mert a mentális állapotuk igencsak arra engedett következtetni.Mert talán csak az ápolószemélyzet lehetett az a kevéske fiatal,aki közöttük volt.Látszott hogy halvány fogalmuk sem volt hogy mit keresnek ott,csak skandáltak,és ingyencirkuszban érezték magukat.Ahelyett,hogy a nevetségesen kevés nyugdíjaiért tüntetnének.
  Egyszóval nekem is érthető volt Niedermüller úr beszéde.Viszon azoktól akik ezt az egyszerű gondolkodásuk miatt nem értették meg, tényleg bocsánatot kellett volna kérnie.hiszen az ATV-ben az egész orsszághoz beszélt.Az meg sajnos nem szokott,vagyis elszokott az önálló gondolkodástól.Amit pedig a tüntetés után elmondott a Nyugati folyóírat riporterének, azt néhány nappal előtte jobb lett volna ,vagyis rögtön részletesen az állampolgárok részére elmondani magyarázatként.

  Válasz
  • Avatar
   2020.02.01 - 12:40
   Közvetlen hivatkozás

   alapvetően hibás a gondolatmenet, Öné és Lendvai Ildikóé is;
   OV két alapelvre építette fel a fidesz gépezetet:
   1/ divide et impera
   2/ panem et circenses
   cirkusz kell, és bármi áron bármiből azt csinálnak, hogy a közösségük kitombolhassa magát, és mindenki mást megalázhassanak, megsemmisíthessenek;
   a legtragikusabb az egészben, hogy a gépezet elszabadult, önjáróvá vált, megvalósult egy rémálom;
   itt érvelésnek, értékek keresésének semmi értelme;
   tükröt kell tartani eléjük, visszasugározni a rossz energiát

   Válasz
 • Avatar
  2020.02.03 - 21:23
  Közvetlen hivatkozás

  Kedves b+v, higgye el, a zsigeri gyűlölet rossz tanácsadó. Ön már ott tart, hogy azt gondolja, amit deklarál, az automatikusan úgy is van.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük