Sorting by

×

Kiderült: Borkai csak “mellékszál volt” a botrányvideó-ügyben

A Borkai-ügyben váratlanul vádat emelt a Fővárosi Főügyészség, összesen hat ember ellen. A vádak szerint ők voltak azok, akik az egykori polgármesterről és barátairól kompromittáló, szexuális tartalmú felvételeket készítettek egy horvátországi jachtos kiruccanás alkalmával – foglalta össze a Blikk a fejleményeket.

Emlékeznek?

2019 októberében, röviddel az önkormányzati választások előtt egy ismeretlen, magát Ördög ügyvédjének nevező blogger videófelvételt tett közzé arról, ahogy Borkai Zsolt egy jachton – ügyvédje és barátja, Rákosfalvy Zoltán, valamint több más férfi társaságában – szexel. Borkai Zsolt október 7-én, három nappal a botrány kirobbanása után elismerte a történteket, Rákosfalvy pedig feljelentést tett a rendőrségen, mivel a hajóútról készült felvételekkel korábban meg is zsarolták azokkal a baráti társaságot.

Vádemelés…

A Fővárosi Főügyészség friss tájékoztatásából az derült ki, vádat emeltek azok ellen, akik a felvételeket csinálták és kiötlötték, hogy a hajós parti résztvevőit zsarolják meg a vád szerint.

“A Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje”-ként ismert ügyhöz kapcsolódó zsarolási ügyben összesen 6 személlyel szemben nyújtott be vádiratot a bíróságra.”

Az ügy 6 vádlottja – 3 férfi és 3 nő – egymással rokoni, illetve baráti kapcsolatban áll. A vádirat szerint az ügy egyik nő vádlottja 2018 májusában, egy horvátországi tengeri hajóúton, az utazáson részt vevő több személyről szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket készített. A kompromittáló felvételek készítésére a nőt két vádlott-társa – a barátnője és annak férje – kérte fel, amiért cserébe 100.000 forintot ígértek neki. A felvételek készítését kérő két vádlott célja az volt, hogy az egyik szereplőt majd a felvételek nyilvánosságra hozatalával zsarolják. A kompromittáló felvételeket készítő nő a felvételeket továbbította a két vádlottnak.

Személyes okok

Ezt követően a felvételek a házaspártól a rokonaikhoz, az ügy másik két vádlottjához kerültek. Mindkét házaspár

személyes okokból haragos viszonyban állt az ügy egyik sértettjével, ezért a róla készült kompromittáló felvételeket jogellenesen fel akarták használni.

A vádlottak közül ekkor hárman vettek részt – felbujtóként, illetve bűnsegédként – a zsarolásban (a negyedik később külön próbálkozott az áldozat zsarolásával). Ehhez ügyvédi segítséget is próbáltak igénybe venni, azonban nem találtak olyat, aki képviselte volna őket a jogellenes fellépésben, ezért végül az egyikük egy barátját – aki az ügy hatodik vádlottja – kérte meg, hogy zsarolja meg az illetőt. Az ügyészség nem említi a nevet, de a korábbi cikkekből kiderül:

nem Borkai Zsolt, hanem ügyvéd barátja volt a megzsarolt személy.

Zsarolás

2019 márciusában felkeresték a férfit annak vidéki irodájában, és tudomására hozta, hogy megbízója csak abban az esetben nem hozza nyilvánosságra a róla készült kompromittáló felvételeket, amennyiben kap

12 millió forintot.

A férfi a fenyegetés hatására, tartva a felvételek nyilvánosságra hozatala esetén őt érő jelentős erkölcsi és pénzügyi hátrányoktól, 10 millió forint készpénzt ajánlott, amit a hajóúton részt vett több barátjával egyenlő arányban adtak össze. A férfi pár nappal később átadta a pénzt a közvetítőnek, aki annak nagy részét továbbította a megbízónak.

Az ügynek 9 sértettje van; a fentiek alapján egyikük a különleges személyes adattal visszaélés mellett a zsarolásnak is sértettje.

A várható büntetés

A Fővárosi Főügyészség személyes adattal visszaélés, illetve különleges személyes adattal visszaélés vétsége, valamint zsarolás bűntette miatt a Győri Járásbíróságon emelt vádat.

A főügyészség a szexuális tartalmú felvételeket készítő nővel szemben pénzbüntetés kiszabást indítványozza a vádiratban, a zsarolással is vádolt öt társával szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés az ügyészi indítvány.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.