Banánköztársaság

Tisztázzuk végre: kilépő – Magyarország és az Európai Unió – Egy éjsötét jövőkép

Ujhelyi: népszavazást kezdeményezek az uniós tagságunk megerősítéséről!

A kormány egyre “nagyobb arccal” szapulja az Európai Uniót. Nézzük Szűcs Gábor Róbert egykori diplomata és az Euronews segítségével, mi vár Magyarországra, ha Orbán valóban kilépteti az unióból.

Nem ígérünk rózsakertet (sőt)

Többen állították péntek este az ATV-ben eléggé egybehangzóan, hogy Hungaroführer 2030-ig kilépteti az országot az EU-ból.

Hát, ha csak ki nem rúgnak, ami jogilag, ugye nem megy, akkor -a nagy és kis külföldi cégek összepakolnak, nem hogy Audi, Opel, Suziki nem lesz, több ezer más külföldi cég sem, -a munkanélküliség következésképpen 40-60 százalék lesz: az lesz kivétel, akinek van munkája, akik – zsákban kapják a fizetést – a vámok miatt összeomlik a magyar GDP 75-80 % át adó külkereskedelem, a turizmusnak is annyi, -a külföldi utazáshoz útlevél kell, valutát kell majd igényelni, mint a régi szép időnkben, mert nem lesz konvertibilis a forint, hiszen nem lesz bevétel a külkereskedelmi- és fizetési mérleg összeomlása miatt

Energia?

A kőolaj-földgáz importot semmivel nem tudjuk kifizetni, még pl. Kínából változatlanul ömlik a szemét-ez összesen legalább 4-5 milliárd USD kiadás évente (kevesen tudják, de egy csomó EU-országgal (pl. Németország) kereskedelmi aktívumunk van, azaz mi adunk el többet, mint amennyit vásárolunk. Ez a hekyzet megszűnik.) –Erdély, Felvidék, Szlavónia, Szlovénia nehezen lesz megközelíthető, a horvát tengerpartot csak a fotoalbumokban nézzük, miként pl. a görögöt, vagy a bolgárt is. Bécsbe talán még vízum is kell (magyar, ne lopj!)

Népszavazás?

Meg lehet oldani, nem gond, majd az oroszok besegítenek. Szóval? Persze arról nem is szólva, hogy melyik párt fog kormányozni 2030-ra. Eddig tart a volt diplomata fejtegetése.

Kirúgásról szó sem lehet

Az elmúlt néhány évben Brüsszel eljárást indított Lengyelország és Magyarország ellen a jogállamiság megsértése miatt, (…) Ha ezek az eszközök nem bizonyulnak hatásosnak, akkor felmerül a kérdés: vajon az Európai Unió kirúghat egy tagállamot? A rövid válasz: nem. A hosszú válasz: valószínűleg évekig tartó alkudozásra lenne szükség, ami végül kudarcot vallana.

Az ok nagyon egyszerű: az EU egyszerűen nem számolt ezzel a lehetőséggel.

“Jogi értelemben nincs olyan apparátusunk, hogy kiutasítsunk egy tagállamot, ellentétben például az Európa Tanáccsal, ahonnan néhány héttel ezelőtt kizárták Oroszországot”

– mondja Adam Lazowski, a Westminsteri Egyetem uniósjog-professzora az Euronews-nak.

Kapcsolódó

Friss!

Szólj hozzá!