A hitlerájban hol volt a határ? Nincs határ – Lapzsemle

Heti lapzsemle az egyre őrültebb bűnbakképzésről, amit a jelenlegi rezsim gyűlöletiparosai ránk szabadítanak.

Így tarts ügyesen bűnbakot  –  avagy Fidesz-program a cinikus gazemberséghez

A Népszava Visszhang mellékletében jelent meg Balassa Tamás fontos összeállítása, amely segít értelmezni mindazt, ami ebben a rezsimben a szemünk láttára történik. Lapzsemlémben a cikk alapján Síklaki István szociálpszichológus véleményét foglalom össze:

„Kontrollt vesztett diktátorok szögeztek így céltáblájukra különféle csoportokat: zsidókat, cigányokat, homoszexuálisokat, kommunistákat. Jogfosztás után a módszeres kiirtással sem maradtak adósok, Hitler 5–15 ezer meleg férfit küldött a halálba. Ez jutott eszébe Orbánék a héten elfogadott homofób törvényéről Síklaki Istvánnak. A szociálpszichológus csapdaként értékeli a törvényt, amelyet cinikus gazemberséggel állított a baloldalnak a Fidesz.”

Primitív, kipolgári normák

„Miközben cinikus gazemberek, nem a levegőbe beszélnek: ahogy mindig, most is megmérték a közvéleményt – Síklaki István szociálpszichológus nem leplezi, fölháborítja a kormány kirekesztő, bűnbakképzésre épített politikai kommunikációja. – De ezt nem is kellett annyira mérni, hiszen tudni lehet, a magyar társadalomnak egy igen jelentős része borzasztóan előítéletes bármiféle etnikai, szociális, társadalmi különbséggel, szexuális orientációval szemben. Magyarán azzal szemben ellenséges, ami különbözik a primitív, kispolgári normától. A Fidesz e többség tagjait szólítja meg, és ők reagálnak rá. Így volt ez a migránsokkal és a cigányokkal, és így van ez a melegek esetében is” – érvel a szociálpszichológus.”

Primitív, egyszerű, és baromira működik

„Ez egy patikamérlegen kiszámított, megkutatott stratégia: hergelni kell azt a réteget, amelyet lehet her­gelni. Ezt a réteget rá lehet uszítani azokra, akik másként gondolkodnak az elfogadásról, akik tüntetni járnak. És el lehet mondani, hogy »lám, a baloldal a pedofilokat támogatja, szegény gyerekeink, meg kell őket védeni«. Ez annyira egyszerű és annyira primitív. Éppen ezért ba­romira működik, mert a célközönség boldogan ugrik erre a műsorra”

– állapítja meg Síklaki István. A szociálpszichológus szavaira nem cáfolt rá a Magyar Televízió híroldala, amely A pedofíliával szembeni szigorítás ellen tüntettek a Parlamentnél címmel adott hírt a melegellenes törvény elleni tiltakozásról. E nettó hazugság hallatán Goebbels náci propagandaminiszter is megnyalta volna mind a tíz ujját, de Finkelstein is elégedetten veregetné meg a köztévé szer­kesztőinek vállát.”

Védekezni öngyilkosság, csak az abszurd segít

„De mit kezdjen a helyzettel a hazai ellenzék? „Ez egy csapda, amit cinikus tudatossággal állított a baloldalnak a Fidesz, és komoly dilemma, hogy az ellenzék belemenjen-e ebbe a csapdába

– veti föl Síklaki István. – Magasról tesznek rá, milyen fölháborodás követi a jogszabály elfogadását, sőt, pontosan ez a céljuk, hogy ismét kézbe vegyék a közbeszéd tematizálását.” Ha ennyire primitív ez a kommunikáció, akkor vajon lehet-e rajta fogást találni? A szociálpszichológus szerint az a baj, hogy nem. „Ha a pszichológuszsigereimre próbálok apellálni, akkor valami egészen paradox, abszurd kommunikációt tudok csak elképzelni. Védekezni öngyilkosság. Az azt jelentené, hogy máris rád van húzva a stigma: támogatod a szegény gyerekeket abúzáló „rohadt buzikat”. Ilyen helyzetekből csak brutálisan paradox kommunikációval, abszolút blőd reakciókkal lehet kikecmeregni, amelyek a kormány aljas politikájának az abszurditását karikírozzák ki. Ehhez kreativitás kell, és hogy legyen vér a pucájukban az ellenzéki megszólalóknak. Ehhez Jakab Péter fizimiskája passzolna leginkább, de a jobbikos pártelnök, ugye, egy másik közönségnek is muzsikál” – mondja a szociálpszichológus.”

Nincs határ

„Meddig lehet csavarni a társadalmi csoportokat egymás ellen hangoló politikát? Síklaki István szerint örök időkig. Addig, ameddig össze nem omlik a rendszer. Amikor az emberek elemi fölháborodása elsöpri a rezsimet, mert nem tudnak venni egy kiló krumplit vagy zöldpaprikát, olyan drága az infláció miatt, vagy nem tudják megtankolni az autó­jukat, mert az egekben van a ben­zinár.

„Ha egy egzisztenciális csődtömeg összejön, akkor borul minden. Ameddig nem jön össze, addig egy olyan jelentős réteg mindig mozgósítható, akiket Orbánék kellőképpen tudnak manipulálni választási célokra. Nincsenek határok. Meg kell nézni a hitleri Németországot, hogy hol a határ. Nincs határ.”

(További részletek a Népszava Visszhang mellékletében.)

2021 kulcsszava: BŰNBAK

Nem véletlen, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) kiváló kulturális utcalapja, a Csillagszálló idei első negyedévi tematikus száma éppen a Bűnbak címet viseli. A színvonalas szerzőgárda e témáról osztotta meg gondolatait, érzéseit az olvasókkal.

Néhány idézet, ízelítőül:

Félünk és ölünk

„Mert az igazi bűnbakok mi magunk vagyunk. Mi magunknak kellene lennünk. De ahhoz gyávák vagyunk. Könnyebb másokat megtalálni. Így aztán félünk és ölünk. És pusztítunk. Még egy darabig, amíg majd mi is bűnbakokká válunk. Valakinek. És nem fogjuk érteni.”
(Alföldi Róbert: Félünk és ölünk)

Meseország azoké, akik el is olvassák

„Nap mint nap bebizonyosodik, hogy ebben az országban olvasni nem nagy divat, olvasás nélkül véleményezni annál inkább. Ez már az újságcikkek kommentszekcióinál is kiderül, ahol tízből hét ember úgy szól hozzá a tartalomhoz, hogy azt át sem futotta, csak a címet olvasta el. A Meseország mindenkié körüli hisztéria is ebbe az irányba mutat.”
(Wolf Zsuzsa: Meseország irigyei)

Aki szegény, csak maga tehet róla?

„Amikor elkezdtem ezt a munkát, akkor is megvolt a pozitív példák iránti igény. Sokan gondolják, hogy ezt a képet kell hangsúlyozni, mert ez elismerést vált ki az emberekből, és erre a pozitív érzésre építve könnyebb a befogadás, ami kiterjeszthető szélesebb tömegekre is. Eleinte én is hittem ebben, aztán úgy érzékeltem, a leszakadó többségnek nem használ ez, mert azt a vonalat erősíti, hogy ‘na ugye… aki akar, annak megy’. Tehát arra visz, ami egyszemélyi felelősségbe sorolja az egészet. Azt is, ami nem az egyénen múlik. Nem mondom persze, hogy a pozitív példák nem kellenek. De nem szabad ennél leragadnunk, tovább kell gondolkoznunk, hogy a tömegeknél miért nem működik így, egyszerűen ‘akarva’ más életpályára lépni, mint a szülők, nagyszülők? Talán azért, mert más tényezők is közrejátszanak abban, hogy nem tud mindenki megfelelően ‘akarni’.”
(L. Ritók Nóra: Kertművelés és felelősség)

A Csillagszállóról

A MET egyház kulturális utcalapjának tiszteletbeli főszerkesztője mindörökké Göncz Árpád marad. Évtizedekkel ezelőtt a nagyvárosok forgalmasabb helyein sűrűn találkozni lehetett a Csillagszálló sárga mellényes hajléktalan árusaival, akik szerény jövedelmüket egészíthették ki a járókelők lapvásárlásaival. A Bűnbak című különszámot is a fővárosban, a Nyugati téren lehetett megvásárolni. A lapot ugyanakkor bárki előfizetheti (évi 1400 forintos áron) a szerkesztőség email-címén.

Lapzsemlémben nem véletlenül szemléztem ezt a kiváló lapot. Hajdanában a Népszabadság Online szerkesztőjeként is lelkesen támogattam a szerkesztőket. A NOL befagyasztott archívumában ma is megtalálható néhány szöveg, amelyeket a két szerkesztőség együttműködésének köszönhettünk.

„A „Csillagszálló” üdvözli a NOL olvasóit” ;

„Mindenki a saját életét teszi tönkre, mint például én”

„Ott lakik a volt asszonyom. Énhozzám testközelbe ne jöjjön”

 

lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük