Sorting by

×

Közlöny van róla! Pár nap alatt százmilliárdoknak vert az ülepére a kormány!

Először is emlékeztetőül: 1 milliárd = 1.000 millióval! Egy héten belül a második olyan határozat jelent meg, amivel a kormány jelentős mértékben megcsapolja a Gazdaságújraindítási Alapot. Ezzel néhány nap alatt százmilliárdokat mozgat meg a kormány az idei költségvetésben, de már a 2022 év elejei, gigantikus költekezésre is felkészült.

A kedd esti közlönyben megjelent döntés értelmében a kormány 103,885 milliárd forintot vont el a Gazdaságújraindítási Alapból és további 8,6 milliárd forinttal csökkentette a Központi Maradványelszámolási Alapot.

Az átcsoportosítás legnagyobb nyertese ezúttal:

  • 31 milliárd forint jut a Nemzeti Vagyonért Felelős Tárca Nélküli Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyéb társaságok forrásjuttatásai soron a beruházásokra
  • 25 milliárd forint megy a Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló társaságok tőkeemelésére. (Ez a múlt heti kormányhatározat alapján az Eximbank tőkeemelését jelenti.)
  • 17 milliárd forint a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztésekre.
  • 13 milliárd forint vasútfejlesztésekre.
  • 13 milliárd forint térségi fejlesztési feladatok finanszírozására.
  • 6,4 milliárd forint a Miniszterelnöki Kabinetirodához Nonprofit, társadalmi, civil szervezetek és köztestületek támogatása céljából.

Ugyanebben a határozatában

a kormány a Járvány elleni védekezési alapból vont el 751 millió forintot és adta oda az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, dologi kiadások és beruházások finanszírozására. A határozatból az is kiderült, hogy 40 millió forinttal csökkenti a kormány a Paks II. Zrt. tőkeemelésének kiadási sorát.

Szintén kedden megjelent határozatában

a Külgazdasági Minisztériumhoz és a Belügyminisztériumhoz csoportosított át 17,4 milliárd forintnyi forrást a Gazdaságújraindítási Alapból. Egy harmadik döntésével pedig 1,486 milliárd forinttal apasztotta ugyanezt az alapot annak érdekében, hogy a Miniszterelnökség részére tudjon forrást allokálni a kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatása gazdasági társaságok részére című kiadási sorra.

Nem az első ilyen pénzszórás a napokból

Múlt héten a kormány egy másik határozatában már megvalósított látványos pénszórást: szeptember 21-én ugyanis 289,8 milliárd forint értékben csökkentette a Gazdaságújraindítási Alapot. Akkor nagy nyertes volt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, ugyanis

  • 104 milliárdot kapott ebből a felsőoktatás speciális feladatainak finanszírozására,
  • 80,6 milliárd forintot a nem állami felsőoktatási intézmények támogatására.
  • 15 milliárd forint ment a KKM-nek tőkeemelési célokra
  • 21 milliárd területfejlesztési célokra.

A múlt heti döntésében a kormány az általános tartalékból is elvont 10,6 milliárd forintot, amelynek nagy részét (8 milliárd forintot) az ITM kapta közlekedési ágazati programok finanszírozására.

Osztunk-szorzunk….

Összességében 430 milliárd, azaz 430.000 millió forint “átrendezéséről intézkedett a regnáló a határozatokkal

ami alapján azt mondhatjuk, hogy

megindult a költségvetésben az év végi szokásos átrendezés. 2022 elején ömleni fognak kifelé a terven felüli százmilliárdok

Hogy miben “töri még a fejét a kormány” és az mennyinkbe fog kerülni, azt olvassák el a portfolio.hu portálon!

Kapcsolódó

 

Közlöny van róla! Pár nap alatt százmilliárdoknak vert az ülepére a kormány!

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Közlöny van róla! Pár nap alatt százmilliárdoknak vert az ülepére a kormány!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.